Kimse eðitim sistemi ile oynamasýn yeter!

07 Aralýk 2014 00:54 / 1167 kez okundu!

 

 

Bu ülke, yýllarca her alanda olduðu gibi eðitim alanýnda da ne çektiyse, askeri vesayetin etkisindeki otoriter cumhuriyet yönetimi vasýtasýyla dayattýðý resmi ideolojik eðitim sisteminin yýllarca eðitim diye okullarýmýzda verilmesinden çekti. Ýtaatkâr, yaratýcýlýktan uzak, ezberci, boyun eðici, düþünmeyen, üretmeyen insan tipi hedefleyen bu sistemin yerine de son yýllarda ‘’dinci, kinci’’ insan tipi yetiþtirme zemininin hazýrlýklarý görülüyor.

Yýllardýr bu ülke dil üzerinden, etnik yapý üzerinden, din üzerinden bölünmeye çalýþýlmasý yetmedi de þimdi de ana okullarýndan baþlayarak din üzerinden cinsiyet üzerinden bölünme baþlatýlmasý hangi demokratik ilkeye sýðar? Bütün il, ilçe milli eðitim müdürleri deðiþtirilerek yerine atanacaklarýn, liyakat, kýdem, yetenek aramadan ölçü olarak iktidara biat edeceklerin aranmasý, öðretmenlere havuç göstererek yandaþ sendikaya üye olmaya itmeleri, eðitim sisteminde büyük oynamalar yapýlacaðýnýn iþaretleri verilmeye baþlanmýþtý. Asýnda dershanelerin kapatýlma operasyonu ilk iþaretlerdi. Hani dershaneler, çocuklarýn cumartesi, pazarlarýný alarak oyun çaðýný buralarda geçirilmesine karþý olarak kapatýlýyordu. Þimdi ayný çocuklara kendi okullarýnda cumartesi pazar günleri kurs vermesi de bu oynamalarýn bir parçasý ve velileri yanlarýna çekme isteðinden baþka bir þey deðildir. Þimdi de taraflý, ön hazýrlýklý anlaþmalý olarak iktidar yandaþlarýnca düzenlenen ‘’eðitim þurasý’’adý altýnda yapýlan toplantýda ana okullarýna din dersleri koymayý ve karma eðitimden vazgeçilmesi konularýný gündemlerine almaya çalýþýyorlar. Aslýnda bu da yetmez! Ýktidarýn hemen kanun hükmünde kararname çýkararak, doðacak çocuklarýn, nasýl doðmadan önce cinsiyeti ana karnýnda belirleniyorsa, doðacak çocuðun Sünni Müslüman olmasýný saðlamak içinde ana karnýnda tespit edilmesini saðlamasý buna göre doðuma izni vermesi gerekir! Yazýk bu ülkenin çocuklarýna geleceðine yazýk!! Ýnsanlara demokrasi getireceðim derken yaþamýnýn her alanýný dizayn eden bir sistem bu ülkeyi bitirir, böler, insanýný birbirine kýrdýrýr. Bu ülke Suriye olur, Irak olur, Lübnan, Mýsýr, Libya olur.

Bir çocuk dünyaya gelirken, çýrýlçýplak, tertemiz hiçbir dine, etnik yapýya, diline baðlý olmadan doðuyor, dilini, dinini, ýrkýný v.b sonradan, iradesinin dýþýnda aidiyet hissi ve duygularý ile baskýn olarak anadan, babadan, çevreden, bulunduðu ülkenin idari, sosyal ve ekonomik yapýsýndan almýyor mu? Tabii ki çocuk eðitilirken, din bilgisini de dil bilgisini de tarih bilgisini de alacak. Ama özgür iradesiyle, ayrýmsýz, ideolojik baskýlardan arýnmýþ, tarafsýz, bilim temelinde, nedenlerini, niçinlerini, sonuçlarýný irdeleyerek, araþtýrarak öðrenecek ve de reþit olasýya kadar doðduðu masumiyeti, günahsýzlýðý, tarafsýzlýðýný koruyan bir eðitim sistemi en doðru olaný deðil midir?

Yedi ay sonra ülke kaderini belirleyecek genel bir seçim var. Bu seçimde kaþýn eðri, gözün eðri diye politik partiler, insanlar birbirini ayrýþtýrmadan, ötelemeden bu tehlikeye karþý demokrasi paydasý altýnda bir yerde odaklanmalýdýr. Bunun için ölçü olarak da ýrkçýlýk, din ayrýmcýlýðý temelinde yýllardýr ayný þeyleri söyleyen yetmiþ yýldýr iktidar olamayan bundan sonrada da iktidarýn kýyýsýndan geçemeyeceklerin dýþýnda ki, eþitlikçi, özgürlükçü, barýþ ve huzur isteyen demokrat, sosyal demokrat, sosyalist, komünist, liberal kiþilerin, güçlerin, partilerin, politikacýlarýn bir araya gelmesi elzemdir. Bunun için de politik partilerin temsilcileriyle beraber yazar, çizer, sanatçý, iþ adamý, akademisyen, eðitimci, sporcu gibi insanlardan akil heyetler oluþturarak bu gerici, tehlikeli durumu toplumun her kesimine, 81 il, 957 ilçe ve tüm köylerinde anlatarak  tüm halklarýn birlikte adalet, eþitlik, özgürlük temelinde yönetimi oluþturmalýdýrlar.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

04.12.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.