YUNANİSTAN BİZE NASIL BAKIYOR?

21 Eylül 2022 19:01 / 348 kez okundu!

 

 

Aslında Türkiye'yi içimizdeki ezik batıcılardan, iyi çözmüşler ama ellerinden bir şey gelmiyor çünkü Türkiye meşru, adil ve kararlı davranarak durmaksızın ilerliyor. 

 

***

YUNANİSTAN BİZE NASIL BAKIYOR?

Türkiye, Batı’nın Rusya ile rekabetinden yararlanarak, tamamen özerk hareket edeceği bir sistem yaratmaya çalışıyor.

Türkiye, çoğunlukla Türkçe konuşan ülkelerden oluşan dağınık bir coğrafyanın fiili lideridir. Üstelik sistemdeki en güçlü ülke olan Pakistan da Türkiye ile çok iyi ilişkiler içerisinde ve müttefik olarak hareket ediyor. Orta ve Güney Asya’daki bir birleşmenin merkezinde ise Türkiye-Azerbaycan sistemi yer almaktadır. Aralarında tek tampon bölge ise Ermenistan’dır.

Bu nedenle Ermenistan’ın yenilgiye uğratılması ve ardından jeopolitik olarak devre dışı bırakılması, Türk-Azerbaycan planının birliğini daha da güçlendirecek ve Türkiye’ye bölgedeki diğer ülkeleri yörüngesine çekmek için ihtiyaç duyduğu prestij ve jeopolitik ağırlığı sağlayacaktır.

Ayrıca, Azerbaycan jeopolitik olarak Ermenistan’ı etkisiz hale getirerek, Moskova’dan daha bağımsız hale gelecek ve Türk-Azerbaycan düzenini güçlendirerek daha da Türkiye’ye yönelecektir.

Daha genel olarak Ankara’nın amaçladığı şey, Orta Asya’nın Türk merkezli jeosisteminin bütünlüğünü sağlamak ve dış müdahalelere karşı bağımsızlığını güçlendirecek, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında denge kuran bağımsız bir aktör olarak rolünü daha da güçlendirmektir.

Diğer bir deyişle Türkiye bu hamleleri ile kozlarını artıracak ve ortaya çıkan yeni uluslararası sistemdeki rolünü güçlendirecektir. Daha güçlü bir Türkiye’nin başarmak istediği “büyük güç” olma hedefi de daha kolay olacaktır.

Yani Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (GKRY) jeopolitik hareketsizliği ile Türkiye, güçlü aktörlerin tepkisinden daha az korkacak ve onlarla müzakere etmek için elinde çok daha fazla koz bulunduracaktır.

Bu nedenle Yunanistan’ın savunması Ermenistan’dan başlıyor. Yunan diplomasisi Ermenistan’ı desteklemek için her fırsatı kullanmalıdır.Türkiye’nin bütün bu planlarını başarılı bir şekilde hayata geçirmesi, Türkiye’yi Yunanistan için daha tehlikeli hale getiriyor.

Geçmişte yaşadığı taşralılık sendromundan son yıllarda kurtulduğunu gösteren Yunan diplomasisi ve dış politikası harekete geçmelidir.

Adem KILIÇ

Greek City Times’da yayımlanan analiz gdh.digital tarafından çevrilmiştir.

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.