Kenti Turizm 'Oscar'ýyla Taçlandýrmak!

05 Mayýs 2018 16:48 / 1134 kez okundu!

 

 

Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarlarý Federasyonu üyesi Turizm gazetecileri yazarlarý Derneði Diyarbakýr’da yaptýðý bir toplantýda kenti “Turizm Oskarý” ile ödüllendirdiklerini bir basýn toplantýsý ile açýkladýlar.

 

*****

 

Kenti Turizm 'Oscar'ýyla Taçlandýrmak!

 

Yakýn günlerde Diyarbakýr’a aðýrlýklý olarak çevre politikalarý ile ilgili bir sivil toplum kuruluþu gelmiþ, bölge illerinden gelen ayný alanda çalýþan sivil toplum kuruluþlarý ile bir çalýþtay düzenlemiþlerdi.

Çalýþtayýn bir önceki gününde de günler öncesinden mutabýk kaldýðýmýz üzre kýsa bir þehir turu yapmýþtýk.

Þehrin kendi ilgi alanlarý çerçevesindeki mekanlarýný dolaþarak bilgilendirmiþ / bilgilenmiþtik.

Son uðrak yeri Mardinkapý'daki Keçi Burcu ve Hewsel Bahçelerinden sonra akþam çayýný Erdebil Köþkünde içme önerimi kabul etmiþlerdi.

Önceden anlaþtýklarý üç minibüs 50 dolayýndaki kentin konuðunu biraz nazlanarak üç aracýn sürücüsünün birbirleriyle telefon muhabbeti sonrasýnda geç de olsa gelip almýþlar ve Erdebil köþküne býrakmýþlardý.

Erdebil köþkünde çay muhabbetinden sonra araçlara binerken üç aracýn patronu olup araçlardan birinin sürücüsü olan araçlarýn manevrasýný hayli aðýrdan alýnca gelen konuklarýn grup sorumlusu olan arkadaþ ilgili araç sürücüsünü uyarmýþ ve “yemeðe geç kalýyoruz” mealinde sözler etmiþti.

Buraya kadarý normal! Normal olmayan bundan sonrasý!

Patron konumunda olan sürücü birden öfkelenmiþ ve ses tonunu hayli yükselterek; “Bana bakýn üç araç için sizinle 300 liraya anlaþtým. Bu araçlarýn bir tek tamponu 4.000 lira. Zaten buraya gelmeden de diðer þoför arkadaþlarla bir an evvel bu köþke gelmek için tartýþmýþsýnýz! Hesabýnýza gelmiyorsa alýn verdiðimiz 300 lirayý ve inin araçlardan” diye gürledi.

O anda buz kestim. Bu kentin bilinen konukseverliðinin dýþýnda bir davranýþla karþý karþýyaydýk. Baþka biri anlatsaydý sanýrým inanmazdým. Ve bu þehirde böyle bir davranýþ asla olmaz derdim. Ama olmuþtu iþte, tanýðý da bendim. Adamýn arabasý her þeyin üstündeydi ve yapacak bir þey de yoktu. Sakin durmak ve hiç uzatmadan araçlara binmekten baþka!

Bu yaþanmýþlýðý niye yazdým! Þunun için.

Bir kaç gün evvel; Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarlarý Federasyonu (FÝJET) üyesi Turizm Gazetecileri Yazarlarý Derneði (ATURJET) Diyarbakýr’da yaptýðý bir toplantýda kenti “Turizm Oskarý” ile ödüllendirdiklerini bir basýn toplantýsý ile açýkladýlar.

Doðrusu üç yýl önce “Surlar ve Hevsel Bahçeleri” ile UNESCO kültürel miras listesine üye olan ve bu heyecanýný bir kaç ay yaþayamadan hendek-barikat ve hâla kýsmi olarak devam eden suriçindeki sokaða çýkma yasaklý hâl ile cehennemi yaþayan kent için sanki bir “soluk alma” hâli gibi olmuþtu bu Oscarlýk durum.

Kentin kendi dýþýndaki alanlarda görünür olma ve albeni sunma iliþkilenmeleri açýsýndan bu tür ödüller elbette anlamlý ve kýymetli.

Ama öte yandan da bu ödül verilen alanýn kimi muhataplarý da örnek olayda görüldüðü gibi ortada ve bütün çýplaklýðý ile kendini ele veriyor.

Elbette turizm sektöründe rüþtünü ispat etmiþ iþinin ehli kurumlar var. Ama böyleleri de var.

Ýþimiz hayli zor ezcümle.

Ýnsana dair hizmeti kendine iþ edinenlerin eðitimi þart.

Ödül iyi de. Önce davranýþlarla ödülü hak etmeli. Bu gibi iþlerde kervan yolda düzülmüyor maalesef... 

 

Þeyhmus DÝKEN

05.05.2018, Diyarbekir

 

Not: 5 Mayýs 2018 cumartesi saat: 17.00’de Ýstanbul Beyoðlu Ýstiklal caddesi Elhamra pasajýndaki Medya kitabevinde imza günüm var. Ýlgi duyanlarýn bilgisine...

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.