ForumYitirdiklerimiz Bize Bakýyor!  Yeni Konu 

Þair Ýlhan Berk Hayatýný Kaybetti

28 Aðustos 2008

hurkus

Edebiyat dünyasýnýn acý kaybý... Ünlü þair Ýlhan Berk 92 yaþýnda prostat kanserine yenik düþtü.

Þair Ýlhan Berk, bir süredir tedavi gördüðü Bodrum’da yaþamýný yitirdi. Berk, Cumartesi günü düzenlenecek törenin ardýndan Bodrum’da topraða verilecek.

Manisa’da 1916 yýlýnda doðan Berk, Ankara Gazi Eðitim Enstitüsü Fransýzca Bölümü’nden mezun oldu. Zonguldak, Samsur, Kýrþehir’de Fransýzca öðretmenliði yapan Berk, bir süre de çevirmenlik yaptý.

Arthur Rimbaud, Ezra Paund, Rene Char, Stephane Mallerme’nin þiirlerini Türkçeye çeviren Berk, Kül adlý þiir kitabýla 1979’da Türk Dil Kurumu, Ýstanbul Kitabý ile 1980’de Behçet Necatigil þiir ödüllerini kazandý. Deniz Eskisi kitabýyla Yedi Tepe Þiir Armaðaný’ný alan Berk, 1988 yýlýnda da Güzel Irmak adlý kitabýyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’ne layýk görüldü.

40 yýl önce Bodrum’a yerleþen Berk, bir süredir Bodrum Devlet Hastanesi’nde prostat kanseri nedeniyle tedavi görüyordu. 19 Aðustos’ta durumunun aðýrlaþmasý üzerine hastaneye yatýrýlan Berk, öðle saatlerinde yaþamýný yitirdi. Berk, Cumartesi günü Adliye Camisi’nde öðlen kýlýnacak cenaze namazýnýn ardýndan Türbe Mezarlýðý’nda topraða verilecek.

BAÞLICA YAPITLARI:

Þiir: Eþik (1947-1975) (Toplu Þiirler I, YKY, 1999), Aþk Tahtý (1976-1982) (Toplu Þiirler II, YKY, 1999), Akþama Doðru (1984-1996) (Toplu Þiirler III, YKY, 1999), Galata (YKY, 2000), Pera (YKY, 2000), Þeyler Kitabý (YKY, 2002), Toplu Þiirler (Delta, YKY, 2003), Requiem (YKY, 2004); Deneme / Günlük / Otobiyografi: Uzun Bir Adam (1982; YKY, 1997), Þifalý Otlar Kitabý (1982; YKY, 2004), El Yazýlarýna Vuruyor Güneþ (1983; YKY, geniþletilmiþ baský 1992), Ýnferno (YKY, 1994), Kanatlý At (YKY, 1994), Logos (YKY, 1996), Poetika (YKY, 1997), Kült Kitap (YKY, 1998); Çeviri / Antoloji: Baþlangýcýndan Bugüne Beyit Mýsra Antolojisi (1960), Güldeste (Baþlangýçtan Bugüne Türk Þiiri Antolojisi) (2003), Seçme Kantolar-Ezra Pound (1969), Seçme Þiirler-Arthur Rimbaud (1962), Baþlangýçtan Bugüne Fransýz Þiiri Antolojisi (2004), Asýlý Eros (YKY, 1996); Yabancý dillere çevrilmiþ yapýtlarý: Estambul / Ýstanbul, (Madrid, 1988); Histoire Secrète de la Poésie / Þiirin Gizli Tarihi, (Paris, 1991); Poemas / Þiirler, (Madrid, 1992); Rio Hermoso / Güzel Irmak, (Madrid, 1995); Selected Poems / Seçme Þiirler, (New York, 2004).

28.08.2008
17 Haziran 2009

sultan

Hiç unutmuyorum sevgili ilhan Berk ile beraber gezmiþtik Hollanda'yý. Kafamýzýn üzerinden geçen teknelere bakýp gülmüþtük, hoþlanmýþtýk bu ülkeden. Vedat Türkali, Gönül Taylan, ben ve Ýlhan Berk ve bir de gönüllü þoförümüz iyi kalpli Ramazan. Abim ilhami Bey'in arkadaþlarý idi onlar. Sonra benim de arkadaþým oldular. Vedat Türkali 15 yýl sonra benim Ýstanbul Moda Deniz Kulübü'nde katýldýðým karma resim sergisine gelmiþti ve beni gülüþümden tanýmýþtý. Bu gülüþü nasýl unutabilirdim ki demiþti. ilhan Berk ise Sahil Evleri'deki evime beni ziyarete geldiðinde benim üzerimdeki kýyafete uymayan ev terliklerime ne çok kýl olmuþ ve bana hiç yakýþmadýðýný söylemiþti. Bütün þairliðini kaybetmiþti belki de geçici olarak. Geçici bir yetenek kaybý, benim terlik ayýbýmdan.Hiç unutmam Ýlhan Berk'i, þiirlerini de, terliklerimi de...
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0