GELÝN ARTIK BU KONUYU HEP BÝRLÝKTE KONUÞALIM

28 Aralýk 2018 05:51 / 960 kez okundu!

 

 

Akademisyen bir dostum "...konu ne olursa olsun, kim hakkýnda olursa olsun; (aktif, bombalý ya da silahlý terör saldýrýsý durumu hariç) bir vatandaþ diðer bir vatandaþý herhangi bir konuyla ilgili olarak, herhangi bir kuruma ihbar etmesi ahlaksýzlýktýr. Bu tip ihbarlarý dikkate alýp resmî iþlem baþlatmak da ciddiyetsizliktir…" yazmýþ.

Þiddetle itiraz ediyorum bu tespite. Açayým biraz.

 

****

 

GELÝN ARTIK BU KONUYU HEP BÝRLÝKTE KONUÞALIM...

 

Akademisyen bir dostum "...konu ne olursa olsun, kim hakkýnda olursa olsun; (aktif, bombalý ya da silahlý terör saldýrýsý durumu hariç) bir vatandaþ diðer bir vatandaþý herhangi bir konuyla ilgili olarak, herhangi bir kuruma ihbar etmesi ahlaksýzlýktýr. Bu tip ihbarlarý dikkate alýp resmî iþlem baþlatmak da ciddiyetsizliktir…" yazmýþ.

Þiddetle itiraz ediyorum bu tespite. Açayým biraz.

Geliþmiþ demokrasilerde medeniyetleri de toplumsal huzuru da koruyan en yaygýn uygulamadýr ÞÝKÂYET ETMEK.

Avrupa`daki ilk yýllarýmda istenmeyen kimi durumlarda karþý karþýya kaldýðým yetkililer niçin þikayetçi olmak yerine olayý çözmeye kalkýþtýðýmý sorduklarýnda "...kusura bakmayýn bizim kültürümüzde yok bu, ayýp gibi bir þey..." demiþ ama yýllar içinde önemini kavramýþtým.

Varsa yanlýþ giden bir þeyler, herhangi bir kanunsuzluða þahitlik ediyorsanýz, birileri kiþisel haklarýnýzý gasp ediyorsa, ÞÝKÂYETÇÝ olacaksýnýz kardeþim.

Gittiðiniz hastanede, karakolda, vergi dairesi yahut baþka bir kurumda görevli kiþi görevini layýkýyla yapmýyorsa ÞÝKÂYETÇÝ olacaksýnýz kardeþim.

Çöpünü sokaða dökenden, arabasýný kaldýrýma park edenden, gezdirdiði köpeðin kakasýný temizlemeyenden, ses ve çevre kirliliði yaratandan þikâyetçi olacaksýnýz.

Þikâyetçi olacak ve yetkilere söz konusu durumu düzeltme, yanlýþa müdahale etme þansýný vereceksiniz!..

Verin o þansý bakalým siz bir, düzeltirler düzeltmezler o ayrý bir konu.

Yahu `þikâyet etmek` maðdur veya suçtan zarar gören kiþilere tanýnmýþ bir haktýr. Bundan utanýlýr mý?

Kurulmuþ sosyal düzende, uðramýþ olduðumuz kimi haksýzlýklarýn yaratmýþ olduðu maddi veya manevi hasarlarýn telafisi için baþvurmaktýr ÞÝKÂYET ETMEK.

Herhangi bir hizmet esnasýnda yapýlan bir yanlýþýn, eksikliðin giderilmesi maksatlý, bir yerde 'hakkýný aramak'týr ÞÝKAYET ETMEK.

Maðdurun kendini iyi hissettirmesidir ÞÝKÂYET ETMEK.

Pekâla þikayet etmenin alternatifi ne?

Trafikte tehlikeli araç kullanan birini,

Çevreyi kirleten bir iþletmeyi,

Kiþisel haklarýnýzý gasp eden birini,

Ekmeðinizin hamuruyla oynayan fýrýncýyý,

Görevini yapmayan doktoru, zabýtayý, çöpçüyü

Þikâyet etmeyip de NE YAPACAKSINIZ?

Sayalým seçenekleri hemen:

  1. Kendiniz döðüþerek, kavga ederek çözeceksiniz
  2. Göz yumacaksýnýz.


Bunlardan hangisi þikayet etmekten daha iyi?

Kanunsuz, uygunsuz, adaletsiz bir þey yapýlýyorsa söyleyeceksin kardeþim! Bu seni terbiyesiz yapmaz; görevini yerine getiren bir vatandaþ yapar. Hepimiz ihbar ile yükümlüyüz.

Kaçak elektrik çekeni, insan saðlýðýna aykýrý ticaret yapaný þikayet etmekle yükümlüyüz.

Tabii bizde yýllar boyu ilgili makamlarýn þikâyetler karþýsýndaki aldýrmaz ve baþtan savmacý tavrý "þikayetim yaradana" türünden þarkýlar ve "þikayet derdi çoðaltýr" türünden deyimleri türetmiþ, bu da iþin ayrý bir tarafý.

Çocukluktan veriyorlar bize bu zehri, dersi kýrmýþlar, kopya çekmiþler, sýnýfýn zayýf bir karakterini ezmiþler, birinin eþyasýný gasp etmiþler, beþ-altý kiþi birleþip bir çocuðu dövmüþler. DELÝKANLI takýmý ama bunu gidip sýnýf öðretmeni ya da okul idaresine bildirmiþ çocuk ÝSPÝYONCU? Hadi canim siz de!..

Hah!.. Ýþte tam o yaþlarda ve damardan verdiklerinden bu yanlýþ kültür ve algýyý daha sonraki yýllarda da bütün kanunsuzluklara, adaletsizliklere tepkisiz bir toplum çýktý ortaya.

 

Mehmet ÇEK

Ekim 2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.