Yaþar Kemal Diyarbekir Sahnesinde(ydi)

20 Temmuz 2019 13:12 / 834 kez okundu!

 

 

Sade Yaþar Kemal yoktu filmde! Evet usta hikâyenin baþaktörüydü. Ve etrafýnda geçtiðimiz asrýn son elli yýlýnda ülkenin þeceresinden gelmiþ geçmiþ aktörler.

 

****

 

     Yaþar Kemal Diyarbekir Sahnesinde(ydi)

 

Kimi insanlar evinize, mekânýnýza, yerinize-yurdunuza, þehrinize gel(e)mese de bilirsiniz ki aslýnda hep sizinle birliktedir.

Yaþar Kemal böyle bir adamdý. Mehmed Uzun'un hastalýðý (2017) ve ölümü (2108) dönemlerindeki geliþlerini saymazsak! Þehre, iki kez gelir / geldi usta.

Ýlkinde bizzat kendisi gelir þehre, tarih 1950'lilerin hemen baþýdýr. Cumhuriyet gazetesinde çalýþýyordur. Röportajlar yapýyordur. Diyarbakýr ve Van baþta olmak üzere bölgede peþpeþe röportajlarý yayýnlanýyordur. Ýlk kez Diyarbakýr röportajýnda kullanýr sonrasýnda artýk yazarlýk adý da olacak Yaþar Kemal adýný.

"Demir kadar paslý..."

"Diyarbakýr eski, çok eski bir demir kadar paslý... Ýlk bakýþta böyle ya, insan aldanýyor. Sonra yavaþça ayýlýp ýsýnýyor Diyarbakýr'a, anlýyor ki böyle deðil. Bu þehir kýlýf içinde, kendisini öylesine gizlemiþ ki, tadýna varabilmek, onu sevebilmek için emek istiyor, terlemek istiyor. Bu þehri kýlýfýndan soyup mahremiyetine girmeli. Bu iþ zor iþ ya, deðer. Bunu yapabildin mi büyülendin demektir. Diyarbakýr seni büyülemiþtir, kurtuluþ yok.

"Damlarýn üstünü papatya, ot ve diz boyu kýr çiçekleri bürümüþ. Bu sebepten pek az aðaç olmasýna raðmen, bütün þehir tepeden týrnaða yemyeþil. En geniþi dört adým gelen sokaklardan geçerken efkâr basacaktýr. Ama durunuz. Bu erken. Korkmadan, önünüze gelen herhangi bir kapýyý çalmalýsýnýz. Kapý, hemen açýlýr. Kapýyý açan, çoðu, kara gözlü esmer bir kadýndýr. Ýlkin afallar. Yabancý olduðunuzu anlayýnca buyur eder. Diyarbakýr artýk kýlýfýndan çýkmýþtýr. Diyarbakýr, bütün sýcaklýðý, samimiyeti, güzelliði ile gözünüzün önündedir... Nereye gitsen gül, her yan gül, göz alabildiðine gül, bütün þehir gül kokuyor."

Böyle anlatýr durur þehri...

Ýkincisinde o devasa heybetli gövdesi ile gelip oturdu þehrin kültür ve kongre merkezinin perdesine iki saat süreyle.

Van'dan baþlayýp Hemite'ye, sonra oradan Ýstanbul'a ve dünyaya açýlan nerdeyse bir koca asra sýðan serüveni...

Yaþar Kemal Efsanesinin Yönetmeni Aydýn Orak'ýn yurt içi ve yurt dýþýnda bir çok mekân ve þehirde izleyicisiyle buluþmuþ filmi bu kez Yaþar Kemal'in 70 yýl önce ilk röportajlarýnýn yazýlýp yayýnlandýðý þehir Diyarbakýr sahnesinde gösterildi.

Diyarbakýr Yeniþehir Belediyesinin evsahipliðinde; þehrin kültür ve kongre merkezinin 288 kiþilik sinema salonu merdiven boþluklarý da dolarak 350 Yaþar Kemal dostunun katýlýmýyla yoðun bir ilgiyle izlendi, üstelik temmuz sýcaðýnda.

Öyle ki; sade Yaþar Kemal yoktu filmde! Evet usta hikâyenin baþaktörüydü. Ve etrafýnda geçtiðimiz asrýn son elli yýlýnda ülkenin þeceresinden gelmiþ geçmiþ aktörler.

Yaþar Kemal'in bir yazar olarak portresinin yanýnda; aktivistliði, aile hayatý, dostluklarý, hayata deðen nesi varsa süzülerek derlenip toplanmýþ.

Ýyi ki buluþtu Yaþar Kemal Efsanesi þehirle...

 

Þeyhmus DÝKEN

20.07.2019, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2019 14:24

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.