Okumak, Hayata Katýlmaktýr

28 Aðustos 2019 16:01 / 1114 kez okundu!

 

 

Kurgu ile gerçekliðin geçirgenliðinin nerede baþlayýp, nerede bittiðinin hayli zor olduðu bir aný-anlatý kitabý olmuþ Ýsmail Hakký Ýçten'in "Batmanlý Aðanýn Diyarbekirli Memur Oðlu" kitabý...

 

****

 

Okumak, Hayata Katýlmaktýr

 

Kimi yaþanmýþlýklar vardýr ki; sahiden SineMasal kývamýndadýr. Yaþamýn olanca akýþkanlýðý içinde öyle hýzlý akar-gider ki hikâyenin rol modellerinin önünden hayatlarý!

Yaþ kemale erdikten sonra, dönüp de artlarýna baktýklarýnda "Acaba bu hayatýn tümünü ben mi yaþadým!" Diye kendilerine soradururlar!

Ya da "Yoksa bir sinema filmi miydi, kýsacýk, göz açýp kapanacak kadar zaman dilimi içinde yel misali akýp gidiveren" diye düþünürler...

Bu birkaç kelamý yazmama sebep olan; Ýsmail Hakký Ýçten'in bir asýr evvel aile fertlerinin Batman coðrafyasýnda baþlayýp Diyarbakýr'la kesiþen, sonrasýnda Ýstanbul'la noktalanan hikâyesinin kitabý etkileyici bir film senaryosu misali býraktýðý iz oldu.

Kitap olarak basýlmadan hemen önce dosyasýný okuduðumda tümüyle bu ruh halinde olduðum hissiyatýndaydým...Sonra kitabý çýkýnca bir daha okudum.

Sevincin, mutluluðun nadiren yaþandýðý tuhaf zamanlarda; yanýmýzda yöremizde, sýrf doðduðu için öylesine yaþayan, öldükten sonra da mezar böceklerine yem olmaktan baþka hiçbir özellikleri olmayacak olan hayli insanla muhatap olmak durumunda kaldýðýmýz malum!

Ýþte tam da bu vasýfsýz kalabalýklar içinde, kudreti bilincinden gelen ve anlatacak hikâyesi olan metinlere ve bu metinlerini hayatýn gerçekliðine sunacak kalemlere ihtiyaç var.

"Batmanlý Aðanýn Diyarbekirli Memur Oðlu"* tam da böyle bir kitap.

Batman'ý bilirsiniz, þimdilerde Diyarbakýr, Siirt ve Mardin arasýnda büyükçe bir þehir. Çok deðil en fazla seksen, yüz yýl evveline giderseniz bir köy yerleþkesi. Sonra Siirt'e baðlý bir ilçe. Petrol bulunduktan sonra hýzla büyüyen bir petrol kenti.

Ýþte orada baþlayan ve serencamýn içinde sýkça gidiþ dönüþlerin olduðu, Diyarbakýr ve Ýstanbul ekseninde yaþanmýþlýklarýn birbirini kovaladýðý romansý anýlar manzumesi...

Kurgu ile gerçekliðin geçirgenliðinin nerede baþlayýp, nerede bittiðinin hayli zor olduðu bir aný-anlatý kitabý olmuþ Ýsmail Hakký Ýçten'in kitabý...

Tercih edilmiþ cahilliðin kölesi olmak istemiyorsak, hayatýn/hayatlarýn ruhundan damýtýlmýþ metinleri okumak gerek. Hem de daha çok. 

*Ýsmail Hakký Ýçten, Batmanlý Aðanýn Diyarbekirli Memur Oðlu. Cinius Yayýnlarý, 2017

 

Þeyhmus DÝKEN

17.08.2019, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.