'Usta, gemin su almaya başladı!'

21 Kasım 2011 13:06 / 1872 kez okundu!

 


Mehmet Baransu, kendisini hem eleştirmek hem savunmak için twit yazdığım ve başka bir sevdiğim arkadaş tarafından bu yüzden "yalaka" diye suçlandığım gazetecidir. ekşi'ye kızıp oruç bozmaya kalkan baransu ile ilgili ve sözlüğümüz üstüne yazdıklarım burada:


------------------------------

"ekşi sözlük yanlış kızgınlıklardan etkilenmez, esnek, canlı organizma gibidir; haklı olanın her daim haklı kalıp kalamadığının test alanıdır.

kafa karışıksa sözlük anlıyor, tehlike sezip yere yapışıyor; gerçek tehlikenin farkında olması zaman alıyorsa da gerçeğe ulaşma şansı (epeyi) çok.

ekşi sözlük türkiye'dir, orada benim gibiler de var, baransu'yu seven, önemseyen. bizim gibiler orada azınlıkta ama etkili, türkiye'deki gibi.

ekşi'yi aşırı ciddiye alarak baransu, enerjisini yanlış yerlere harcamasın; zamanını mesela `erke dönergeci`nin içyüzünü çıkarmaya kullansın.

ayrıca, baransu'yu sevmek demek; onun her dediğine doğru, her yaptığına güzel demek değildir. baransu da canlı, yanlışa açık; ekşi sözlük gibi.

baransu'yu da, taraf'ı da, ekşi'yi de gereğinde eleştirmek ama lince kurban etmemek. o dar alanda çabalamak kolay değil, işin adı demokrasi."

-----------------

bu sözlerime yanıtı`hakan akçura`'dan aldım: "yapma nuhungemisi! böylesine ruhu karanlık bir kalkışmanın ardından bu "seni sevenler var" yalakalığınız, onurunuzu sorgulatır bana."

sevdiğim bir arkadaş beni yalaka yapınca, onurumu sorgulayınca üzüldüm tabii. ama yazacağımı yazmıştım zaten:

1. ekşi'yi savunmuş, "ekşi kapatılsın" gibi boş işlerle kendi meşrebimce dalgamı geçmiştim.
2. baransu'yu kendi tarzımda eleştirmiştim.
3. haklı olmakla, haklı kalabilmenin aynı olmadığını dile getirmiştim.
4. her türlü linç kampanyasına karşı çıkmıştım.
5. ekşi'yi, taraf'ı ya da baransu'yu sevmenin, onun kimi yanlışlarına da göz yummak demek olamayacağına da değinmiştim.
6. dar alanda kısa twitlerle yapılabilen buydu ama bu da zaten özgürlükçülük ve demokratlığın savunusuydu, göstergesiydi.

sürüye kapılıp birilerini lince kurban etmeden önce bir nefes alalım ve o kişi hakkında bilgi sahibi olmaya gayret edelim. ben komplo teorilerine pek sıcak bakmam. beni bağlayan o kişinin, doğruları ve yanlışlarıyla yazdıklarıdır. üstelik onun yazdıklarını okurken niyet sorgulaması da yapmam. sadece sonradan yazdıklarıyla çelişen işler yaparsa bunu görmeye ve göstermeye çalışırım.

bence `ekşi kapatılsın` tarzı girişimler ancak dalga geçilmeye layıktır, kim yaparsa yapsın. linç çağrıları yapmadan önce baransu'nun bugünkü yazısına göz atalım derim:

(bkz:
usta gemin su almaya başladı)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.