Yeşil ve sol parti 25 Kasım'da kuruluyor

21 Ekim 2012 21:22  

 

Yeşil ve sol parti 25 Kasım'da kuruluyor

EDP ve Yeşiller Partisi'nin çağrısıyla "Yeni bir siyaset için buluşma" toplantısı İstanbul'da yapıldı. Ekolojik bir solun ve alternatif siyasetin tarif edildiği toplantının katılımcıları söz alarak, nasıl bir parti istediklerini dile getirdiler. Tüzük ve program taslakları tanıtılan ama henüz ismi belirlenmeyen yeni sol parti 25 Kasım 2012'de kurulacak.

Bülent Aydın - İstanbul

Taksim Hill Otel'de saat 19.00'da başlayan toplantıya katılım yoğun oldu. "Yeni bir siyaset için buluşuyoruz - www.yenisiyaset.biz" yazılı kürsüden toplantının açılış konuşmasını Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Kemal Tuncaelli yaptı.

Yeni bir siyaset çağrısına yanıt verenlere ve buluşmaya katılanlara teşekkür eden Kemal Tuncaelli, konuşmasında bir durum değerlendirmesi yaptı. Son bir yıldır süren çalışmaları özetleyen Tuncaelli, Yeşilller ve EDP'nin amacının sol içi bir birleşme değil, yeni bir örgütlenme tarzı ve alternatif bir siyaseti hayata geçirmek olduğunu söyledi. Bugüne kadar yapılanları tekrarlamaktan kaçınacaklarını belirten Tuncaelli, "klasik sol partilerden ayrı bir örgütlenme modeli sunacağız. Çünkü ülkede sadece solda yeni bir partiye değil, sahici bir partiye olan ihtiyaca cevap olma çabası içindeyiz" dedi.

Yeni partinin programatik metin ve tüzük taslaklarının tanıtıldığı toplantının moderatörlüğünü EDP kurucularından Prof Dr. Erol Katırcıoğlu ve Yeşiller Partisi'nden Ayşe Akdeniz yaptı. "Yeni siyaset, umut verici bir başlangıç yapıyor" diyen Katırcıoğlu, bu süreci birlikte hazırlayanların yanında yepyeni yüzleri salonda görmekten sevinç duyduğunu belirtti.

Toplantıya katılan herkese önerilerini yazabilecekleri bir form dağıtıldı.

TÜZÜK TASLAĞI KATILIMA AÇIK

Yeni parti için hazırlanan tüzük taslağını tanıtmak için kürsüye gelen EDP'den Gülnur Aksop, "Önceliğimiz parti içi demokrasidir" dedi. Doğrudan demokrasi ideallerine sahip çıktıklarını, şiddetsiz bir dili ve mücadeleyi savunduklarını vurgulayan Aksop, "Kadın kotası ve rotasyon uygulayacak, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir parti için çalışıyoruz" dedi.

Toplantıda dağıtılan ve daha önce internet üzerinden duyurulan tüzük taslağını özetleyen Gülnur Aksop, yatay örgütlenen bir partinin oluşturulacağını, üye olmayan yurttaş kesimiyle geçirgen ilişki biçimlerinin geliştirileceğini, hazırlanan tüzük taslağının halen tüm katılımcıların görüş ve katkılarına açık olduğunu söyledi.

Aksop sözlerini tamamlarken, "En iyi parti hayatını kurmak istiyoruz" dedi.

PROGRAMATİK METİN ÖNERİLERLE GELİŞTİRİLECEK

Program taslağını tanıtmak için kürsüye gelen Yeşiller Partisi'nden Ümit Şahin, ellerinde dört dörtlük tamamlanmış bir program olmadığını, çünkü partinin yeni katılımlarla genişlemeyi hedeflediğini belirtti. Hazırlanan taslak metnin tam bir programa dönüşmesinin parti kuruluşundan 1 yıl sonra ve katılımcı bir süreç sonunda olabileceğini söyleyen Şahin, "o nedenle biz bu metne özellikle programatik metin diyoruz" dedi.

Yeni bir partinin kuruluşunda iki temel sorunun akla geleceğini belirten Ümit Şahin, hazırlanan metinlerin, "Nasıl bir parti olacak, nasıl işleyecek ve hangi politikaları savunacak" sorularının yanıtlarını sunmayı amaçladığını söyledi.

Programatik metnin 1 ay içinde geliştirileceğini ama geniş çerçevenin parti kurulduktan sonra oluşacağını belirten Şahin, "eksikleri yeni üyelerimiz ve toplumsal hareketlerin katkılarıyla tamamlayacağız" dedi.

