SOLKÝÞOT

16 Mayýs 2017 11:06 / 1484 kez okundu!

 

 

7 yýl öncesinden bir Ekþi yazýmda, SOLKÝÞOT adlý yazarý bahane ederek kafamdaki sol için son romantik övgülerimi yapmýþým.

 

SOLKÝÞOT

`don kiþot`'un post-modern versiyonu sayýlabilir. 

soldan gelmiþ diyor kendisine ama geldiði yeri yine de kafasýnda tartýþmaya açýk tutuyor; 

dili, `rosinante`si yüzünden biraz bozuk, sözünü geçiremiyor artýk bu çaðda insan atýna bile ne de olsa ve tutup o da atla muhabbete katýlýyor; 

`sanço`sunu bulsa dünyayý `pança`layacak gibi duruyor ama kendi vicdanýnýn deðirmenleri dýþýnda kimseye saldýrmýyor. eskaza bir deðirmenle kapýþçak bile olsa bilin ki, iþçilerini patronundan ayrý tutmaya çabalýyor, hatta kapýþan iki yazarsa, ikisi de sevdiðiyse kendine kýyýyor, onlara kýymýyor. misal: (bkz: #17986737)

`dulsinea`'sýný bulamamýþtýr bir türlü, bulduysa bile un çuvallarýna yazdýðý günlüklerine geçirmemiþtir; kendine de ona da güveniyor ama bir çuval unu var þu hayatta, unu eleyip berbat etmemek için çabalýyor ve bu yüzden belki devletleri, kentleri, yürekleri ayýran duvarlarý sevmiyor, eleðini asmýyor, terkisinde taþýyor;

soldan gelmiþ yolda kalmýþtýr ama gideceði yere deðil yola tapmýþtýr zaten, bu yüzden `kerkük türküleri`nin birinden çok hoþlanýr, `al ipek yeþil ipek keytan ederler` diye çýðýrýr yol boyu; "anlayan anlar, anlamayan zaten deðildir umurunda" diye düþündüðü sanýlsa da, hayatýn masalýnda, karýncanýn aðustos böceðine destek vermesini daha doðru bulandýr, sanata ve sanatçýya da hakkýný verir. 

adaletin terazisine çocukça güvenir, oradaki dengeyi hep gözetendir; sol kefede açacak bir çiçeðin dengeyi biraz bozmasýna göz yummaktan baþka günahý yoktur.

insanî olan hiç bir þey yabancýsý deðildir onun ve bu yüzden de o, dönüp dönüp donkiþot'u okurken, biz solkisot'u yolumuzun ufuk çizgisine buluruz.

nuhungemisi

Not: Ekþi sözlükte 7 yýl önce SOLKÝÞOT adlý bir yazar için yazdýðým bu yazý, o dönemin solu için de bir tür güz güzellemesi niteliðinde olmuþ. Bilginiz olsun istedim.

https://eksisozluk.com/solkisot--2323999

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.