Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

MELEKLER VE ÞEYTANLAR-TOM HANKS

16 Mayýs 2009

deepblueeagle


ANGELS&DEMONS
TOM HANKS/RON HOWARD


Yönetmen Ron Howard ve Tom Hanks bir kez daha bir Dan Brown serüveninde. Melekler ve Þeytanlar Da Vinci Þifresi’nden daha önce yazýlmýþtý, ama daha sonrasýný anlatýyordu. Simgebilimci, dini semboller uzmaný Robert Langdon (Tom Hanks) ilk filimde Opus Dei adlý gizli bir topluluðun peþindeydi, þimdi de Illüminati adlý bir gizli kardeþliðin peþinde. Illüminati, Galile ve diðer bilim adamlarýnýn öldürülmesinden dolayý Katolik kilisesinden nefret ediyor ve intikam almak istiyor. Bu nedenle Vatikan’a bir çeþit zaman bombasý (anti madde) yerleþtiriyorlar. Vatikan da profesörümüzü yardýma çaðýrýyor. Olay tam da yeni papanýn seçilme döneminde gerçekleþiyor. Yeni papa adayý dört kardinal de kaçýrýlmýþ ve sýrayla öldürülecekler. Sonunda da bomba patlayýp Vatikan’ý havaya uçuracak. Profesör Langdon, fizikçi bayan Vittoria ile birlikte dört kardinali ve bombayý bulmaya çalýþýyorlar. Illüminati, intikamýn kendileri tarafýndan alýndýðý bilinsin diye arkalarýndan çeþitli izler býrakýyorlar. Ýzler, dini simgeler halinde þehrin çeþitli kiliselerine serpiþtirilmiþ. Profesör, bu izlerin, simgelerin peþinde koþarak Vatikan’ý kurtarmaya çalýþýyor.

Çok hýzlý, sürükleyici ve eðlenceli bir aksiyon. Vatikan ve kiliselerin içinde sürekli bir koþuþturmaca var. Vatikan polisi ve Papalýðýn muhafizlarý da profesöre yardýmcý oluyor. Dini liderler ise þehir mi boþaltýlsýn yoksa bomba mý bulunsun diye arada kalýyor. Profesör, bilimi temsil ediyor, din adamlarý ise dini. Ancak, filmde bilim-din karþýtlýðý gibi bir ana tema yok. Din ve bilim daha çok aksiyona hizmet ediyor filmde. Ýnancýn kalpte olduðu ve din adamý olsun bilim adamý olsun tüm insanlarýn yanlýþlar yapabilen varlýklar olduðu ve doðrunun bulunmasý için elden gelenin yapýldýðý vurgulanýyor. Ama aslýnda film bir þey söylemiyor, iyi bir macera iþte.

Papalýk seçimini düzenleyen kardinal rolünde, ilk kez Jessica Lange ile oynadýðý Müzik Kutusu ile dikkatimizi çeken saygýn oyuncu Alman Armin Mueller-Stahl var. Vatikan muhafýzlarýnýn komutaný rolünde günümüzün en iyi oyuncularýndan Ýsveçli Stellan Skarsgard bulunuyor. Onu ilk kez Lars Von Trier’in Dalgalarý Aþmak filminde görüp sevmiþtik. John Frankenheimer’in klas polisiyesi Ronin’de Robert De Niro ve Jean Reno ile oynamýþtý. Amerikan sinemasýna geçtikten sonra onu bol bol izliyoruz. En çalýþkan oyunculardan. Ölen papanýn manevi oðlu Camerlengo rolünde yine günümüzün en iyi oyuncularýndan biri olan Ewan McGregor var. Onu ilk kez kült gençlik filmi Trainspotting’de izlemiþtik. Nicole Kidman ile baþrolü oynadýðý Moulin Rouge, Yýldýz Savaþlarý’ndaki bilge Obi-Wan Kenobi rolü onun unutulmaz rollerinden sadece birkaçý. Fizikçi rolündeki Ýsrailli Ayalet Zurer ise sinemanýn yenilerinden.

Tom Cruise ile birlikte Amerikan sinemasýnýn en sevilen iki oyuncusundan biri olan Tom Hanks’i tanýmayan yoktur. 80’lerde komedilerle ünlü oldu. 90’larda dramlara geçti. Terminal, Yeþil Yol, Mesajýnýz Var, Apollo 13, Forrest Gump, Filadelfiya bilinen filmlerinden birkaçý. Yönetmen Ron Howard da Hollywood’un en çok ses getiren ve giþe yapan yönetmenlerinden biri. Fidye, Uzak Ufuklar, Apollo 13 gibi. 


Vizyondaki diðer filmler için üstteki Forum 7. Sanat-ÝzmirSinema'yý ziyaret edin veya aþaðýdaki linkleri týklayýn lütfen.

UZAY YOLU-MÜRETTEBAT GÜVERTEYE WARP HIZIYLA

ht
tp://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1650

KAN KÝTABI-CLIVE BARKER

ht
tp://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1646

TETÝKÇÝ 2-YÜKSEK VOLTAJLI EKÞIN CEYSIN

ht
tp://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1642font>font>

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0