Taksim 33 yıl sonra 1 Mayıs’a açıldı

14 Nisan 2010 12:13  

 

Taksim 33 yıl sonra 1 Mayıs’a açıldı

Bakanlar Kurulu kararıyla 2008’de Emek ve Dayanışma Günü ilan edilen ‘1 Mayıs’ta işçiler, 33 yıllık aradan sonra ilk kez İstanbul Taksim Meydanı’na çıkacak. İstanbul Valisi Muammer Güler, sendikalarla koordineli çalışacaklarını açıkladı. 1 Mayıs 1977’de Taksim’deki kutlamada provokasyon sonucu 34 kişi hayatını kaybetmiş ve Taksim kutlamalara kapatılmıştı.

İŞÇİLER tam 33 yıl aradan sonra bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim Meydanı’nda kutlayabilecek. İstanbul Valisi Muammer Güler, sendikalarla yaptıkları toplantı sonucu mutabakata varıldığını, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağını açıkladı ve kutlamaların ‘bayram’ havasında olması için sendikalarla koordineli çalışacaklarını söyledi. 1 Mayıs 1977’de Taksim’deki kutlamalar sırasında halkın üzerine ateş açılması sonucu büyük bir izdiham yaşanmış ve çıkan kargaşada 34 kişi ölmüş 136 kişi de yaralanmıştı. Bu olayların ardından Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmıştı.

Vali ve başkanlar toplandı

İstanbul Valisi Muammer Güler, dün işçi ve memur sendikalarının genel başkanlarıyla saat 13.00’de valilikte bir araya geldi. 1.5 saat süren toplantının ardından, Taksim için verilen izni açıkladı. Güler, olumlu bir görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Mutabakat çerçevesinde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçi ve memur sendikaları konfedarsyonlarının öncülüğünde miting alanı olmamasına rağmen Taksim alanı, bayram kutlamasının yapılablmesi için konfederasyonlara o gün tahsis edilecek. Kanuna göre, Taksim gösteri ve yürüyüş alanı değildir. Bu kanunun öngördüğü istisna çerçevesinde bir emek ve dayanışma günü, bayram kutlaması tarzında tahsis edilecek. Bayram kutlamasının coşku içerisinde yapılabilmesi için valiliğimiz, emniyet müdürlüğümüz ve sendikalarla koordineli bir şekilde çalışılacak. 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü oluşu 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildi. Daha sonra ulusal bayram ve genel tatiller hakkındaki kanunda yapılan bir düzenlemeyle de resmi tatil oldu.”

Kabus yaşamak istemiyoruz

Üretimin vazgeçilmez unsuru olan emeğin kutsallığı çerçevesinde emekçilerin 1 Mayıs’ı huzur ve güven içerisinde geçireceğini dile getiren Vali Güler, bunun için ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi. Güler, şöyle konuştu: “Önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukların, kötü görüntülerin yaşanmaması için her türlü gayret sarfedilecek. Giriş noktalarından itibaren aramalar, özel güvenlik önlemleri düzenlenecek. Her türlü tedbir önceden planlanacak. Benim asıl önemsediğim; işçi ve konfederasyon başkanlarının birliktelik içerisinde ortak bir kararlılık içerisinde bu konuyu dile getirmeleri ve valiliğe yaptığı müracattır. Ortak bir karar alarak gösterdikleri birliktelik için önemli. Son hazırlıkları görüşmek için sendika başkanlarına iade-i ziyarette bulunacağım. İstanbullulara artık bu kabusu yaşatmak istemiyoruz.”

Valilikteki ‘1 Mayıs Zirvesi’ne kimler katıldı

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız
KESK Genel Başkanı Sami Evren
İstanbul Valisi Muammer Güler
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın

Bakıma alınan Taksim Anıtı hazır olacak

YAKLAŞIK 3 aydır bakımda olan ve restorasyonu yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndaki çalışmalar 1 Mayıs’a kadar tamamlanmış olacak. Geçen yıl 1 Mayıs’ta eylemcilerin üzerine çıkıp hatıra fotoğrafı çektirdiği ve karanfiller bıraktığı Atatürk ve Cumhuriyeti tasvir eden 81 yıllık Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın restorasyon çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülüyor. İBB’den alınan bilgiye göre, Taksim Anıtı’nın çevre düzenlemeleri ve bakımı 1 Mayıs’tan da önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na hazır hale getirilecek.

Taksim’i yasaklatan ‘kanlı gün’ün öyküsü

Türk demokrasi tarihine ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçen 1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere İstanbul’a gelen yaklaşık 500 bin kişi Taksim’de toplandı.

DİSK organizasyonuyla başlayan kutlamalarda, saat 19.00 sularında dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde provakatörler sahneye çıktı ve silah sesleri duyulmaya başlandı.

Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan ateş sonucu insanlar panik içinde kaçmaya başladı. Intercontinental Oteli’nin (şimdi yerinde The Marmara var) üst katlarından da kalabalığa ateş açıldı.

İnsanlar panik içinde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına girmeye ve kitleleri Kazancı Yokuşu’na itmeye başladı. Ancak Kazancı Yokuşu da bir kamyon tarafından tıkanmıştı.

Kazancı Yokuşu’ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığa da ateş açıldı. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurularak, 1 kişi panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, 130’dan fazla kişi yaralandı.

Bu vahşetin ardından 470 kişi göz altına alındı, hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Olay 33 yıldır aydınlatılamadı.

Olayların kontrgerilla tarafından askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e rapor edildi.

29 Mayıs 1977’de de dönemin muhalefet lideri Bülent Ecevit’e İzmir’de suikast girişimi oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı 1 Haziran 1977’de emekli edildi.

Türk-İş: 1 Mayıs’a yakışır kutlama olmalı

TÜRK-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1 Mayıs’ın anlamına yakışır kutlanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi ve şöyle konuştu: “3 işçi ve 3 memur konfederasyonu 5 Nisan’da bir araya geldik. 1 Mayıs’ın anlamına yakışır bir şekilde kutlanması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi, hep tartışılan Taksim olayının artık aşılması gerektiğini belirttik. Başta sayın Başbakan’a, Hükümete ve Parlamento’ya teşekkür etmiştik. Hukuk çerçevesinde alanda olacağız. Bu 1 Mayıs’a bayrama yakışır şekilde olması için elimizden gelen katkıyı sağlayacağız.”

DİSK: Bayram havasında kutlayalım

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ın Taksim’de bayram havasında kutlanacağını ifade ederek, şunları dile getirdi: “Geçmiş bir tartışmayı gündemimize hiç taşımayacağız. 1 Mayıs açısından Taksim Meydanı’nın bir miting alanı olmadığı gerçeğiyle talepte bulunduk. Örnek olacak 1 Mayıs’ı oluşturmak istiyoruz. Bütün katılımcıların bu disipline uyması gerekir. Bizim de sorumluluğumuz var. Tam bir dayanışma ve tam bir coşku içinde konfederasyonlarımız düşen görevleri ortaya koyacak.”


Hürriyet.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0