Kürt siyasetinin enternasyonalizmle imtihaný!

18 Aðustos 2012 15:41 / 1064 kez okundu!

 


"Milli" paranoyalar kalbe zarar. Milli hassasiyetlerden kurtulunmadýðý müddetçe daha çok paranoyak uykusuz geceler geçirir ve kâbuslarla boðuþursunuz. Hem önünüzde iyi enternasyonal Kürdi örnekler de hazýr varken, benden söylemesi


Kürt Legal Siyasal Hareketi deðiþik isimler altýnda olmak üzere son partisi Barýþ ve Demokrasi Partisi olarak baraj sisteminin parlamenter temsiliyet engelleyiciliðini aþmak üzere girdiði üçüncü genel seçimlere farklý yelpazelerden kimi Kürt olmayan þahsiyetleri de þemsiyesi altýnda meclise taþýdý. Önceki iki seçimde de sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne deðil, belediyelere de belediye baþkaný ve belediye meclis üyesi olarak deðiþik þahsiyetleri aday gösterdi ve seçti.

Akýn Birdal, Ertuðrul Kürkçü, Ufuk Uras, Sýrrý Süreyya Önder, Nursel Aydoðan, Levent Tüzel, Erol Dora'yý milletvekili olarak, Yurdusev Özsökmenler'i de bir önceki dönemde Diyarbakýr Baðlar Belediye Baþkaný olarak.

Belki iþin sonunda söylenmesi gerekeni en baþýnda vurgulayarak dile getirmek en doðrusu.

Kürtleri siyaseten genellikle "Milliyetçilik"le vazedip ardýndan bunun üzerinden siyaset yapmak öteden beri alýþýlagelmiþ ve medyatik hâl. Her fýrsatta Kürdün en sýradan talepkârlýðý dahi gündeme geldiðinde en masum ifadeyi bir kez daha hatýrlayalým "Bu iþin sonu bu ülkenin bölünmesine doðru gider. Siz ayrý bir Kürt Devleti mi kurmak istiyorsunuz, açýkça söyleyin. Kürtlere dil hakký verilirse diðerleri, Çerkezler, Lazlar, Boþnaklar da ister. Kýrk tane farklý dil konuþan var bu ülkede. Eh bu ülke o zaman kaça bölünecek..." Bu rahatsýzlýðýn bir baþka vurgusu da þöyle: "E kardeþim daha ne istiyorsunuz. Vali, kaymakam, polis, milletvekili, bakan hatta cumhurbaþkaný bile oluyorsunuz. Daha ne istiyorsunuz?"

Hâlbuki gerçek hayata baktýðýmýzda realitenin böyle olmadýðý gün gibi aþikâr! Türk halkýnýn yoðun olarak yaþadýðý batý yakasýnda, yani Türk Kimlik varoluþunun hükümran alanlarýnda kendi kimliði ile "var olmakta ýsrar eden" herhangi bir Kürdün býrakýnýz milletvekilliði, belediye baþkanlýðýný, mahalle muhtarlýðýna bile seçtirilmeyeceði, seçilemeyeceði ortada iken. Türk Kimliði ile varolduðunu ayan beyan ifade eden þahsiyetlerin büyük oy oranlarýyla bizzat Kürt seçmenler tarafýndan hem de Kürdistan'da seçildiði ve Kürt siyasetinin de bunu gayet doðallýkla aday göstererek aþikâr ettiði ortada.
Çanakkaleli Yurdusev Özsökmenler Diyarbakýr'ýn Baðlar gibi hayli politik bir ilçesinde yüzde 83 oy oraný ile Belediye Baþkaný olmuþtu. Akýn Birdal Niðdeli, bir önceki seçimlerde Barýþ ve Demokrasi Partisi Genel Baþkaný Selahattin Demirtaþ'tan bile daha yüksek oy alarak yaklaþýk 60 bin oyla Diyarbakýr'dan Milletvekili olmuþtu. Ve son seçimlerde Bursalý bir Bulgar göçmeni çocuðu olan Nursel Aydoðan ise yüzde 73'le seçilmiþti.

Dilerseniz yakýn günlerde basýna demeç veren Diyarbakýr Milletvekili Nursel Aydoðan'ýn dediklerine bakalým. "Babam Bulgaristan göçmeni, annem Bursa'nýn yerlisi, tipik bir Cumhuriyet Halk Partili aileden geliyorum... Kürt kim, Alevi kim, üniversitede öðrendim... Bursa'dan beni tanýyanlar 'Bizim Nursel mi, Allah Allah BDP'de mi?' diyorlarmýþ... Seçim zamaný Türk olduðum için seçimi kaybeder miyiz diye çok düþündük. Ama yüzde 76 oy aldým..."

