CHP'nin Kürt'e deðen yüzü

26 Þubat 2012 13:17 / 1157 kez okundu!

 


Hazýr bu hafta muhalif ya da muktedir olan Cumhuriyet Halk Partililerin kurultaylarý nedeniyle Ankara buluþmalarý varken, bir süredir CHP'ye dair aklýmda olan ama içimde kalmasýný istemediðim birkaç kelam edeyim istiyorum.

Geçtiðimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisinin Diyarbakýr il yöneticilerinden biriyle ayaküzeri biraz sohbet etme þansým oldu. "Partiniz nasýl gidiyor" sorum daha dudaklarýmýn arasýnda iken; "Hiç sorma, yakýn günlerde parti tabanýnda yapýlan ama kamuoyu ile paylaþýlmayan bir anketin sonuçlarý çok anlamlý. Partinin solcu bir parti olduðunu vurgulayanlarýn oraný sadece yüzde 15 çýkmýþ" dedi.

Bu sonucu sürpriz olarak görmeyin, CHP sonuç da bir devlet partisi. Cumhuriyetle birlikte kurulduðu yýl itibariyle Kemalist Cumhuriyetin altý "umde"sini kendine ilke olarak alan ve bunu da kýskançlýkla seksen senedir savunan bir parti. Hatta savunmakla kalmayýp ülke vatandaþlarýnýn, sokaktaki sýradan insanýn elinde bayrak, dudaklarýnda ýrkçý-milliyetçi sloganlarla parti yapýlanmasýnýn dayatmasý ve kýþkýrtmasýyla o çok bilinen tabirle "ulusalcý" olmasý için yüzbinlerle meydanlarýn dolmasýna ortam hazýrlayan bu parti deðil miydi? Dedim...

Daha bu ifademi tamamlamýþken bu kez beni adeta doðrulayan ikinci anket sonucunu dile getirdi il yöneticisi dostum. "Cumhuriyet Halk Partisi tabanýna göre partinin yüzde 60'ý CHP'yi 'Ulusalcý' bir parti olarak görüyor"muþ dedi. Eh dedim olacaðý buydu. Gerçeðin beyaný olmuþ.

Sonra biraz daha sohbeti derinleþtirince il yöneticisi dostum; "1989 Siirt çalýþtayýmýza benzer bir çýkýþla 'Bir Kürt Raporu' hazýrlama niyetindeyiz" dedi.

Aman dedim. Sakýn öyle bir þey yapmayýn. Böyle bir ulusalcý projeksiyonun hazýrlayacaðý "Kürt Raporu" da kendine benzer. Ýyisi mi siz parti olarak, hatta partinin aðýr toplarý, kurmaylarýný yanýnýza katarak, daha fazla bölge gezileri programlayýn. Bölgede, en ücra yerlerde bile yaþanan toplumsal olaylara, travmalara anýnda samimi müdahalelerde bulunun.

Ve bu aktivasyonlarýnýzý da partinizdeki etkisiz ve coðrafyada karþýlýðý olmayan Kürt aktörler üzerinden deðil, Türklüðü kendinden tescilli ve gerçek manada partili arkadaþlarýnýz üzerinden yapmaya gayret edin. Daha inandýrýcý olursunuz. Kürt Raporunuzu da eðer yapmak isterseniz, halkýn içine çýkabilecek kadar iyi ve inandýrýcý iþler yaptýðýnýzý test ettirdikten sonra yaparsýnýz, dedim.

Þimdi CHP yeni bir dönemeçte...

Ulusalcýlýkta ýsrar mý edecek! Yoksa devlet partisi olmaktan imtina edip, sol ve emek eksenli- ki Kýlýçdaroðlu ilk seçildiði günlerde emekten yana söylemi sýkça kullanýyordu- bir de hâla kanayan açýk yara Kürt Meselesi konusunda çýkýþ mý yapacak!

Ýþte kurultay öncesinde orta yerde duran ve hem yanýt, hem de çözüm bekleyen kaba hatlarýyla CHP sorusu.

Benden yana çifte kurultay düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisine bir tavsiye; elbette kendinizi ve kadrolarýnýz hatta tüzüðünüzü yenileyin.

Ama yenilenirken; Kürtlere ve dahi sola kendinizi ve partinizi anlatýrken inandýrýcý aktörler üzerinden hikâyenizi paylaþýn. Samimi iþler yapýn. Henüz hazýr olmadýðýnýz ve tabanýnýzýn dahi inanmadýðý Kürt Raporlarýný ise hazýrlamaya kalkmayýn ölü doðar. Çünkü yoksunuz. Önce var olun...


Þeyhmus Diken

24.02.2012, Dîyarbekir

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.