Kitap Evi'nin Baðýmsýzlýðý

04 Mart 2019 13:57 / 837 kez okundu!

 

 

Þubesi de merkezi de kendisi olan ve açýldýklarý þehirle özdeþ kitap evlerini önemsiyorum. Daha butik, sýmsýcak, içerlek, okurunu tanýyan, mekâna girdiðinizde evinizdeymiþ gibi kendinizi rahat hissedeceðiniz kitap evleri kýymetli.

 

****

 

Kitap Evi'nin Baðýmsýzlýðý

 

Son bir iki ay içinde önce Burhan Sönmez'den, sonra da baþka yazar arkadaþlardan duydum "Baðýmsýz Kitabevi" mevzuu ve vurgusunu.

Sahiden de öyle, baðýmsýzlýk ama kelimenin gerçek anlamýyla baðýmsýz davranabilmek meselesi önemli.

Yanýmýza yöremize, hele hele bir týk'la ulaþabildiðimiz devasa net ortamýnýn bilinç altýmýza nüfuz ederek tecavüzüne baktýðýmýzda baðýmsýzlýk mevzuu gerçekten önemli.

Google'da kitabýn ya da yazarýn adýyla týklýyorsunuz bir kitabý. Daha kitapla ilgili araþtýrma yaparken "sponsorlu" etiketiyle az önce merak ettiðiniz kitap bir daðýtým þirketi üzerinden sosyal medya hesabýnýzda karþýnýza çýkýp "iþte ben, hani sordun ya az evvel, burdayým yanýbaþýnda hadi al beni" diyor.

Ýþte bu sebeple ben kendi adýma þubesi de merkezi de kendisi olan ve açýldýklarý þehirle özdeþ kitap evlerini önemsiyorum. Daha butik, sýmsýcak, içerlek, okurunu tanýyan, mekâna girdiðinizde evinizdeymiþ gibi kendinizi rahat hissedeceðiniz kitapevleri kýymetli.

Kendi meþrebince ve ilkeleriyle... 

 

Bir zincire baðlý olmadan çalýþan, kampanyasýný da, indirimini de, imza gününü de, etkinliðini de kendi meþrebince ve ilkeleriyle yapan kitap evleri...

Bir kaç kez yazdým. Bir buçuk yýldýr faaliyetlerini sürdüren bir Diyarbakýr markasý yayýnaðacý þehirde (Diyarbakýr) nefes alýnan bir kültür kurumu haline dönüþtü.

Yine yakýn günlerde þehrin Ofis semtinde yeni ve iki katlý mekâný ile açýlýþý yapýlan Lilav kitabevi de öyle.

Haylidir Diyarbakýr'dan ciddi bir daðýtým ve kitap satýþ aðý kuran pîrtûkakurdî ve bir kafe mekaný içinde butik kitabevi olan Morpheus da ayný þekilde.

Tabii kentte önceki yýllardan beri çalýþmalarýný yürüten Kafka ve Ensar kitabevlerini de hatýrlatmalý.

Kentte yayýn faaliyetleri süreduran yayýnevleri de var.

Destek olmayýp da ne yapacaktýk

 

Bunlar elbette þehrin kültürel zenginlikleri. Þehirler avm (alýþ veriþ merkezleri)'lerin gösteriþli dünyasý üzerinden kendini tarif etmez. Ederse hayli eksik kalýr. Kenti kent yapan kültür üzerinden kendini var eden mekânlardýr.

Bu sebeple kimi aklý evveller benim bu tip kurumlara yakýnlýðým ve ilgim üzerinden maddi bað kurmaya çalýþýyorlar. Hem sadece þimdi deðil, geçmiþte de oldu.

Bilinsin isterim ne þimdi ne de öncesinde hiçbir yayýnevi ya da kitabevi ile sahiplik, ortaklýk hatta yöneticilik iliþkim olmadý. Olsaydý açýk yüreklilikle söyler, yazardým. Kitaplarla bunca içli dýþlý olan, dünyasý kitaplarla dolu dolu olan birinin bundan daha çok isteyebileceði ne olabilirdi ki! Ama mümkün olmadý.

Ben sadece gönül ortaðýyým yapýlan edilen kültür&sanat iþlerinin. Kiþisel ajandam hayli geniþ ve zengindir. Çünkü hayatým boyunca insan kazandým, dost kazandým.

Bu baptan hareketle küçümsediðimden deðil tuvalet taþý üretimine yatýrým yapýp daha çok para kazanmasý mümkünken! Kitabevine, yayýnevine yatýrým yapana destek olmayýp da ne yapacaktýk!

Bakýnýz 2018 eylülünde dört yýl aradan sonra TÜYAP Kitap Fuarý yeniden Diyarbakýr'a geldi. Ve kent altý gün boyunca kültür, sanat, kitap soludu. Çevre il ve ilçelerden insanlar aktý þehre. Fena mý oldu? Þimdiden altý ay sonraki TÜYAP 2019 kitap fuarý hazýrlýklarý baþlatýlmýþ, duyuyorum.

Burdan bir kez daha vurgulamak isterim ki geçmiþi hayli eski ve kültür, sanat, kimlik, kitap üzerinden hep var olmuþ bu kadim þehir ve coðrafyasýnda kitaplarýn dünyasýný; dýþarýdaki gürül gürül akan dünya ile her kim buluþturmaya yeltenirse gücüm yettiðince ben onlarla beraber olacaðým.

Gerisinin zerre kadar kýymeti yok, lafý güzaf benim için.

*Not: Deðerli dostlar 1 ve 2 Mart'ta Hamburg'da Yaþar Kemal anmasý ile birlikte "Ahým Var Diyarbakýr" kitabýmýn Almanca basýmý söyleþisi olacak.

6 Mart'ta da yine Almancaya çevrilen kitabýn Köln söyleþisini yapacaðým. Adresler sosyal medya hesaplarýmda... https://twitter.com/SeyhmusDiken 

28 Þubat 2019 Diyarbekir

 

Þeyhmus DÝKEN

02.03.2019, Diyarbekir

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.