'Özel hukukun suistimali basın, ifade ve yayınlama özgürlüğünü kısıtlıyor'

11 Şubat 2010 12:13  

 

'Özel hukukun suistimali basın, ifade ve yayınlama özgürlüğünü kısıtlıyor'

Sesonline.net Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ın 105 gün hapis cezası alarak, cezasının para cezasına çevrilmesi ve 40 bin TL'yi aşan tazminat davaları ile yüz yüze gelmesi sonrası bir açıklama yapan Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu; "Son sönemde özel hukukun kötüye kullanımı ile, eleştirel haberlere yönelik otosansür dayatılmaktadır. En basit eleştiri "kişiliğe hakaret" olarak yorumlanarak, ağır para cezaları verilmektedir. Bu durum yazar ve yayıncılar alçısından ciddi bir sorun haline gelmektedir. Kararlarda, yargı makenizmasında ideolojik tumumun gittikçe daha etkili olmaya başlamasi başka bir tehlikeli gelişmedir" dedi.

Zarakolu'nun açıklaması şöyle:

"Bazı yayinevleri ağır para cezalari nedeniyle ciddi bir ekonomik baskılanma altına sokulmaktadır.
Susurluk sürecinde eski İçişleri Bakanı Ağar'ı eleştiren bir kitap nedeniyle gazeteci Ahmet Kahraman ağır tehditler alıp ülkeyi terketmek zorunda kalırken, yayıncısı Vedat Yeniçeri, ağır para cezaları ile iflas eşiğine getirilmiştir.

Yine yayıncı Özcan Sapan, Ağar'a ve dönemin TRT Genel Müdürü'ne hakaret suçlamasi ile benzer ağır para cezaları ile ekonomik bir baskılanma altına alınmıştır.

Yayıncı Muzaffer Erdoğdu, daha önce yayınladığı Fevzi Karadeniz'in anı kitabı nedeniyle, Doğu Perinçek'e ağır para cezası ödemek durumunda bırakılmıştır. Pencere Yayınlari editörü Erdoğdu, yayınladıgı Mavi Kitap belgelerine Taner Akçam'ın yazdığı Önsöz nedeniyle emekli elçi ve milletvekili Şükrü Elekdağ tarafından kendisine hakaret edildiği iddiası ile açtığı mahkeme ağır bir tazminat ile son bulmuştur. Aynı metini daha önce yayınlayan Birikim Dergisi ve Taner Akçam'ın kendisi de tekrar tekrar para cezasına mahkum edilmiştir.

Basbakan Erdoğan ise, mizah dergileri ve karikatürcüler hakkında, bir çok hakaret davası açtırmıştır.

"İKTİDAR VE MUHALEFET ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLEMEDE BİRLEŞTİ"

Sonuç olarak iktidarı-muhalefeti, eleştiri özgürlüğünü ve bilgi ve haber alma özgürlüğünü hakaret iddiasi ile engelleme tavrında birleşmektedir.

Resmi ideoloji ile dinci ideoloji, hakaret gerekçesini düşünce ve ifade özgürlüğünü hakaret gerekçesi ile engelleme tavrında birleşmektedir.

Bu düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından son derece tehlikeli bir gelişmedir.

Yargı makenizmasında yer alanlar, ideolojik eğilimlerine göre, dava açmakta ya da karar verebilmektedir.

Darwin ve Evrim teorisini savunanlar, bemzer biçimde hakaret gerekçesi ile, Dawkin'in kitabı hakkında dava açtırabildikleri gibi, bir çok internet sitesini de kapattirabilmislerdir.

En son gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan, benzeri bir mahkumiyet kararı ile yüzyüze kaldığı gibi, bunu diğer mahkumiyetler de izleyebilecektir.

Bu konudan basın, yayın ve yazar kurumlarını duyarlı olmaya çağırıyoruz..."

ERGÜNDOĞAN'A 105 GÜN HAPİS CEZASI

Bilindiği üzere, Sesonline.net haber portalı Genel Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ın 26 Nisan 2005'te BİRGün gazetesinde yayınlanan "Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı" yazısı nedeniyle Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı ve Kadiri Tarikati şeyhi Haydar Baş'ın şikâyeti üzerine hakkında açılan 3 yıl hapis istemli 2005/261 numaralı dosya kapsamındaki ceza davası İstanbul, (Kasımpaşa) Beyoğlu 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanmıştı. Mahkeme, Ergündoğan'ın 5237 sayılı TCK'nın 125/2 maddesi uyarınca önce 90 gün, ardından da TCK'nın 125/4 maddesi uyarınca cezanın takdiren 1/6 oranında artırılarak 105 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti. Cezayı 'adli para cezasına' çeviren mahkeme Yalçın Ergündoğan'ı 2 bin 100 TL. ceza ödemeye mahkum ederek, cezasını 5 yıllığına 'askıya' almıştı.

Öte yandan, Ergündoğan hakkında açılan 'ceza davası'nın dışında tazminat davaları da bulunuyor. Tazminat davalarının sürmekte olan ceza davasının sonucuna göre şekillenmesi bekleniyor.

» İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'ndeki 'tazminat' davası: (15 bin TL tazminat isteniyor.)

» İstanbul, 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki 'tazminat' davası: (20 bin TL tazminat isteniyor.)

» İstanbul Beyoğlu, 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki 'tazminat davası': ( 5 bin TL isteniyor.)


Sesonline.net
10.02.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0