Tarihi adım: Barış grubundan 34 PKK'li döndü...

20 Ekim 2009 07:37  

 

Tarihi adım: Barış grubundan 34 PKK'li döndü...

SİLOPİ - Kandil'den 8, Mahmur Kampı'ndan da 26 kişi olmak üzere toplam 34 kişi, öğleden sonra Irak'ın Zaho kenti yakınlarındaki İbrahim Halil Gümrük Kapısı'na geldi. Burada, bir süre işlemleri yapılmak üzere bekletilen grup, daha sonra Habur Sınır Kapısı'na geldi. 

Tarihi günde İstanbul milletvekili Ufuk Uras da barış adımlarına destek olmak için Habur'da hazır bulundu. Aralarında sanatçı Zeynep Tanbay, Dur De girişimi sözcüsü Cengiz Alğan, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe'nin de bulunduğu heyet de barış grubunu karşıladı. Türkiye ile Irak arasındaki köprüyü yürüyerek geçen grup ifadeleri alınmak üzere tabur komutanlığına götürüldü. Kandil Dağı ve Mahmur Kampı’ndan gelen 34 PKK’li Habur Gümrük Kapısı'na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. 4 savcının sorgulayacağı PKK’lilerin serbest kalıp kalmayacağı merakla bekleniyor. Ünlü yazar Vedat Türkali, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine Avrupa, Kandil ve Mahmur’dan üç ayrı PKK’li grubun ülkelerine dönmesi arafesinde konu hakkında önemli mesajlar verdi. PKK’nin göndermeye karar verdiği üç heyet için Türkali yaşanan son gelişmeler hakkındaki duygularını “Çok mutluyum. Gelen PKK'lileri bağrımıza basalım” şeklinde özetledi. 

'SADECE PASAPORT KANUNU'NA MUHALEFET'

Bu arada, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak barolarına kayıtlı 45 avukat, otobüsle Habur gümrük sahasına geldi.

Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 34 kişiyi savunmak üzere geldiklerini belirterek, ''Bu kişilerin tutuklanmasını beklemiyoruz. Mahmurdakiler zaten güvenlik önlemlerinden kaynaklı gitmişlerdi. Bu kişilere ancak Pasaport Kanunu'na muhalefetten işlem yapılabilir'' dedi.

4 SAVCI SORGULAYACAK

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan özel yetkili 4 savcı, teslim olan grubun ifadelerini almak üzere helikopterle Şırnak'ın Silopi ilçesine geldi.

Savcılar, teslim olanların ifadelerini Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda alacak.

YAZAR VEDAT TÜRKALİ: GELEN PKK'LİLERİ BAĞRIMIZA BASALIM

Ünlü yazar Vedat Türkali, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine Avrupa, Kandil ve Mahmur’dan üç ayrı PKK’lı grubun ülkelerine dönmesi arafesinde konu hakkında önemli mesajlar verdi. PKK’nin göndermeye karar verdiği üç heyet için Türkali yaşanan son gelişmeler hakkındaki duygularını “Çok mutluyum” şeklinde özetledi. Geri dönüşlerin mutlaka iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Türkali, “Özal döneminde de dönüşler olmuştu. Gelenlere en ağır cezalar verildi. AKP hükümeti de aynı hataya düşerse yine kan dökülmeye devam eder” uyarısında bulundu.
“PKK’ya yönelik ‘Zafer kazandık, yendik, pişman ettik, teslim aldık’ havasına girilmemeli. Bu çocukları alıp bağrımıza basmalıyız. Onları rencide etmemeliyiz. Dağdakini kandırmaya yönelik değil, bu fırsatı artık yeni bir dönem açmak için kullanmalıyız” diyen Türkali, asıl meselenin kan dökme isteğinden vazgeçmek olduğunu belirtti. Hiçbir partiye angaje olmadığını ancak memleketin sorunlarını kim çözecekse onu desteklediğini belirtti. Bu konudaki temel yaklaşımının “Türkiye’de Kürt sorunu çözülmeden demokrasi, demokrasi sorunu bitmeden de Kürt sorunu çözülmez” olduğunu belirten Türkali, çözüm için Abdullah Öcalan dahil herkesle görüşülmesinin çok doğal ve gerekli olduğunu ifade etti. Öcalan için “Apo bu ülkenin insanı, ben Talabani ve Barzani’ye güvenmiyorum. Bir solcu olarak; ‘ABD bizden üs isterse onur duyarız’ diyenlerin samimiyetine inanmam” diyen Türkali, Leyla Zana’nın bundan on beş sene evvel söylediği ‘Bu sorunu başkası değil, Kürtlerle Türkler birlikte çözecek’ formülüne yürekten katıldığını, Kandil ve Habur’dan gelen heyetleri karşılamaya giden DTP’ye ve lideri Ahmet Türk’ün politikalarını da yüzde doksan tasvip ettiğini belirtti.
Bugün konuşabilmelerinin bir sebebinin de devletin uyguladığı baskı politikasının bir netice vermemesi ve sorunun “Dağ”a çıkması olduğunu kaydeden Türkali, “Bu dökülen kan, çok üzülerek söylüyorum, bu dökülen kan sorunu konuşma kapısını açtı” dedi. “Kan yolunu baştan devletin seçtiğini” söyleyen Türkali, PKK’nin Kürt halkını arkasına aldığını söyledi. “Bölgede köye Jandarma geldiğinde öyle bir yılgınlık vardı ki tavuklar bile ürker kaçardı” diyen ünlü yazar, canından bezen bir halkın dağa çıkmaktan başka yolu kalmadığını belirtti. Türkali, iyimser olmak için belki erken olduğunu ama Türkiye’nin Kürt, Ermeni ve Kıbrıs sorunlarını mutlaka çözeceğini söyledi.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0