Anne Evi

12 Mayýs 2010 07:33 / 3095 kez okundu!

 


Tabaklarýnýn üzerindeki çizgileri tanýrsýnýz, yer karolarýnýn zamana karþý verdikleri savaþýn izlerini de, hangi dolapta neyin korunduðunu, raftaki kalýn baba kitaplarýný, artýk kullanýlmadýðý halde salonun bir köþesinde her an kullanýlýyormuþ gibi duran döneminin teknoloji aynasý midi müzik setini. Kenarlarýna yerleþtirilmiþ Beta / VHS videolarý ve kasetleri de… Kendi yapýtaþlarýnýz anne evinin her yerine özenle sindirilmiþtir.

Ýlk soru ne sýcak ne güzeldir; çocuklar aç mýsýnýz? Sanki sihirli bir deðnek sizi sonsuz bir karýn gurultusuna sürüklerken içeride de tencerelere anne eli lezzet tozu katýlmýþ aþlarý sýralar. Nasýl sade, sýcak kanýksama duygusudur bu, mutlulukla teslim olunan.

Hep aç olma hali bundandýr.

Fiskos masasýnda, vitrinde bulunan eþit sevgiyle, ince bir denge ile sýralanmýþ resimler, likör bardaklarý, kahve fincanlarý, torunlarýn yaptýðý faaliyetler aile hayatýnýn canlý yayýný gibidir. Vitrinin dokunulmazlýðý vardýr orasý annenin özel mabedidir.

Ne çok eþyan var at biraz; hemen her yoruldum artýk konuþmasýnýn bir yerine baðlanan çokbilmiþ çözüm önerisi kimseyi rahatlatmaz. O evin eþyasý atýlamaz, her birine tutunmuþ aile anýlarý vardýr; pamuklu yorganlar, onlarca havlu, mütevazý bir lokantaya yetecek kadar tabak, çanak, renkleri solmuþ doðum günü yýlbaþý kupalarý, diðer evlerin eskileri, dolaplar dolusu boþ kavanoz, poþet torba koleksiyonu, yazmayan /zor yazan kalemler, tarihi geçmiþ ajandalar hepsi anne kokar.

Zenginini fukarasýný köylüsünü þehirlisini ayný koyu demde tutan bir huzurlu mekân, koltuðuna uzanýr uzanmaz tatlý bir uykuya daldýrýr, uyandýðýnda bilirsin ki çayýn baþucundadýr.

Kapatýn gözlerinizi anne evine gidin, kalbinizle bulabileceðiniz tek yer orasý. Anahtarýnýz zaten var deðil mi?


Yonca Buðdaycý M.

11.05.2010




 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
14 Mayýs 2010 12:03

padlock

Deðerli yorumlarýnýz için teþekkür ederim

Saygýlarýmla,

Yonca

14 Mayýs 2010 08:49

Ayþe Semra

Yonca Haným,
O kadar güzel yazmýþsýnýz ki okurken kendimi annemin evindeymiþim gibi hissettim.
Sevgiler,
12 Mayýs 2010 12:37

YORUMSUZ !

Barýþ Anneleri Ankara'da muhatap bulamadý

'Barýþ Anneleri Ýnisiyatifi' grubunun Ankara Abdi Ýpekçi Parký'nda 3 gün önce baþlattýklarý oturma eylemi son buldu. Cumhurbaþkaný, Baþbakan, TBMM ve Genelkurmay Baþkanlýðý'ndan görüþmek için randevu talebinde bulunan kadýn grubuna olumlu yanýt veren olmadý.

Fevzi KIZILKOYUN

ANKARA - Türkiye’nin çeþitli illerinden Pazar günü Ankara’ya gelerek Abdi Ýpekçi Parký’nda çadýr kurup oturma eylemi baþlatan ‘Barýþ Anneleri Ýnisiyatifi’ üyesi 200 kadýn, muhatap kimseyi bulamayýnca eylemlerine son verdi. Eylemci anneler, “Kimse bizi, yani Kürtleri muhatap olarak kabul etmedi. Biz anneler olarak onlarýn ayaðýna geldik ve kanýn durmasý, savaþýn bitmesi için görüþme talep ettik. ‘Artýk anneler aðlamasýn’ dedik, ama görüyoruz ki bu durum kimsenin umrunda deðil. Görüþmeyi bile kabul etmeyenler Kürt sorununu nasýl çözecekler?” dedi.

Radikal
11 Mayýs 2010 22:38

mustafa

Anne evi, anne yüreði, aðlarsa anam aðlar gerisi yalan aðlar...............noktalar uzar gider. Anneler toplumlarýn onur timsalidirler, en yüce deðerleridir. Toprak ana, ana yasa, ana yurt. Ülkemizde kadýnlarýn toplumdaki yeri ve deðeri hakkýnca verilir, erkeklerle eþitliði gerçek anlamda saðlanýrsa; erkek egemen sistem kadýnlarla eþitlenirse, annelerimiz aðlamayacak, yüzleri, kalpleri hep gülecek. Tüm annelerin önünde saygý ile eðilirim.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.