Ekoloji, demokrasi ve adalet sorunlarının birbirinden ayrı olmadığını, hiçbir sorunun birbirinden kopuk olmadığını bu nedenle sorunları birbirine değdiği noktaları kaynaştırarak ele almak istediklerini söyleyen Şahin, "Türkiye ve dünyada durum" ve "ne istiyoruz" başlıkları altında metni özetledikten sonra, şöyle tamamladı:

İktisadi adalet, tanınma adaleti, katılım adaleti ve ekolojik adalet...

"İdeolojik değil politik birlik partisi kuruyoruz. Kendimiz ve herkes için demokrasi ve özgürlükler, tüm canlılar için yaşanabilir bir dünya, bunları gerçekleştirmek için eşitlik ve adalet istiyoruz. Bunlar yeni partinin üç ana eksenidir. Ekolojik kriz, ekonomik kriz ve demokrasi krizinin altını çizip yeni bir siyaset diyoruz. Toplumsal adalet hedefimizin ise 4 ekseni var: Sömürü ve eşitsizliğe karşı iktisadi adalet, tanınma adaleti, katılım adaleti, çevre ve iklim adaleti..."

VE SÖZ SÜRECE YENİ KATILANLARDA...

Sunumların ardından, salonda bulunan konuklardan Murat Paker, Güneşin Aydemir, Maya Arakon, Oya Ayman ve Cengiz Aktar kürsüye davet edildi. Konuşmacılar siyasi tıkanıklığı aşmak için çözüm ihtiyacını vurgulayıp yeni siyasetten beklentilerini dile getirdiler.

Murat Paker (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi): "30 küsür yıldır özgürlükçü sol siyasetlerle ilgiliyim ama ilk defa bu partiye üye olacağım. Ben örgütlü bir şekilde saygı talep etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Saygısızlığa son diyorum. Çünkü saygısızlık düzeyi bu ülkede giderek artıyor. Yeni kurulacak olan parti, inatla ve ısrarla sözünü söylemelidir. Yeni parti oy hedefini belki yüksek tutmayabilir ama iddialarını hep yüksek tutmalıdır"

Güneşin Aydemir (Doğa korumacı, Buğday Ekolojik Derneği Başkanı): Benim siyasi geçmişim yok. Tam 80 kuşağıyım. Ailede ise hep siyaset konuşulurdu. Ama dünya sorunları ile yakından ilgiliyim. Şimdi burada olmamın önemli bir nedeni 'yeni' kavramıdır. Yeniliğe gerçekten ihtiyaç var. Yeni yaklaşımlara ihtiyaç var. Burada yer almamın ikinci nedeni 'yeşil' kavramıdır. Bunu da çok önemsiyorum çünkü biliyorum ki her sorunun temelinde doğa ile ilişki var. Burada vurgu yapılan 'çeşitlilik' kavramı da çok önemli. Burada gerçekleşen buluşmadan önemli bir zenginlik çıkacağını düşünüyorum. Tüzük taslağında vurgulanan 'saçaklı yönetim' kavramını da çok önemsiyorum. Bunu gerçekleştirmek ise, eşitlikten çok çeşitlilikle oluyor.

Maya Arakon (Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi): Bugün mevcut siyaseti yeterli görmediğim için ben bu partiyi destekledim. Yeni bir soluk vaadi çok önemlidir. Yıllardır aynı sözleri ve tezleri duymaktan çok sıkıldık. Yeşil ve eşitlikçi bir parti için yolumuz açık olsun. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak bence en onurlu duruştur. Dilerim yeni parti, uzun soluklu ve yeşil soluklu bir parti olur.

Oya Ayman (Buğday Derneği kurucularından, Gazeteci ve Yazar): Benim de önceden bir siyaset geçmişim yok. Ama sorunların çözümü de içinde taşıdığını biliyorum. Ben umut ettiğim için buradayım. Temel sorunların ekolojik olduğunu düşünüyorum. Bakış açımızı değiştirmeliyiz. Var olan kurumları değiştirmeli ve yeni fikirler oluşturmalıyız. Edilgen kılınmaya çalışılıyoruz, etken olmalıyız. Katılımcılığa önem vermeliyiz. Hayırlar ve salt karşı duruşla değil, çözümler ve alternatifler üzerinden siyaset yapmalıyız.

