HADDÝNÝ AÞAN ADAM: PERÝNÇEK

18 Aralýk 2019 01:52 / 3347 kez okundu!

 

 

Dersimlilerin istemi doðrultusunda seçilmiþ belediye meclisinin kararýyla kentin meydanýna dikilmiþ Seyit Rýza’nýn heykelinin kaldýrýlmasýný istemek Perinçek denen adamýn partisine mi kaldý.

Bu ne haddini bilmezliktir, bu ne saygýsýzlýktýr… Ne kadar oylarý  var da çaplarýný aþan iþlere yeltenip hep rezil oluyorlar. Halký ne kadar temsil ediyorlar, halkla ne alakalarý var da halk adýna türlü saçma sapan taleplerde bulunuyorlar.

 

****

 

HADDÝNÝ AÞAN ADAM: PERÝNÇEK

 

Dersimlilerin istemi doðrultusunda seçilmiþ belediye meclisinin kararýyla kentin meydanýna dikilmiþ Seyit Rýza’nýn heykelinin kaldýrýlmasýný istemek Perinçek denen adamýn partisine mi kaldý.

Bu ne haddini bilmezliktir, bu ne saygýsýzlýktýr… Ne kadar oylarý  var da çaplarýný aþan iþlere yeltenip hep rezil oluyorlar. Halký ne kadar temsil ediyorlar, halkla ne alakalarý var da halk adýna türlü saçma sapan taleplerde bulunuyorlar.

Yaklaþýk on yýldýr her gün yüzlerce insanýn ziyaret edip önünde fotolar çekindiði, âdeta Dersim’in simgesi haline gelmiþ Seyit Rýza heykeli  hemen hemen bütün Dersimliler ve Dersim dostlarýnca içselleþtirilmiþ ve Dersim’in onuru kabul edilmiþken Seyit Rýza heykelinin kaldýrýlmasýný istemek her þeyden önce onca insana saygýsýzlýk ötesidir.

Yine yakýn zamanda Dersim Belediye meclisinin kararýyla “Tunceli Belediyesi” adýnýn “Dersim Belediyesi” olarak deðiþtirilmesi (Ki doðru olaný da odur. Tunceli isminin tamamen dayatma ve Dersim’le herhangi alakasýnýn olmadýðýný herkes bilmektedir) kararýnýn iptali için de Erzurum Mahkemelerine  baþvuruda bulunmuþlardý. Söz konusu coðrafyada yaþayan insanlarýn % 99’unun benimsediði “Dersim” ismine tahammülsüzlükleri sadece ýrkçýlýkla, faþistlikle açýklanabilir.

Ayrýca bunlarýn dýþýnda demokrasiyle, insan haklarýyla asla baðdaþmayacak o kadar çok saçma sapan talepleri oldu ki, kara mizahla dahi açýklanamaz. Mesela yasal bir parti olan HDP’nin kapatýlmasýný isteyen pankartlarýný üç-beþ adamýnýn ellerine tutuþturarak orda burda sergileyip gazetelerinde haber yapmaktan utanç duymadýlar. Görülmüþ þey deðil. Bir partinin bir baþka yasal partinin kapatýlmasýný istemesi kadar gülünç bir þey olabilir mi?

Sanýrým hemen herkesin dikkatini çekmiþtir. Perinçek’in partisi bildiðimiz normal partilere benzememektedir. Üyeleri de normal parti üyeleri gibi deðil de adeta bir tarikat üyesi gibi birer militan durumundadýrlar. Tarikatvari bir örgütlenmeden ibaret partinin dolayýsýyla halkla da hiçbir alakasý yoktur. Hatýrlanacaktýr,mesela yakýn geçmiþte Ankara’dan 30 kiþi otobüse binip Hakkari’ye gitti. Bir tane Hakkarilinin olmadýðý meydanda polis korumasý altýnda açtýklarý pankartlar ve sayýlarýnýn üç katý kadar bayraklarla fotolar çektirip gazetelerinde haber yaptýlar. Adýný da “Hakkari’de miting yaptýk” koydular.

Bir de gazeteleri var tabii. Parti militanlarý düzenli olarak oraya buraya okunsun diye býrakýyorlar. Daha çok öðretmenevi vb gibi yerleri tercih ediyorlar. Bu durumu baþka yerlerde anlarým da, Dersim’de bunu yapan kiþi veya kiþilerin Dersimliliklerinden þüphe ederim. Kiþi kendine ihanet edebilir (kendi tasarrufudur) ancak kendi halkýna ihanet etmesini açýklamak oldukça zordur. Vebali de aðýrdýr.

Peki bu bitmez tükenmez militanca çabalar iþe yaradý mý? Tabii ki hayýr. Senelerdir gazeteleriyle, televizyonlarýyla, partileriyle ömürlerini tükettiler, zerre kadar þey elde edemediler. Yüzde sýfýr buçuk oy dahi alamadýlar, halkla herhangi alaka kuramadýlar. Ýþte bu partinin bu tarz saçma sapan taleplerde bulunmasýnýn altýnda yatan bu acýklý durumdur.

Dersim’le ilgili bu son çabalarý da elbette sonuç vermeyecektir. Bir kentin meydanýndaki heykel sadece o kentin halkýnýn ortak istemiyle kaldýrýlabilir. Dersimlilerden de böyle bir talep olmayacaðýna göre Seyit Rýza’nýn heykeli yüzyýllarca o meydanda kalacaktýr.           

 

Ahmet OÐUZ

17.12.2019, Kuþadasý

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Aralýk 2019 00:50

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.