TÜRKÝYE, SADECE TÜRKLERÝN MÝDÝR?

01 Haziran 2011 15:02 / 1467 kez okundu!

 


Adýna kurucularý tarafýndan Türkiye Cumhuriyeti adý yakýþtýrýlan Anadolu ve Mezopotamya halklarýnýn birlikte yaþýyor olduðu ve sýnýrlarý “Milli Misak” denilen bir belgeyle çizilen bu koca ülke gerçekten bir büyük gazetenin isminin altýnda uzun yýllardýr hergün tekrarlanageldiði gibi gerçekten “Türkiye Türklerindir” mi?

Bu soruyu yýllardýr sorarým. Hem sadece ben mi! Deðil elbet!

Sadece Kürtler mi? O da deðil elbet!

Bu koca ve tuhaf ülkede yaþayan ve Türk olmayan birçok halkýn ferdi sorar, yanýtý da nedense verilmez. O klasik ve uyduruk yanýttýr resmi devlet tezinin aðzýnda gevelediði: Türklükten kasýt onlara göre bir etnik tarif deðil, bir hissiyattýr.

Doðrusu Hürriyet Gazetesi'nin Ýstanbul’dan baþlayarak Diyarbakýr’a kadar 25 þehri dolaþarak “Türkiye Ne Ýstiyor?” sorusuna yanýt aradýðý ve “Hürriyet Hürriyettir” sloganýný yakýþtýrdýðý uzun demiryolu seyahatinin “Hürriyet Treni” 21 Mayýs günü Diyarbakýr’a da uðradý. Davetli konuklarý arasýnda ben de vardým.

Gazeteci arkadaþým sevgili Celal Baþlangýç günler öncesinden telefonla davet etmiþti. Yazarlar olarak ben ve Hicri (Ýzgören) çaðrýlýydýk. Ayrýca Diyarbakýr dýþýndan gelenler de vardý. 17-22 Mayýs tarihleri arasýnda Diyarbakýr’da ikinci kez düzenlenen TÜYAP kitap fuarý için gelen yazarlardan Murathan Mungan, Oya Baydar, Melek Ulagay, Doðan Hýzlan, Adnan Binyazar, Deniz Kavukçuoðlu da Diyarbakýr tren garýnda idiler…

Kimilerine göre o provakatif soruyu bir kez daha yorum katarak Hürriyetçilere sordum. “Sahi sizce logonuzun altýndaki vurgu gibi Türkiye Türklerin midir?” dedim. Hürriyet bunda daha ne kadar ýsrar edecek? Bu ülkede Kürtler, Lazlar, Çerkesler, Ermeniler, Süryaniler, Araplar ve diðer halklar yurttaþ olarak yaþýyor. Ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý ama aidiyet olarak kendilerini Türk olmayan halklardan sayýyorlar ve “Türkiyeliyiz” diyorlar. Siz neden hala bütün bu halklarý Türk olarak imlemekte ýsrar ediyorsunuz. Lütfen benim sözüm olarak yazýn ve bir kez daha hem kendinize hem de sormanýz gerekenlere sorun: Türkiye Türklerin midir?

Ertesi gün her zaman olduðu gibi ve daha önce yaþandýðý gibi konu ile ilgili tek satýr yoktu. Çünkü yine gazetenin logosunun altýnda “Türkiye Türklerindir” diye yazýyordu.

Tabi diðer yorumum da yoktu.

Demiþtim ki;Kürdistan’ýn daðlarýndan yoksul Kürt halk çocuklarýnýn gerilla cenazeleri Kürt þehirlerine taþýndýkça ve yine Kürdistan’ýn daðlarýndan yoksul Anadolu çocuklarýnýn “vatan görevi” için gittikleri askerden, ölüleri batýdaki þehirlere taþýndýkça ve bu “taþýnma iþlemi” sebebiyle Türk Milliyetçiliði yine yaygýn medya tarafýndan týrmandýrýldýkça bu ülkeye o çok özlediðimiz sihirli sözcük “Barýþ” gelmez.” Bu da anlaþýlacaðý üzre! deðerlendirilmedi.

Bir de lütfen medya olarak Kürt Meselesinin Çözümü ile ilgili dilinizi ve haber-yorum tarzýnýzý deðiþtirin, sonra gelin konuþalým dedim, buna da çok þükür ki ertesi günkü gazetelerinde deðinen olmadý.

Þunu söyleyeyim ki; eðer ortaya “Türkiye Ne Ýstiyor” diye bir soru soruyorsanýz! En sýradan tabiriyle ne istenildiðinden çok ne yapýlmasýdýr aslolan.

Eðer sorumluluk kabilinden yaygýn ve egemen medya yangýn yerine dönmüþ ülkede hâla kedince “güzel þeyler”in peþine düþeyim o bana yeter, diyorsa iþimiz hayli zor. Þimdi de, þimdiden sonra da…

Yetmiþli yýllarda Ankara’da öðrenciyken þimdilerde bir kurumda müfettiþ olan Mülkiyeden bir sýnýf arkadaþým bir bildiride “Türkiye Halký” ifadesini kullanmýþtý. Ankara Cumhuriyet Savcýsý hafif yollu bir öðrenci kulaðý çekerek, “Bak” demiþti, “Sözlerine dikkat et! Bugün Türkiye Halký dersen, yarýn bunun ardýndan Türkiye Halklarý gelir. Ve o vakit baþýn beladan kurtulmaz”. Devlet bu gerçeði biliyor. Hem de cumhuriyet tarihi ile yaþýt olarak. Ama devletin resmi olarak bildiði ve kanla, barutla, ateþle, isyanlarla bastýrdýðý halklarýn kýpýrdanýþý ve hak talepkârlýðý artýk bir varoluþ ve gerçeklik.

O halde yaygýn medya da logosundan, manþetine ve haber-yorumuna varýncaya kadar kendini deðiþtirip dönüþtürmeye, kendine çeki düzen vermeye ihtiyaç duymalý.

Yoksa bu hamur daha çoook su kaldýrýr ve “Türkiye Türklerindir” diye yazmak ve söylemek de anlamýný kaybeder ve sadece istek olarak kalýr…


Þeyhmus DÝKEN

27.05.2011, Dîyarbekir


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.