M. KEMAL KÝTABI

28 Ocak 2019 11:38 / 2979 kez okundu!

 

 

Kitapta siyasi ve ideolojik derinlik yok. Kemalizm’in tartýþmalý konularýna hiç deðinilmemiþ, tersine itinayla yok sayýlmýþ. Mesela Dersim’i bombalamaya gidecek olan manevi kýzý Sabiha Gökçen’i baþýný okþayarak uyandýrýyor, otomobiliyle havaalanýna býrakýyor. Dört gün boyunca kimseyle konuþmuyor, sonra Sabiha döndüðünde kendisine bir törenle övünç madalyasý veriyor. Anlatým güzel, duygularý okþuyor, ancak ”Dersim neden bombalandý? Vergi vermedikleri için on binlerce insaný katletmek, bir o kadarýný da topraklarýndan sürmek  gerekir miydi…?” sorularýnýn cevabý yok kitapta. Asýl önemli olan da budur. Zira bir eseri önemli ve kalýcý kýlan duygusallýktan çok içeriðidir.

 

****

 

M. KEMAL KÝTABI

 

Sosyal medyada bir video var. Bir genç kýz ‘M. Kemal’ kitabýný yazarýna imzalatýrken hüngür hüngür aðlýyor. O genç kýzýn o aðlamasý kitabýn içeriðini tam olarak anlatýyor aslýnda. 

M. Kemal’in insan yönü (çocukluðu, eðitimi, aile hayatý, arkadaþlarý, hastalýklarý, ýstýraplarý, aþklarý, manevi kýzlarý, raký-leblebi tutkusu…) yazýlmýþ. Duygusallýk ve acýndýrma dozu o kadar yüksek ki, mesela “Polatlý’da attan düþmesi sonucu kýrýk kaburgalarýnýn ciðerini sýkýþtýrmasýyla nefes alma zorluðu çektiði halde ve kýrýk bölgesinde kan birikmesine karþýn hastaneye yatmayý kabul etmeyip cepheden cepheye gidiyor…” sözlerini okuyan genç kýz haklý olarak aðlayacaktýr.

Kitapta siyasi ve ideolojik derinlik yok. Kemalizm’in tartýþmalý konularýna hiç deðinilmemiþ, tersine itinayla yok sayýlmýþ. Mesela Dersim’i bombalamaya gidecek olan manevi kýzý Sabiha Gökçen’i baþýný okþayarak uyandýrýyor, otomobiliyle havaalanýna býrakýyor. Dört gün boyunca kimseyle konuþmuyor, sonra Sabiha döndüðünde kendisine bir törenle övünç madalyasý veriyor. Anlatým güzel, duygularý okþuyor, ancak ”Dersim neden bombalandý? Vergi vermedikleri için on binlerce insaný katletmek, bir o kadarýný da topraklarýndan sürmek  gerekir miydi…?” sorularýnýn cevabý yok kitapta. Asýl önemli olan da budur. Zira bir eseri önemli ve kalýcý kýlan duygusallýktan çok içeriðidir.

Kitabýn fiyatýna gelince;

M. Kemal yaþýyor olsaydý, asgari ücret 2020 TL iken adýný taþýyan kitabýn 2500 TL fiyatla satýþa sunulmasý sonucu yazarýna ve yayýn evine ne ceza keserdi bilinmez. Ancak M. Kemal’in saðlýðýnda böyle bir þeye cüret edemeyecekleri kesindi.

Denilebilir ki, ‘serbest piyasadýr isteyen alýr, isteyen almaz’ doðrudur, ancak kitabýn satýþa sunuþ þeklinde sorun vardýr. ‘1881 tane ve saat 09 05’te’ ile Atatürk’ün doðum tarihi ve ölüm saatini ticari emelleri için kullanmalarý etik deðildir. Burada Atatürk sömürüsü olduðunu görmek çok zor olmasa gerek.

Rahmetli Uður Mumcu yýllar önce ”Bu memlekette banka soyarken kar maskesi, ülke soyarken Atatürk maskesi takýlýr” sözünü boþ yere söylememiþti.

Aslýnda kitabý okumayý da düþünmemiþtim bu arada, ancak bir arkadaþým ýsrarla okumamý istedi. “Boþ yere okumayayým, ilkokul kitaplarýnda öðrendiklerimizin biraz süslenmiþ halidir nasýl olsa” dediysem de para etmedi ve zorla elime tutuþturduðu kitabý arkadaþýmýn hatýrý için okudum. Yanýlmadým da tabii ki. Ayrýca kitapta tekrarlar olmakla birlikte tutarsýzlýklar da var. Mesela attan düþme sonucu kýrýlan kaburga sayýsý 134. sayfada “iki” iken, 465. sayfada “üç” olarak veriliyor. Yani duygusallýðýn dozu arttýkça kýrýk kaburga sayýsý da artýyor.

Tarihçi Halil Berktay’ýn söz konusu kitap için “Ýçi bomboþ ve olumluluk olarak gördüðü her þey abartýlmýþ, olumsuz olabileceðini düþündüðü her þey ise itinayla temizlenmiþ. Gerçekler yok, efsaneler var. Özetle, bir tür iman tekrarýndan ibaret” sözlerine katýlmamak mümkün deðildir.

Sevgili Ali Nesin’in de konuyla ilgili sosyal paylaþýmýna yapýlan bir yorumda, kitabin gelirinin bir kýsmýnýn açmaya çalýþtýðý lise için vakýfa baðýþlanmasýný öneren birine “vakfa haram para sokmam” diyerek babasý Aziz Nesin’i nasýl yad ettiðini de eklemeden edemezdim smiley

 

Ahmet OÐUZ

27.01.2019, Kuþadasý

 

Son Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2019 10:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.