KÖÞE YAZARI

02 Haziran 2023 18:53 / 270 kez okundu!

 

 

Mehmet Çek bu yazýsýnda köþe yazarlýðýný anlamamýzý saðlamaya çalýþýrken iki güzel alýntý yapmýþ:

“…Bütün manevi bilgileri, insanlýðýn bütün fikir tarihini ve bütün modern cereyanlarý bileceksiniz. Bilmek de kafi deðil. Bütün o meseleleri sevecek, her gün düþünecek ve önünüze serdiði muammalar içinde piþeceksiniz. Her gün bu karanlýklardan çýkmak için, kendi kafanýzda bir ýþýk arayacak, ona doðru koþacak ve okuyucularýnýzý da koþturacaksýnýz..”

“Haber ve kültür arasýnda baðlantý kurmayý, olaylarýn derinindeki anlamý açýða çýkarmayý, tartýþma üretmeyi ve þans da yaver giderse, okuyucularýmýn günümüzde anlatýlanlara farklý bakmasýný saðlamaya çalýþýrým.."

Ayrýntý içeride...

 

***

KÖÞE YAZARI

Dünyada gerçek anlamda ilk kez birinci dünya savaþý sonrasý dönemde deðer kazanan `Köþe Yazarlýðý` mesleðinin ‘Her gün bir yerde imzasý çýktýðý için herkesin tanýdýðý, alelade bir köþe fýkracýsýndan baþka bir þey olmayanlarý Köþe yazarýndan saymazsanýz Türkiye`de pek bir karþýlýðý olmadýðýna inananlardaným.

Bu yüzdendir çok uzun zaman olmuþ her sabah dünyayý kendim okur, köþe yazýlarýmý da kendime kendim yazarým.

Fakat Türkiye`de pek bir karþýlýðý olmasa da `köþe yazarlýðý` diye bir meslek var mý? Var, evet.

Peyami Safa bu mesleði “…Bütün manevi bilgileri, insanlýðýn bütün fikir tarihini ve bütün modern cereyanlarý bileceksiniz. Bilmek de kafi deðil. Bütün o meseleleri sevecek, her gün düþünecek ve önünüze serdiði muammalar içinde piþeceksiniz. Her gün bu karanlýklardan çýkmak için, kendi kafanýzda bir ýþýk arayacak, ona doðru koþacak ve okuyucularýnýzý da koþturacaksýnýz..” diye tarif eder.

Ustalarýn ustasý kalemler, Çetin Altan, Rauf Tamer ve dün kaybettigimiz Mehmet Barlas`lar belki de son temsilcileriydi bu türün. Hemen her konuda anlaþamasanýz da bir þekilde besleniyordunuz. `Okuma` iþini seviyorsanýz onlarý okumaya ayýrdýðýnýz zaman dilimi hiç boþa gitmemiþtir.

Köþe yazarlarý, tarih boyunca gündemdeki konularý çeþitli boyutlarýyla tartýþarak, okuyucuya farklý bakýþ açýlarý sunsalar da 90`lardan itibaren maalesef Türkiye`de `Köþe yazarý` sayýsýnýn artýþ hýzýyla eþ oranlý fakirleþmiþtir yazým dünyamýz. Mesleðin saygýnlýðý erozyona uðramýþ, itibarý zedelenmiþ ve köþe yazarý okuma oraný düþmüþtür.

Amerikalý tanýnmýþ köþe yazarlarýndan Jon Friedman yaptýðý iþi anlatýrken “Haber ve kültür arasýnda baðlantý kurmayý, olaylarýn derinindeki anlamý açýða çýkarmayý, tartýþma üretmeyi ve þans da yaver giderse, okuyucularýmýn günümüzde anlatýlanlara farklý bakmasýný saðlamaya çalýþýrým.." der.

Devamla, iyi köþe yazarlarýnýn, köþelerinin gücünü kendilerine verilmiþ bir imtiyaz gibi deðil, topluma hizmet etmenin bir aracý olarak görmelerini ve herkesin araþtýrýp bulamayacaðý ya da üzerinde düþünemeyeceði konularý deþen, eleþtiren iyi gözlemciler olmasýný tavsiye eder.

Velhasýlkelam,


Bir `Usta Kalemler Geçidi`ydi izlediðimiz.


Huzur içinde uyusun Barlas hoca.

Mehmet ÇEK

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.