2500 dil kaybolmak üzere

21 Şubat 2009 10:13  

 

2500 dil kaybolmak üzere

Dünyada konuşulan 6 bin dilin yarısına yakınının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Uzmanlar, dilleri korumak için eğitim politikaları oluşturmak ve o dillerde konuşmak gerektiğini söylüyor 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, Paris’te açıklanan, tehlike altındaki dillere ilişkin son atlasında, 200 dilin son üç kuşakta, yani 60-70 yıllık bir süreçte kaybolduğunu, 538’inin kaybolmak üzere olduğunu, 502’sinin ciddi tehlike altında, 623’ünün tehlike altında ve 607’sinin ise hassas durumda olduğunu vurguladı.

Atlasın son sayısını hazırlayan 25 kişilik araştırma ekibinin lideri Avustralyalı dilbilimci Christopher Moseley, dil çeşitliliği ne kadar çoksa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dillerin sayısının da o oranda arttığını ifade etti.

1996’da yapılan ilk atlasta 600, 2001’deki ikinci atlasta ise 900 dilin tehlike altında olduğunun belirtildiğini hatırlatan UNESCO Genel Müdür Yardımcısı Françoise Riviere ise bu sayısal artış hızının durumun vahimleştiği anlamına geldiğine dikkati çekti.

Atlasa göre yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dil sayısının en fazla olduğu yerlerin başında Hindistan geliyor.

196 dilin tehlike altında olduğu Hindistan’ı 192 dille ABD, 147 dille Endonezya, 144 dille Çin ve Meksika, 136 dille Rusya izliyor. Atlasta sadece çok küçük insan gruplarının konuştuğu dillere de yer veriliyor.

Dillerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oluşunun, bir grup dil özelinde “askerî baskılar”dan, bir grup halk özelinde de “psikolojik etkenler”den kaynaklandığı belirtiliyor.

Dilleri bu tehditlerden korumanın en iyi yolunun ise eğitim politikaları oluşturup uygulamanın yanı sıra bu dilleri “konuşmak” olduğu vurgulanıyor. AA

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0