Üskýf Qedo'nun vicdaný!

10 Kasým 2012 12:52 / 1180 kez okundu!

 


".....
Sözler vardý içimde iþe yaramayan
Sözlerle konuþtum karanlýkta...
Önce söz yoktu kalbimin en doðusunda
Sözler...
Bir yaðlý urganda acýyý boðmaya yarayan."*


Geçtiðimiz hafta "Hani kuzu kebabý yenilecekti" yazýmda okurlara, dostlara Dîyarbekir'den Üskif Qedo'nýn hikâyesini paylaþmýþtým. Hafta içinde iþyerimden çýkarken ardýmdan biri seslendi. Durdum, yanýma geldi. Ýyi tanýdýðým bir simaydý, adýný da biliyordum, tanýttý kendini, þaþýrdým. Meðerse "Üskýf Qedo" oymuþ.

"Abê" dedi ve anlatmaya baþladý."Antalya'dan bir arkadaþým aradý ve "Kadri, gazeteyi okudun mu? Þeyhmus Abê seni yazmýþ."

Okudun mu? diye sordum. "Yok, abê, arkadaþým senin yazdýklarýný telefonda anlattý. Dur ben sana iþin ayrýntýlý olarak aslýný anlatayým" dedi. Olduðu gibi paylaþýyorum anlattýklarýný.

"Þeyhmus Abê, üç arkadaþ Fis Kayasýnýn baþýnda Dijle'ye ve Bahçelere karþý oturmuþ demleniyorduk. Bir arkadaþ yanýmýza geldi ve benim rahmetli Vedat Abi (Aydýn, katledilen HEP Ýl baþkaný) ile tanýþtýðýmý biliyordu. 'Qedo, ne oturmiþsan, içmaxin vaxtîdýr. Vedat abên ve arkadaþlari partide aç acýna oturilar. Polês de etraflarýni sarmiþ. Xeberýn olsýn' dedi. Hemen sofradan kalktým ve muhabbeti yarým býraktým. O zamanlar HEP Dilan Sinemasýnýn hemen yanýndaki Site sinemasýnýn bitiþiðinde ikinci ya da üçüncü kattaydý. Hakikaten de polisler parti binasýnýn etrafýný sarmýþlardý. Hiç içeriye girmeden doðruca Nebi Caminin karþýsýndaki Hacý Baba Kebap salonuna gittim. Beni tanilar tabi. O gün iþim iyiydi, paralýydým yani. 50-60 kiþilik kebap yaptýrdým. Ayraný da tulux gibi bir bidona koydurdum. Ýki garsonla beraber parti binasýnýn önüne geldik. Garsonlar 'Abê bizden buraya kadar, polês etrafi sarmiþ biz içeriye giremeyiz, gidiyýx' dediler. Çare yox, iþ baþa düþti."

"Bir þeker çuvali buldum. Kebap Paketlerini içine yerleþtirdim. Sýrtladým. Ayran tuluxýni da elime aldým. Polês çemberini sota bir yerden yararak partiye girmeyi baþardým. Ýçeri girer girmez Vedat Abê ayaða kalkti. 'Qedrî hayýrdýr, bunlar nedir' dedi. Anlattým meseleyi. 'Qedrî sen saðol, ama bu açlýk grevidir. Ýçerdeki arkadaþlara destek için bugün üç günlük açlýk grevine yattýk. Kimse bir þey yemez" dedi ve ardýndan da orada açlýða yatan arkadaþlara beni tanýtarak açýklama yaptý."

"Hiçbir þey demedim, kapýya çýktým, kebaplarý ayranla beraber dýþarýdakilere verdim, birilerine daðýtmalarýný söyledim. Sonra da içeri girdim ve Vedat Abê madem siz açlýxtasýz, ben de sizlerle beraber açlýxa yatacaxam dedim ve onlarla beraber üç gün açlýk grevi yaptým. Ýþte mesele tamý tamýna budur abê" dedi.

Sonra onayýný alarak Kadri ile bir de fotoðraf çektik.

Doðrusu sizler bu yazýyý okuduðunuzda ölüm oruçlarýna-açlýk grevlerine ölümlerini göze alarak yatan tutsaklarýn altmýþýncý günü olacak. Ben bu yazýyý 9 Kasým Cuma günü öðlen saatlerinde yazýyorum. Diliyor ve umuyorum ki; iki gün içinde bir umut yeþerir. Vicdan konuþur, sözün, kelamýn anlamýný gerçekten yitirdiði, saatlerin kýymetinin asýr deðerinde olduðu bu aþamada.

Orada birileri sahiden ölmeye yatmýþlar ve "sesimizi, direniþimizi duyun" diyorlar.

Bilmem bu ülkenin karar vericilerinin haberleri var mý?

Yirmi yýl evvel, doksanlý yýllarýn baþýnda Üskif Qedo'nun vicdaný, bugün topyekün olarak Kürt halkýnýn ruhunda bedeninde kitleselleþti. Vicdan ve onur sahibi Türk entelektüelleri de bu sese kulak veriyor.

O zindanlardan illa ki tutsak ölüleri mi çýkmalý!

O ZAMAN ÇOK GEÇ OLACAK, BÝLMEM ANLATABÝLÝYOR MUYUM...


Þeyhmus DÝKEN

10.11.2012


* Didem Madak'ýn Ah'lar Aðacý (Metis) þiir kitabýndan
Not: 10 Kasým 2012 Cumartesi saat 14.30'da Mersin 68'liler Vakfýnýn evsahipliðinde Ýletiþim Yayýnlarýnda bu hafta çýkan kitabým "Ula Fýlle Hoþ Geldin" üzerine Udi Yervantla birlikte Söyleþi-imza-dinletide olacaðým. Merisn Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu, saat 14.30...


Son Güncelleme Tarihi: 10 Kasým 2012 16:21

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.