hurkus
|
Geçen yılın son aylarında, korsana karşı mücadele vermek amacıyla mavi mürekkeple yayımladığı Veda romanının üzerinden çok geçmeden Ayşe Kulin karşımıza bu kez bir masal kitabıyla çıktı. Sit Nene'nin Masalları (Büyülü Fener Yaynları) adlı dizinin ilk kitabı Ertem ile Meltem. Merak edip Kulin'e sorduk nereden çıktı bu çocuk masalları. Birkaç yıldan bu yana UNICEF'in çocuklar yararına düzenlediği kampanyalara destek veren yazar bu yıl Müjdat Gezen ve Yıldız Kenter'le birlikte UNICEF'in iyi niyet elçisi seçildi. UNICEF'in bu kararı karşısında "Ben ne yapabilirim" sorusundan yola çıkan yazar çocuklara yönelik bir masal kitabı yazmaya karar vermiş. Annesinin Ayşe Kulin'in torunlarına anlattığı şiirsel masalları kaleme aldığı kitap Müjdat Gezen tarafından resimlendi.
Peki Sit Nene kim? Sit Nene, Ayşe Kulin'in annesi Sitare Hanım. Sitare Hanım'ın torunları nenelerinin adını kısaltıp, ona Sit Nene diye hitap ederlermiş. Sit Nene geçen yaz yaşamını yitirince geriye kızı Ayşe Kulin'in kaleminden çıkan masalları kalmış. "Masal kitabına onun adını vererek anısını yaşatmak istedim" diyor yazar Kulin ve ekliyor: "Annem hem çocuklara çok düşkündü hem de coşkulu bir cumhuriyet kadınıydı. Eminim bulunduğu yerde adının, karınca kararınca da olsa, geliri kızların çağdaş eğitimine aktarılacak bir kitaba verilmesine çok memnun olmuştur."
Kulin annesinin masallarını ise şöyle tanımlıyor: "Bu kitap annemin, benim torunlarıma ezberden söylediği manzum bir masalın kaleme alınmış halidir. Bu masalı kimden duydu ya da hangi kitapta okudu da ezberledi bilemiyorum. Sanırım çocukluğundan belleğinde kalmış bir masaldı."
Kulin ve Gezen'in tüm telif geliri UNICEF'in Kız Çocukları Eğitim Programı'na bağışlandı. Kitap, UNICEF'in yıllık balosunda satışa sunulduğunda ilk iki kitap otuzar bin liraya alıcı buldu ve Kızların Eğitim Projesi'ne 75 bin liralık kaynak yaratıldı.
Ayşe Kulin bu renkli serüven için şunları söylüyor: "İlk kez bir çocuk masalı yazıyorum. İlk birkaç dörtlüğünü zaten ezbere biliyordum, gerisi kendiliğinden geldi. Yazarken dilimi basitleştirmeye çalıştım çünkü muhatabım ilkokul öncesi çocuklarıydı. İtiraf etmeliyim ki büyüklere yazdığım masallardan daha çok keyif alıyorum."
Annesinin anlattığı masallardan yola çıkan yazar kendi hayal gücünü katarak oluşturduğu masal kitabı için şunları söylüyor: "Annemin masalı, çocukların yollarını kaybettiği noktada son buluyordu. Belki devamı vardı ama çocuklar hep aynı yerde sonu gelmez sorularına başladıkları ya da uyuyakaldıkları için masal hep o noktada kesiliyordu. Ben o noktadan sonra masalı sürdürüp sona erdirdim. Bu kitaptan iyi bir gelir elde eder de kızlara faydalı olursak devamı gelsin diye sonunu yeni bir masal beklentisiyle bitirdim."
Nena Çalidis Taraf gazetesi 9 Mart 2008
|