ASLINA ÖZEN ve SAYGI

25 Þubat 2011 14:55 / 2031 kez okundu!

 


Geçenlerde Ýngiltere’nin pazarlama yönetimi eðitimi veren en prestijli þirketlerinden birinden eðitim aldým. Öncelikle þirketlerin bu tip eðitim kurumlarýný çalýþanlarý ile buluþturmasýný çok önemsiyor, dünya ile ayný dili konuþabilmenin avantajýný anlayabilmiþ yöneticileri kutluyorum.

Dil demiþken, bu eðitimi aldýðým dünya vatandaþý, etkileyici bir üniversite profesörünün anlattýðý harika konularý deðil ama kiþisel öyküsünden aldýðým önemli bir dersi sizinle paylaþmak istiyorum.

Kendisi, Cezayir’de doðmuþ, Fransa’da eðitim görmüþ, Japonya’da yýllarca çalýþmýþ, orada aile kurmuþ, sonra da Ýngiltere’ye dönmüþ bir Fransýz vatandaþý.

Japonya da çalýþtýðý dönemde çok güzel bir Japon kýzýna âþýk olmuþ. Birbirlerini çok sevmiþler ve sonunda durum evlilik teklifine gelmiþ. Kýzýn gözleri mutluluktan parlamýþ ama evet demek için 3 þart koþmuþ:

1- Gelecekteki ailem Japon kültürünü en ince detayýna kadar öðrenecek,

2- Evde Japonca konuþulacak,

3- Çocuklarým büyükanne ve büyükbabalarýyla rahatça anlaþabilecekler.

Yolun baþýnda olan ve çok güzel bir genç kýzla evlenmeye hazýrlanan profesörümüz bu þartlarý hemen kabul etmiþ.

Çift ilk günden itibaren evde Japonca konuþmaya baþlamýþ. Sonra 3 tane oðullarý olmuþ. Doðumlarýndan itibaren ana dillerini öðrenmiþler. Fransa’da 6 haftada bir 1 hafta olan okul tatillerinin hepsinde, yanlýþ okumadýnýz hepsinde anne, çocuklarý okuldan alýp havaalanýna götürmüþ ve Japonya'ya gitmiþ. Her tatil haftasýnda çocuklar Japonya'da 1 haftalýk kurslara devam etmiþler.

Bu durum kesintisiz olarak aile nerede olursa olsun sürmüþ.

Profesör, çocuklarýn ilk yaþlarýnda bu durumu onlara açýklamakta ne kadar zorlandýklarýný, her seferinde istedikleri bir oyuncak vb. ödüllerle onlarý motive ettiklerini anlattý.

Bu nasýl büyük bir sabýr ve ne inanýlmaz bir çaba! Ya profesörün olaðanüstü anlayýþý ve desteði… Ben bu yoksunluðu bilmiyorum çünkü çocuklarýmla, kendi kültürümle iç içe, kendi dilimi rahatça konuþarak yaþýyorum.

Bu insanlarýn kendi dili ve kültürü için verdiði mücadele o eðitimden benim öðrendiðim en önemli dersti.

Bilmiyorum anlatabildim mi?



Yonca Buðdaycý M.

24.02.2011


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.