İzmir'in 10 milyonu haydan gelip huya mı gidiyor ?

09 Şubat 2007 07:44  

 

İzmir'in 10 milyonu haydan gelip huya mı gidiyor ?

Editör'ün Notu: Haydan gelen bu paranın huya gitmesini, belediyeler arası çekişmeleri bir kenara bıraktım. Günümüz merkezi idareyi değil, yerel yönetimleri güçlendirmek günüdür. Çağın gelişimi bu yönde. AB ülkelerinde eğitimin, polisin bile tamamen yerel yönetimlere bırakıldığı unutulmasın. Para kaynakları kesilen belediyelerin bu durumda merkezi rahatlatması zaten olanaksız. "Bu yönetim de kendi çizgisinde olmayan kimi belediyelerin gelirlerini kesiyor!" da diyemiyorum çünkü en büyük belediyeler zaten AKP'li. O zaman ya hükümet kendi bindiği dalı kesiyor ya da seçim öncesinde kaynak yaratmak ve merkezi dağıtmak için geçici de olsa, biraz tersine gitmenin kimseye zararı olmaz, diye düşünülüyor. Tutarlı olmak ve tutarlı kalmak kolay değil! Sevgili İzmirliler size tutarlı günler dilerim. Buyurun haberin ayrıntısına geçelim.

NİHAL AŞKIN


Tükiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na sevk edilen "Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" ile, İzmir'deki belediyeler yıllık yaklaşık 10 milyon YTL gelirden olacak. Buca ve Konak belediyelerini birbirine düşüren ganyan gelirleri, hazırlanan yasa tasarısıyla yürürlükten tamamen kaldırılıyor. Yasa tasarısı Meclis'ten geçerse, İzmir Büyükşehir Belediyesi yılda 4.8 milyon; Buca Belediyesi 1.9 milyon, İzmir'in diğer ilçe belediyeleri de 2.8 milyon YTL gelirden mahrum kalacak. Türkiye'de hipodrom bulunan 6 ildeki belediyelerin kaybı ise, 2006 yılı verilerine göre toplam 56.9 milyon YTL olacak.
Şans Oyunları hasılatını yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu ve Üst Komisyonu'ndan oy çokluğu ile geçerek TBMM Genel Kurulu'na gönderildi. CHP'nin muhalefet şerhine rağmen komisyondan geçen yasa tasarısı ile hiçbir kamu kurumunun at yarışı gelirlerinden aldığı paraya dokunulmazken, 11. maddeyle, belediyelerin gelirleri tamamen kesiliyor.


Maliye dağıtacak



Yasa tasarısının bir başka tartışma yaratan boyutu ise, şans oyunları ve eğlence gelirlerinden elde edilen vergilerin tamamının Maliye Bakanlığı'nın kontrolüne verilmesi oldu. Daha önceki mevcut düzenlemede hangi bakanlığın ve hangi kurumların bu vergilerden yüzde kaç oranında gelir elde edeceği ayrı ayrı açıklanırken, yeni yasa tasarıyla tüm hasılatın Maliye Bakanlığı'nda toplanması, bakanlığın ön gördüğü ölçüde dağıtımı yapması kararlaştırıldı. CHP'li üyeleler, bu madde nedeniyle de yasa tasarısına muhalefet şerhi koydu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi, at yarışlarından gelirlerinin kesilmemesi için girişimlerini sürdürüyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Şanlıurfa Belediye başkanları başta olmak üzere, bölge milletvekillerini devreye sokarak Meclis gündemine getirilen yasa tasarısının iptali için çaba harcamalarını istediler.


2004'te ilk tırpanı yemişti


10 Temmuz 2004'e kadar sadece hipodromun bulunduğu ilçe belediyeler at yarışı gelirlerini alıyordu. Bu yasa halen devam etseydi, Buca Belediyesi İzmir'de 10 milyon YTL'lik vergi gelirinin tamamını alacaktı. Ancak 10 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile ganyan gelirlerinin dağılımı değiştirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in çabaları sonucu 5216 sayılı yasa ile o ile ödenecek verginin yüzde 50'si Büyükşehir'e, yüzde 20'si at yarışlarının yapıldığı belediyeye ve kalan yüzde 30'unun da o ildeki diğer belediyelere dağıtılması kararlaştırıldı. Bu kanunla vergi gelirinin yüzde 80'ini kaybeden Buca Belediyesi, son tasarı ile elindeki son yüzde 20'lik paydan da olacak.


NE DEDİLER?



Çok uğraştım, ama hakkımızı alamadım

Cemil Şeboy (Buca Belediye Başkanı): Buca Belediyesi olarak, 2004'te bu konudaki gelirimin yüzde 80'ini zaten kaybetmiştim. Yine de yılda 1.9 milyon YTL alıyorduk. Geçici Sığınma Evi gibi projeleri, bu kaynaktan gerçekleştirecektik. Hakkımızı aramak için çok uğraştım, ama gücümüz yetmedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilçe belediyelerinden bu payın Büyükşehir'lere aktarılması için uğraşmış ve başarılı olmuştu. Şimdi kendisi de bu gelirden mahrum kalacak. Gökçek'in bu işin peşini bıkacağını hiç sanmıyorum. Pastanın yarısını alan Büyükşehir belediyeleri, bu konuda mücadele etmeli.


Yerel yönetimlere bir darbe daha vuruldu

Bülent Baratalı (CHP İzmir Milletvekili): Şans oyunları yasa tasarısıyla belediyelerin eğlence vergisi adı altında aldıkları katkı payları kaldırılmaktadır. Belediyelerin at yarışlarından kaybı 56.9 milyon YTL'dir. Ek yetki ve görevler verilen belediyeler, bu görevlerini yapmaya yeter miktarda gelirle donatılmadıkları için görevlerini yapamaz durumdadırlar. Hükümetin yerel yönetim gelirleri adı altında çıkarmayı vaat ettiği kanun da bir türlü Meclis gündemine gelmedi. Şans Oyunları yasa tasarısı, at yarışlarının oynandığı belediyelerde ciddi gelir kaybına yol açacak. Bu nedenle söz konusu yasaya karşıyız.


Kim ne kadar kazanıyordu?
İzmir Büyükşehir 4.804.056 YTL

Buca Belediyesi 1.921.622 YTL

İzmir diğerleri 2.882.433 YTL

İstanbul Büyükşehir 7.624.387 YTL

Bakırköy Belediyesi 3.049.755 YTL

Ankara Büyükşehir 5.470.201 YTL

Yenimahalle Bld. 2.188.080 YTL

Adana Büyükşehir 4.332.093 YTL

Seyhan Belediyesi 1.732.837 YTL

Şanlıurfa Belediyesi 2.206.759 YTL

Yurtbaşı Belediyesi 536.066 YTL

Diğer belediyeler 16.057.235 YTL

Toplam 56.266.943 YTL

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0