Cengiz Aktar (Gazeteci, Yazar, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Dün de bu salonda Su Hakkı toplantısındaydım. Bugün buradayım ve burada olmam kesinlikle bir tesadüf değil. Çünkü ülkede çok yer kalmadı. Siyaset alanı yeniden daralıyor. Hayat alanı daraltılıyor. Demokrasi ve adalet geriliyor ama kalkınma son gaz ilerliyor. Şöyle de diyebiliriz, kalkınma adı altında medeniyete bir taarruz var. Türkiye bu konuda aşırı gayretli. İtirazlar ise bölük pörçük. Bu oluşum dilerim güçlü olsun. İşimiz çok zor. Türkiye daha tüketim toplumuyla yeni yeni tanışıyor. Bu kolay bir iş değil. Bu yeni nefes ve yeni dili önemli görüyorum. Burada geçen ekolojik sözlerin artık dilimize girmesi lazım.

ADALET AĞAOĞLU'NDAN MESAJ

Toplantıya gönderdiği mesajda, çok istediği halde sağlık sorunları nedeniyle buluşmaya katılamadığını belirten yazar Adalet Ağaoğlu, yeni parti oluşumunu kutladığını belirterek "gönlüm sizinle birlikte olacaktır" dedi.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Daha sonra, salonda bulunan diğer katılımcılar arasında mikrofon dolaştırılarak görüş ve önerilerini aktarmaları sağlandı. Çok sayıda katılımcı söz aldı. Umutlu ve sevinçli konuşmalar yapıldı. Eleştiri ve öneriler dile getirildi.

Gazeteci İlhami Mısırlıoğlu, yeni harekete en uygun isimin "Nuhun Gemisi" olduğunu söyledi. "Belki de böylece dünya çapında bir hareketin başlangıcını sağlamış oluruz" dedi.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Chris Stephenson, yeni oluşum için internet aracılığıyla daha çok insana ulaşılabileceğini belirtip, www.yenisiyaset.biz adresindeki imza metninin açık olduğunu söyledi.

Hamide Bezirci, yeni partide engellilerin sesinin de duyulacağını belirtip, engellilere kota uygulanmasını istedi.

Halil Çelikkıran, farklı siyaset deneylerinden geçerek buraya geldiğini söyledi ve "Yeni oluşum ilgimizi çekiyor ve başarılı olmasını istiyoruz" dedi.

Kamu çalışanı Çiğdem Özbaş, Partide kamu çalışanlarının da fahri üyeler olarak aktif faaliyet göstereceğini, kurucu üye ve destek üyesi olabileceklerini belirtti.

Ayla Şeşan, partiyi kurmak için Ankara'ya gidilecek 25 Kasım tarihinin aynı zamanda 'kadına yönelik şiddetle mücadele günü' olduğuna dikkat çekerek, bu anlamlı günde hep birlikte önemli bir çıkış yapabiliriz" dedi.

Gazeteci Mehmet Demir, "romantik bir oluşum için değil, kendimizi ifade edecek başka bir yer olmadığı için buradayız" dedikten sonra, kimseyi dışlamadan ve kimseyi yadsımadan siyaset yapılmasını istedi. "Onlar ve bunlar demeden konuşmalıyız, kimse buraya katılmaktan çekinmemeli" dedi.

EROL KATIRCIOĞLU: "GELİN SÖZLERİMİZİ BİRLEŞTİREREK SESİMİZİ ÇOĞALTALIM"

Saat 21.00'de toplantının kapanışı için tekrar söz alan Erol Katırcıoğlu, yeni parti çalışmalarının şu anda da herkese açık olduğunu belirterek davetini yineledi:

"Hem Yeşiller hem de EDP zaten kendilerini "arayış partisi' olarak konumlandırmışlardı. Birlikte ve yeni katılacak olanlarla gerçekten de bu toplumun hak ettiği bir gelecek için siyaset üretmek istiyoruz. Biliyorum, geçmişte de bu tür çok toplantı yaptık. Yorgunluklarımız var. Ama bu harekete katılın, çünkü bir şeylerin değişmesini istiyorsak bunu ancak birlikte yapabiliriz. Ben burada olan ve gönlü bizimle olan herkesin süreçle özel olarak ilgilenmesini rica ediyorum. Birlikte yüreklere su serpecek bir siyasi çizgi üretebiliriz diye düşünüyorum. Gelin sözlerimizi birleştirerek sesimizi çoğaltalım..."


Fotoğraflar: Cankut Özkazanç ve Bülent Aydın

Turnusol

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0