küçük Millet Meclislerinin talebi

10 Mart 2013 13:00 / 1140 kez okundu!

 


Diyarbakýr küçük Millet Meclisi Mart ayý toplantýsýna katýldým. Ýzmir küçük Millet Meclisi üyeleri de bir önceki günkü yoðun toplantýlarýnýn akabinde hýzla Diyarbakýr’a gelmiþ ve toplantýya Ýzmir’in heyecanýný taþýmýþlardý.

***

Bugüne dek haberi olmayanlar baþlýktaki ifadeyi gördüklerinde muhtemelen diyecekler ki; büyüðünü biliyorduk da, küçüðü acep ne ola ki! Ya da büyüðünden ne hayýr gördük ki, küçüðünden ne bekleyelim.

Ama doðrusu tabii ki öyle deðil. Birkaç yýl önce sanatçý, aydýn aktivist Þanar Yurdatapan’ýn öncülüðünde 20 þehirde þehrin dinamikleri ve kanaat önderlerinin katýlýmýyla oluþturuldu Türkiye küçük Millet Meclisleri.

Ayda bir kez ve her ayýn ilk haftasýnda toplanýyor küçük Meclisleri. Her toplantýya mutlaka kentin milletvekilleri ve belediye baþkanlarý çaðrýlý oluyor. Katýlsalar da katýlmasalar da bir koltuklarý oluyor. Ve kentin, ülkenin sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik gündemi ile ilgili üç saat süreyle tartýþmalar yürütülüyor. Herkesin eþit konuþma haklarýnýn olduðu, sorulara da yanýtlara da eþit sürelerin tanýndýðý gayet demokratik mini ve örnek alýnasý meclisler bunlar.

Mart ayýnýn gündemi malum barýþ ve müzakere süreci nedeniyle tek gündemliydi.

Ýzmir Küçük Millet Meclisi’nin önerisi üzerinden çok farklý bir konsept oluþtu Mart Meclis toplantýlarý için. Öneri þuydu: Ýzmir, Diyarbakýr ve Ýstanbul küçük Millet Meclisleri birer gün arayla ve peþpeþe kendi illerinde toplanacaktý. Her ilin Büyükþehir Belediye Baþkanlarý ve Milletvekilleri meclis toplantýlarýna katýlacak ve ev sahipliði yapacaklardý. Diðer illerin temsilcileri de ev sahibi ildeki toplantýlara katýlýp düþüncelerini paylaþacaklardý.

Basýn hayli ilgi gösterdi bu öneriye. Belediye Baþkanlarý da sýcak baktýlar. Yalnýz Belediye Baþkanlarýnýn gündemleri süreç nedeniyle çok yoðundu bu sebeple toplantýlara katýlamamakla birlikte ileriki bir tarihte bir baþka özel gündemli toplantýyý gerçekleþtirmek üzere mutabýk kaldýlar.

Ama tabi Küçük Millet Meclisleri yine de tüzükleri gereði bu tek maddelik Barýþ ve Müzakere süreci gündemini görüþüp tartýþmak üzere toplandýlar. Ben de Diyarbakýr küçük Millet Meclisi Mart ayý toplantýsýna katýldým. Ýzmir küçük Millet Meclisi üyeleri de bir önceki günkü yoðun ve heyecan verici Ýzmir toplantýlarýnýn akabinde hýzla Diyarbakýr’a gelmiþ ve toplantýya Ýzmir’in heyecanýný taþýmýþlardý.

Aktif, katýlýmcý ve yoðun bir küçük Millet Meclisi toplantýsý yaþandý Diyarbakýr’da. Diyebilirim ki; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kavgalý, küfürlü, hakaretli ve saygý sýnýrlarýný olumsuz manada hayli zorlayan gündemlere televizyon ekranlarýndan tanýk olduðumuz görüntülerin aksine! Katýlýmcýlarýn tümüyle gönüllülüðü temelinde gündeme dair bütün sorunlarýný masaya yatýrdýðý özgürce konuþabildiði iyi bir moderasyonla yönetilen bir birliktelikti Diyarbakýr küçük Millet Meclisi Mart toplantýsý.

Haftasonunun bütün bir öðlenden sonrasýnýn yoðunluðundan çýkýp da akþam konuþulanlarý tekrar düþündüðümde aslýnda sokak ve halkýn örgütlü dinamizmi Türkiye’de profesyonel politika yapanlarýn vitrine yansýyan görüntülerine karþýlýk, küçük millet meclis(ler)i çok mütevazý, içten, sorunlarýn bizatihi farkýnda ve çözüm de üreten performansa sahip görüntü yansýtýyordu.

Hemen her þey çözüm yollarý ile birlikte konuþuluyordu, tartýþýlýyordu. Peki, buna raðmen sivil toplumun ve kanaat önderlerinin, halkýn dinamik güçlerinin siyasal iktidarca “çözüm üretemediði” söylemi o halde neye delalet ediyordu ki!

Aslýnda demokratik katýlýmýn toplum nezdinde yansýyan yüzü olmasý ve örnekliði açýsýndan küçük Millet Meclisleri model oluþturabilecek olgunlukta yapýya sahip olarak geldi bana. Diyarbakýr küçük Millet Meclisi toplantýsýna ilk kez katýlan biri olarak diyebilirim ki; önyargýlarý kapýda býrakmak kaydýyla çözüme katký sunmak Barýþ ve Müzakere sürecinde temsiliyet, statü, özgürlük, haklar ve benzeri bütün talepleri konuþmak ve gündemleþtirmek mümkün. Yeter ki karþýlýklý empati içselleþsin…


Þeyhmus DÝKEN

09.03.2013

Son Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2013 21:56

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.