17 ÞUBAT KEDÝLERÝN BAYRAMI

17 Þubat 2009 00:01  

 

17 ÞUBAT KEDÝLERÝN BAYRAMI

ASLI KAYABAL - CUMHURIYET / MÝLANO - 15.2.2009

Gazeteci ve kedi uzmaný Claudia Angeletti, 1990 yýlýnda Tuttogatto dergisi okurlarý aracýlýðýyla “kedi þenliði” adýna bir tarih seçmek için referandum düzenlemeseydi, belki de Ýtalya’da 17 Þubat Kedi Bayramý olarak kutlanmayacaktý.

Tuttogatto’nun okurlarý Kedi Bayramý için þubat ayýnda, özellikle de 17 Þubat’ta karar kýldý. Çünkü astrolojik takvime bakýlýrsa þubat ayýnda kova burcu yükseliyordu. Bu burçta doðanlarýn kediler gibi özgür ruhlu olduðu inancýyla Kedi Bayramý’nýn þubat ayýnda kutlanmasýna karar verdi derginin okurlarý.

17 Þubat tarihi ise halk arasýnda kedilerin 7 canlý olduðu inancýyla ortaya atýldý... Kýsacasý 7 kere tekrarlanacak bir yaþam düþünüldüðünde kedi severler 17 Þubat tarihine odaklandý.

Ýtalyanlar 1990 yýlýndan bu yana her yýl 17 Þubat gününü Kedi Bayramý olarak kutluyor. Kedilere adanan bu özel günde kedi sevgisi, edebiyattan kedileri konu alan kitap sergilerine, belgesel filmlerden þairlerin kedileri anlattýðý dizelere, ressamlarýn yapýtlarýndaki kedilerden farklý kültürlerdeki kedi kültüne kadar birçok kültürel etkinlik aracýlýðýyla dile getiriliyor.

9 bin yýllýk bir geçmiþi olan, insanýn köpekle birlikte en eski dostlarýndan biri olan kediler antik Mýsýr’da hem çok sevilir hem de kutsal kabul edilirdi. Mýsýrlýlarýn kedi baþlý insan gövdeli Tanrý Bastet’e taptýðý, bu tanrýnýn antik Mýsýr’da neþe, müzik ve dansý simgelediði, Bastet’in anýsýna her yýl Nil kýyýsýnda toplanan yüzlerce Mýsýrlýnýn kedi baþlý Tanrý Bastet adýna þenlik düzenledikleri biliniyor.

Bugün de farklý kültürlerde, kedi, sevilen ve adýna þenlikler düzenlenen bir canlý...

Hindistan’da altý ay arayla organize edilen bir þenlikte aþk ve annelik duygusunu simgeleyen Tanrýça Sasthi, beyaz büyük bir kedinin sýrtýnda geziniyor.

Japonya’da Nikko tapýnaðýnýn ünlü “uyuyan kedisi” ise turistler ve inananlardan baðýþ kabul ediyor.

Ýtalya’da Kedi Bayramý ulusal çapta ilk kez 1991’de kutlandý. Bu ilk þenliðin anýsýna Ýtalyan postasý kahramanlarý elbette kediler olan pullar bastýrdý. Bu ilk adýmý izleyen her yýl ise kedileri resimleyen ünlü sanatçýlarýn kaleminden çýkma kedili kartpostallar satýþa sunulmaya baþlandý. Floransa þehri ise 17 Þubat kedi þenliðine her yýl “Gattart” baþlýklý, karma bir sergi ile katýlýyor.

Kedi þenliði gitgide ilgi görmeye baþlayýnca, Milano, Roma, Trieste, Parma, Perugia gibi baþka þehirler farklý kültürel etkinliklerle þenliðe destek vermeye baþladý.

Akdeniz’de özellikle, Latin kültürü etkisindeki Ýspanya, Fransa ve Ýtalya’da 17 uðursuz kabul edilen bir sayý. Latince, “XVII Vixi- 17 Yaþadým ve öldüm” anlamýna geliyor. Halk arasýnda kedinin 7 canlý olduðu inancýyla “Yaþadým ama ölmedim” diyerek ölüme meydan okumasý, 17 Þubat kedi þenliðini daha da anlamlý kýlýyor. 

Baþkent Roma’da 300 bin kedinin yaþadýðý varsayýlýyor, bunlarýn 180 bini evlerde keyif sürerken, geri kalan 120 bini sokaklarda yaþam mücadelesi veriyor. Gönüllü kuruluþlar soðuk kýþ günlerinde yiyecek ve sýcaklýk arayan sahipsiz kedileri de unutmuyor, yiyecek daðýtýyor ya da yeni sahipler bulmalarýna aracý oluyor.

17 Þubat, sahipli sahipsiz tüm kedilerin bayramý! 

          

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0