Þimdi bu noktada Bursaspor-Diyarbakýrspor maçý esnasýnda ve sonrasýnda Bursa'da Diyarbakýrlýlara ve Diyarbakýrspor taraftarlarýna "Kürt" diye "PKK"li diye yapýlanlarý bir kez daha hatýrlayalým. Ve sonra da "Kürtleþerek deðil, Bir Türk olarak Barýþ ve Demokrasi Partisi içinde siyaset yapýyorum" diye üzerine basarak basýna demeç veren Bursalý ve Diyarbakýr Vekili Nursel Aydoðan'ýn "BDP Milletvekili olunca herkes 'Neden BDP' diye soruyordu. Özellikle de Türkler! Kürtler için durum baþkaydý. Bir Türk olarak onlarla beraber siyaset yaptýðým için saygý duyuyorlardý." Sözlerine bir kez daha kulak verelim.

Ýster istemez milliyetçiliðin ve onun tam karþýtý enternasyonalizmin ister kavramsal olarak isterse ete kemiðe ez cümle pratiðe dönüþmüþ hali pür melalini Kürtlük ve Türklük etnik kimliðinin Kürt ve Türk siyasetine yansýmasý üzerinden bir kez daha düþünmekte yarar var.

Kürtler üzerinden yeni bir siyasal okumaya cidden ihtiyaç olduðu kanýsýndayým. Kürt siyaseti; Türkiye siyasetinin sadece seçim barajýyla deðil, etnik önyargýlarla da týkanýk damarlarýna ve engelleyici temsiliyet rezaletine kanýmca epeydir yeni kulvarlar açýyor. Türkiye siyasetine bypass yapýyor. Adeta "siyaset böyle de yapýlýr" demeye getiriyor. Üstelik saflarýndan aday gösterdiði ve temsil gücü hayli yüksek þahsiyetleri etnik kimliðinizden arýnýp Marksist literatürdeki sýnýf intiharý benzeri etnik intihardan geçerek "Kürtleþin" ve Kürt meselesinden baþka bir "iþ"le uðraþmayýn da demiyor. Bu muhteþem bir olgunluk...

Tekrar gündemdeki "aktör" Nursel Aydoðan'ýn Akþam gazetesindeki demecine dönersek; "Yedi aydýr Barýþ ve Demokrasi Partisi teþkilatlarýndan sorumlu Genel Baþkan Yardýmcýsý"yým diyor Diyarbakýr'ýn Bursalý vekili. Yani ez cümle; Kürtlerin ve bir kýsým Türk demokratlarýnýn ümit baðladýðý partinin; kendisini "Türkiye Partisi" olarak ýsrarla vurgulamasýna karþýn, yaygýn kanýnýn "Kürt Partisi" olarak kabul ettiði Barýþ ve Demokrasi Partisi'nin örgütlerden sorumlusu Diyarbakýr mebusu Bursalý bir Bulgar Göçmeni Türk. Üstelik "Türk kimliði"ne de vurgu yapan bir Türk.

Peki, bunca örnekten sonra baþka ayrýntýya girmeden hemen sormak Kürtler açýsýndan "hak" deðil mi o halde! Hem bu sorum yalnýzca yaygýn medyanýn etkisinde kalýp her fýrsatta "bölücülük, çalký taþý, ayrý devlet" paranoyasý altýnda uykusuz geceler geçiren sokaktaki vatandaþa da deðil yalnýzca. Sol jargondan beslenip, eski anlý þanlý solculuðundan dem vurup, ama kendi "Kemalizm"inden asla vazgeçmeyip toz kondurmayan Kürt siyasetinde "neden sýnýf perspektifi" eksik diye ýsrar eden ve bu iþin bir Kürt "Milli Mesele"si olduðunu unutan "milli solculara" da sözümdür. Tabi sözüm bihakkýn sosyalist ideolojinin hakkýný teslim edenleri ayrý tutmak kaydýyladýr.

"Milli" paranoyalar kalbe zarar. Milli hassasiyetlerden kurtulunmadýðý müddetçe daha çok paranoyak uykusuz geceler geçirir ve kâbuslarla boðuþursunuz. Hem önünüzde iyi enternasyonal Kürdi örnekler de hazýr varken, benden söylemesi...


Þeyhmus DÝKEN

18.08.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.