AKILLI SULAMA ACİLDİR

12 Eylül 2022 11:24 / 305 kez okundu!

 

 

"Sözkonusu olan canlı yaşamın devamı için tatlı su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

Yani özetle, zaman içinde toprağa karışabilen hortumlarla akıllı damla sulamanın yapılması, bunun yaygınlaştırılması şarttır! Bunu yapmak için de acilen özel bir enstitü kurulmalıdır."

 

****

 

AKILLI SULAMA ACİLDİR

 

Aşağıdaki haritada görüleceği üzere Türkiye 2040'a kadar "aşırı yüksek" su stresi yaşayacak ülkeler arasında. 

Tatlı suların %74’ü tarımda kullanılmaktadır. Bunların bir kısmıda kirlenmiştir. Kullanılabilen suyun % 3'ü akıllı sistemlerde, kalanı salma (vahşi) sulamadadır. Üstelik vahşi sulamayla tuzlanma (toprak kaybı) giderek artmaktadır!

Bu noktada akıllı çözümlere acilen ihtiyaç vardır.

Ülkemizde plastik sektörü ciddi bir altyapıya ve teknolojik yeterliliğe sahip olup, hayli de ihracat yapmaktadır. Sektörün güçlü STK’larınca ve ilgili İhracatçı Birliği ile birlikte ortaklaşa bir “Araştırma Enstitüsü” kurulabilir.

Enstitü; başta tek yıllık ve mevsimsel bitkilerde kullanıldıktan sonra, sürülerek toprağa karışabilen “biyobozunur” plastik damlama hortumları ve akıllı sulama sistemlerini araştırıp geliştirebilir. Su buharlaşmasını azaltacak yeni ürünler çıkartabilir. Başta kompozit malzemeler olmak üzere birçok niş alanda teknolojik araştırmaları yönlendirebilir. Sektör içi büyük ölçekli ortak yatırımların da önünü açarak “ortaklık kültürünün” gelişmesine katkıda bulunabilir. Dolayısıyla sektörde yüksek katma değerli ürün ihracatı artar. Bu yönüyle de başka sektörlerde de benzer araştırma enstitülerinin kurulmasına örnek olur. 

Sözkonusu olan canlı yaşamın devamı için tatlı su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

Yani özetle, zaman içinde toprağa karışabilen hortumlarla akıllı damla sulamanın yapılması, bunun yaygınlaştırılması şarttır! Bunu yapmak için de acilen özel bir enstitü kurulmalıdır.

 

Mehmet KOÇ

İSO Meclis Üyesi

 

IMG_4707.jpg

 

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.