Erke Dönergeci'ni ne zaman sorgulayacağız?

27 Mart 2012 10:49 / 2723 kez okundu!

 


Bu toplum 10'larca yıldır kanalizasyonlarında birikmiş pislikleri bir biçimde temizlemeye uğraşıyor. Herşey istediğimiz gibi mi yürüyor? Elbette hayır. Eğer öyle olsaydı nuhungemisi veya onun gibiler başta olurdu. Olmadığına göre işlerin de tam istediğimiz gibi ilerlemiyor olması doğal. Değişim denen şey de böyle bir şey değil mi zaten? Ne kadar güçlüysen (fikirlerin, dile getiriş biçimin, taktiklerin ve ittifaklarınla) etki gücün de o kadar. Güncel soru şu: Erke Dönergeci'ni sorgulamaya ne zaman sıra gelecek?

2 yıl kadar önce Ekşi Sözlük'te Erke Dönergeci başlığına 2-3 yazı yazmıştım. 2006'da tüm statükonun, oligarşik yapının hükumete karşı eylemsizliğine kızıp, bir anlamda potansiyel enerji sayılan eylemsiz kesimlerin "Cumhuriyet'i korumak" için eyleme geçmesini sağlamak amacıyla yapılan planların belki de kod adıydı söz konusu olan. Sonrasında ortaya dökülen darbe planları, sokağa dökülen bayraklı kalabalıklar ciddi bir güç göstergesi sayılsa bile, sonuç, dönergecin fosluğuna işaretti ama nedendir bilinmez, hiç bir gazeteci de nedense bu işi derinlemesine deşmedi... Belki de zamanı şimdilerde gelmiştir...

Ekşi'deki yazılarım şöyleydi:

Erke Dönergeci;

"cambaza bak yutturmacasının 2006 modeliydi.

generalleriyle, emekli paşalarıyla, yargıçları, kurnaz bürokratları, orducu politikacıları ve askerci basını sayesinde yönetilen oligarşik yapıya dayalı otoriter cumhuriyetimizin askeri vesayet sisteminin 83 yıllık macerasının eseriydi bu ürün. fos çıktı denebilir ama mesele bu mudur?


1. sözlükte dahil olmak üzere tüm ülkede buna inananları, inanmak isteyenleri, fos çıktığı için kahrolanları görmek herkese yeterince acı verdi mi?


2. bunun o sıralarda darbe hazırlıklarından dikkati başka yöne çekmek isteyenlerce üretildiğini söyleyenlar haklı çıkmadı mı?


3. sanki bir iktidar boşluğu varmış gibi bir durum yaratılmak istenen günlerde, bir iktidar odağı olarak boy gösteren erke dönergeci mensupları ve onların şakşakçılarında hiç utanma belirtisi gördünüz mü?


4. oyak özelleşince, emekli paşalara kit yönetim kurulu kapıları kapanmaya başlayınca, artık istenildiği gibi darbe hazırlııkları bile yapılamayınca, ab süreci nedeniyle pislikleri halının altına süpürmekte zorlanınca tek çare gerçek bir darbe olarak görünmeye başlayınca, ordunun azalan vesayet sistemini bir tür erke dönergeci olarak hayal etmek ve bunu bor madeni ile cilalayarak, yeni paranoyalar için ortam hazırlamak cin fikiri akla geldi.


5. özetle, çöküş sürecine girmiş askeri vesayet sisteminin trajikomik serüveninin simgesidir erke dönergeci. merdiven merdivene bağlanır, sanki inermişsin ve de aynı anda çıkarmışsın gibi görünen bir yapıdır dönergeç. çıkarsın, inersin ve bir enerji harcamazsın. aslında çıkmak da yoktur inmek de. ama bu bir inanç meselesidir. yanlış laikliğe laiklik deyince ve de buna din gibi sarılınca sonu budur insanın. escher'in resimlerindeki yanılgılara sürükler insanı. tek fark ile, erke dönergecine inananlar, buna gerçek diye bakıyorlardı.


bunun muhasebesini kimi generaller şimdi gözaltında, ya da ergenekon sürecinde yapıyorlar, yapacaklar. cambaza bak diyerek halkın güvenini çalmak, bankaların parasını hortumlamak ve hortumlatmak, faili meçhuller ile bir halkı yok etmeye çalışmak, kirli düşük yoğunluklu savaş ile ülkenin 400 milyar dolarını 25 yılda dağı taşı bombalamaya yatırmak doğru muydu? bu toplumun ve dünyanın yeni gidişinin artık askeri vesayete tahammülü yok. bunun olanaksızlığını gördü kimileri. 87 yılın acısını elbette bir iki generalden almak doğru değil. ancak birileri de ciddi biçimde hesap vermeli ve cezasını çekmeli ki yeni kuşaklar ergenekonculardan da, erkecilerden de uzak dursunlar.


bugünlerde üstünde yeniden düşünmeye değmez mi?


şu erke dönergeci'nin örtüsünü kaldırmak için yok mudur bir mehmet baransu daha bu ülkede?"

(nuhungemisi, 23.02.2010 10:46)


***


"postacısı chp olan dönergeçtir. zaten chp'nin en başarılı olduğu alandır. dönergece bağlı muhafazakar hukuk dairesine götürülecekleri, zamanında ve elden teslim konusunda üstad olmuştur. gerçi kendi başını yiyecek olan da aynı dönergeçtir... az kaldı."

(nuhungemisi, 29.04.2010 09:56)


***


(Deniz Baykal'ın, bir kaset skandalı yoluyla CHP'nin başından uzaklaştırılıp, daha kontrol edilebilir, düşük profilli ama halka daha yakın bir liderle yola devam etme arzusunun yaşama geçirilmesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başa gelişinden 12 gün sonra aşağıdaki notu eklemişim sözlüğe)


"bana kahinlik yaptırmış dönergeç. chp'nin başını bu yer demişim ve galiba da yemiş... meseleyi mi çözmüşüm yoksa özel bir bildiğim mi var, onu da bilmiyorum, o ayrı."


(nuhungemisi, 11.05.2010 14:27)



nuhungemisi

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.