Baþkan Apo'nun gözleri üzerinizde

27 Mart 2014 22:35 / 1086 kez okundu!

 

 

"Baþkan Apo"nun özgürlüðüne gidecek yolun 2014'ün Newrozu üzerinden okuma yapýlarak önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek geliþeceði sanýrým bu yýlýn Newrozunun mührü olarak kabullenilmeli.

2014 Newroz'unun muhteþem ve siyasal yükü hayli aðýr bir bayram "mitingi" olacaðý öncesinden belliydi. Haftalardýr sayýsal olarak iki milyon rakamý Barýþ ve Demokrasi Partili siyasal karar odaklarýnca telaffuz ediliyordu. Bu sebeple olsa gerek iki milyonun hayli aþýldýðýnýn vurgusunu sunucu nezih Kürtçesiyle ýsrarla vurgu yaparak sabahýn onbirinde "þu anda iki milyon sekizyüz elli bini bulduk, üç milyona az kaldý" diyordu.

Arabayý park ettikten sonra alana yürürken yolda bir kadýn, arkadaþýna dert yanýyordu. "Ne talihsiziz. Civan Haco cumartesi Urfa Newroz'una katýlacak. Niye Amed'e gelmiyor ki! Acaba yarýn da Urfa'ya mý gitsek."

Alana girdiðimde fark ettim ki, Öcalan'ýn veciz sözleri Kürtçenin Kurmanci lehçesinde ve Türkçe'de ayrý ayrý asýlmýþtý. Öcalan'ýn geçen yýlýn Barýþý yüksek sesle dillendiren söylemlerini öne çýkaran afiþlerinin yerine bu yýl askeri gerilla kýyafetli kocaman iki afiþinin yanýnda iki ayrý bez afiþte "Ya Müzakere, Ya Savaþ" söylemi öne çýkarýlmýþtý. Alanda önceki yýllardan farklý olarak Abdullah Öcalan'ýn fotoðraflarýnýn yanýnda sarý kýrmýzý ve yeþil renklerin envayi çeþit harmonisinin egemen olduðu rengahenk bir zenginlik vardý.

Egemen slogan "Bijî Serok Apo" idi. Çok yoðun yabancý katýlým, protokol düzeyinde hissedilendi. Halklarýn Özgürlük Mücadelelerinin hayat kattýðý ve ses verdiði bir çok ülkenin temsili düzeydeki þahsiyetleri anons ediliyordu. Suriye Kürtlerinin Eþbaþkaný Asya Abdullah hayli popülerdi.

On yýldýr Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesinin Baþkanlýðýný yapan ve Urfa'da ipi göðüslemenin arifesinde olan Osman Baydemir konuþmasýnda hayli duygusaldý. Seîdê Kurdî'den, Seyit Rýza'ya varýncaya kadar geleneksel Kürt önderlerinden Mazlum Doðan baþta olmak üzere çaðdaþ Kürt þahsiyetlerine ve Baþkan Apo'ya saygý mesajlarý ile baþladýðý konuþmasýný; "Amed halký hakkýnýzý helal edin. Sizden hatýr istiyorum Beni helal edin ey barýþsever halk", diye bitirdi. Daha sonra kürsüye çýkan Amed Büyükþehir Belediyesinin yeni eþbaþkan adaylarý Gülten Kýþanak ve Fýrat Anlý da konuþmalarýný yaptýlar. Gülten Kýþanak tane tane ve baþtan sona Kürtçe konuþtu. Ýlk kez Kürtçe konuþmasýna tanýk oldum, mutlandým. Dili çok naif ve temiz. Fýrat Anlý çok iyi hatip, Osman Baydemir'e "Amed halký hakkýný helal ediyor, helali hoþ olsun" dedi.

Görevlilerin hemen tümünün üzerinde "Önderliðe Özgürlük Platformu" gömleði vardý. Ve bir çok noktada Türkçe ve Kürtçe "Baþkan Apoya özgürlük için imza" standlarý yoðun kalabalýklar oluþturmuþtu ve hayli ilgi görüyordu.

Kürsüden sunucu konuþuyordu; "Ezê bejim Azadî, Hunê bejin Öcalan. Ezê cardin bejim Azadî, hunê bejin Kurdistan". Sunucunun bütün ýsrarlarýna raðmen kitle ýsrarla "Öcalan" diyordu.

Pervin Buldan bu yýl bir önceki yýlýn (2013) acemiliðini üzerinden atmýþ olarak tane tane ve anlaþýlýr bir Kürtçeyle Sayýn Abdullah Öcalan'ýn mektubunu Kürtçe okudu. Ardýndan Sýrrý Süreyya Önder ayný mektubu bu kez Türkçe okudu. Gençlere ve kadýnlara özel selam ve sevgileriyle barýþa ve birliðe çaðrýyla baþlayan mektup. Ortadoðu ve Asya halklarý ile dünyaya çaðrý yapan bir üslupla yazýlmýþ mektuptu. "Geçtiðimiz yýl Newroz'da savaþ ateþini söndürmüþ barýþ ateþini yakmýþtýk. Cevabý beklenen soru kendini tekrar eden darbeler mi, yoksa kalýcý demokrasi mi olacak. Ya son 200 yýllýk darbeci rejim kendini sürdürecek. Ya da Kürt Türk iliþkileri demokratik anayasal rejimle yerli yerine oturacak," diyordu. "Þu ana kadar yürütülen diyalog süreciydi ve elbette önemliydi. Ýki taraf da iyimserliklerini test ettiler. Ama diyalog süreçleri baðlayýcý olamýyor. Gelinen noktada müzakere sistematiði için yasal çerçeve kaçýnýlmazdýr" Ve Öcalan konuþmasýný "her savaþýn barýþý mutlaka vardýr. Direnirken asla korkmadýk. Barýþýrken de korkmayacaðýz" diye bitirdiði mesajý dakikalarca ayakta alkýþlandý.

2014 Newroz'u için galiba þunu sýcaðý sýcaðýna dillendirmek doðru olacak;

14 yýldýr tutsak olan ve tek kiþilik hücrede "aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapislik" yaþayan Kürt Halkýnýn Önder olarak kabul ettiði þahsiyetlerine devasa bir sahiplenme ile halk özgürleþtirici bir meþruiyetin kavgasýný veriyor. Bu anlaþýlýr ve hissedilir bir sahiplenme. "Baþkan Apo"nun özgürlüðüne gidecek yolun 2014'ün Newrozu üzerinden okuma yapýlarak önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek geliþeceði sanýrým bu yýlýn Newrozunun mührü olarak kabullenilmeli.

 

Þeyhmus DÝKEN

22.03.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.