BÜYÜK İSTANBUL PROJESİ

12 Mayıs 2019 00:38 / 1599 kez okundu!

 

 

AK Parti iktidarı varını yoğunu İstanbul'a harcadı. Yollar, köprüler, metro hatları, tüp geçişler, dünyanın (1) numaralı havaalanı. Kentsel dönüşüm ve de Kanal İstanbul projesi, hep İstanbul'u bu merkeze yerleştirmek içindi. Oldu da. İşte bu yüzden İstanbul şimdi tehdit altındadır. Onu koruyacak surları yok. Olsa bile günün savaş ve istila teknolojisi sur mur tanımaz. Onun için şimdi S 400 lazım.

 

****

 

BÜYÜK İSTANBUL PROJESİ

 

İstanbul şimdi değil, kurulduğu günden beri dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir şehir. Roma'nın pabucunu dama atmış, bütün fetih sevdalılarını kendine aşık etmiştir. Onda kimlerin gönlü yoktur ki...

Onun için şair Nedim;

''Bu şehr-i sitanbul ki bi misl ü behâdır

Bir sengine yek pâre acem mülkü fedâdır'' demiştir.

 

İstanbul tarihte bir kez fethedildi ve bir daha da el değiştirmedi. Ama onun fethi çağ değiştirdi, yeni bir çağ başlattı. Bu yüzden kendine güvenen her delikanlının gözü ondadır. Parmağında yüzük olması kimsenin umurunda değildir. Tıpkı Helen'i alıp kaçan Truvalı Paris gibi onu yelkenlisine atıp kaçırmak isteyen sergüzeşt çoktur.

 

İki binli yıllarla birlilikte dünya bir türbülansa yakalandı. Sarsılmaz sanılan kapitalist batı medeniyeti girdaba düştü. Çırpındıkça battı. 2008 Mali krizi bütün kale duvarlarını yıktı. O yıkılan duvarların ardından dünyanın geri kalanını parçalayıp yutmak isteyen bir canavar çıktı. O canavarın gözü İstanbul'dadır.

 

Dünyanın içine düştüğü türbülans, eksenini de, merkezini de değiştirdi. Tıpkı Ortaçağ'da olduğu gibi İpek Yolu yeniden önem kazandı. İki farklı medeniyet, batı ve doğu medeniyetleri ticari ilişkide yakınlaştı. İstanbul bu ilişkinin tam merkezindedir.

 

AK Parti iktidarı varını yoğunu İstanbul'a harcadı. Yollar, köprüler, metro hatları, tüp geçişler, dünyanın (1) numaralı havaalanı. Kentsel dönüşüm ve de Kanal İstanbul projesi, hep İstanbul'u bu merkeze yerleştirmek içindi. Oldu da. İşte bu yüzden İstanbul şimdi tehdit altındadır. Onu koruyacak surları yok. Olsa bile günün savaş ve istila teknolojisi sur mur tanımaz. Onun için şimdi S 400 lazım.

 

Batı'nın Türkiye'ye dostluk görünümlü husumeti yalnızca Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeyle ilgili değildir. Aynı zamanda tarihsel zamanın Türkiye'yi yerleştirdiği merkeze duyulan hasetliktendir. Bu merkezde 'göz' var. İktidar biliyor ama Türkiye insanı da bunu anlamalı. Türkiye artık 'Yeni İpek Yolu'nun kervan merkezidir. İstanbul ise transit Ortadoğu hanı.

 

Firuz TÜRKER

12.05.2019

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.