Tutukluluk süresi kısalmıyor

12 Aralık 2011 12:19  

 

Tutukluluk süresi kısalmıyor

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağında, tutuklu yargılama sürelerinin kısaltılması için yargı sürecini hızlandırmak yeterli görüldü

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine önceki gün TBMM’de yaptığı konuşmada, uzun tutukluluk sürelerinin yargı sürecinin hızlandırılması ile aşılabileceğini belirterek, içeriği açıklanmayan yasa taslağındaki genel mantığın da ipuçlarını vermiş oldu.

Türkiye’de yargılamaların uzun sürdüğünü, bunların çözülmesi için çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Ergin, 2011’de yapılan iki düzenlemeyle 2,5 milyon dosyanın adliyelere gelmeden çözüldüğünü söyledi. Danıştay ve Yargıtay’da üye ve daire sayılarının artırıldığını ifade eden Ergin, düzenlemelerden önce taşradan gelen dosyaların çuvallarda açılmadan altı ay bekletildiğini anımsattı ve şöyle dedi: “Şu anda Yargıtay’da bekleyen dosya yok. Gelen dosyalar aynı gün ya da ertesi gün ilgili dairelere gönderiliyor.’’

Ergin, yüksek yargıdaki bu bekleme sürelerinin kısaltılmasıyla bir dosyanın en fazla bir, bir buçuk yılda çözüme kavuşmuş olacağını söyledi. Türkiye’de şu anda cezaevinde bulunanların yüzde 70’inin hükümlü, yüzde 30’unun tutuklu olduğunu, hükümlülerin oranı artarken tutuklu oranının azaldığını belirten Ergin, şöyle devam etti: “Sürelerle oynayarak uzun tutukluluk sorununu çözmeye kalkarsak arzu etmediğimiz sorunlarla karşılaşacağız. 2011 yılının başında Yargıtay’dan tahliye olan Hizbullah sanıkları olayından sonra yapılan değerlendirmeleri hatırlayın. CHP’nin teklifi, yargılamaları kısalttığımız zaman dilimi içerisinde karşılanabilecek bir tekliftir. Bugünkü şartlarda yasalaşırsa, 2427’e yakın tutuklu tahliye olma durumuyla karşı karşıyadır. Bu kişiler içerisinde terör örgütüne üye olanlar, asker, öldürenler, çocuklara tecavüz edenler de var.”

Tutukluluk süresi kısalır
Ergin’in açıklamalarından da anlaşıldığı üzere, dosyaların Yargıtay’da görülme süreleri hızlanacak ve tutukluluk süreleri kısalacak. Yargı sürecinin hızlandırılması için Yargıtay’a son birkaç ayda dosyaların tamamlanması için 400 tetkik hâkiminin atanması da Ergin’i açıklamalarını destekler nitelikte.

Ayrıca Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK davasının, 6 aralıkta görülen 28. duruşmasının 12 aralıka ertelenmesi de çok sanıklı davalarda sonuca ulaşma anlamında sürecin hızlandırılmaya başlandığını gösterdiği belirtiliyor. Taraf ’a konuşan AKP’li hukukçu kaynaklar, “Yargıtay’daki karar süreci normale dönecek. Yerel mahkemeler de hızlanacak” dediler.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0