YAHÞÝ BATI

03 Ocak 2010 21:54 / 2983 kez okundu!

 


VAHÞÝ BATIYI YAHÞÝLEÞTÝRME PROJESÝ
Cem Yýlmaz hayallerini gerçekleþtirmeyi sürdürüyor. Uzay gemisi, dinazorlar derken western türünü de alaturka soslu bir þekilde sunuyor. Cesaretinden dolayý tebrikler...


Yönetmen: Ömer Faruk Sorak
Oyuncular: Cem Yýlmaz, Ozan Güven, Demet Evgar, Zafer Algöz.

Ýlk planda birkaç jenerasyonu büyüten, hatta Hollywood'u Hollywood yapan türlerden birisi olarak tanýmlanabilecek westernin klasik þablonlarýný, Amerika'ya giden iki Osmanlý'nýn adaptasyon öyküsüyle birleþtirmek yaratýcýlýk ve teknik detaylarda kusursuzluk gibi riskli iki durumu ortaya çýkarýyor.

Yaratýcýlýk konusunda beklentiler tam olarak karþýlanmasa da, teknik olarak kusursuz gözüküyor Yahþi Batý. Toz toprak içinde kovboy kasabasý, kýzýlderili köyü, posta arabasý, saloon ve akla gelebilecek her türlü western detayý sýfýrdan mükemmel yapýlmýþ.

Yaratýcýlýk karþýsýndaki soru iþareti ise büyük ölçüde Cem Yýlmaz'ýn yerleþtirmiþ olduðu çýtanýn yüksek olmasýndan kaynaklanýyor. Ondan her zaman daha fazlasý bekleniyor. Stand up þovlarýnda iki saat gözünden yaþ gelinceye kadar gülen seyirci ayný beklentisini sinema salonuna taþýyor. Burada olayýn bir film olduðunu, belirli sinema kurallarýnýn olduðunu unutuyor. Her þeyden önce Cem Yýlmaz bildiðimiz, sevdiðimiz sinemayý yapmak istiyor. Bir senaryo yazýp onu özenerek beyaz perdeye yansýtmak en büyük amacý. Dakikada kaç espri var hesabýndan uzak duruyor. Ama olmuyor, seyirci kendisini sürekli güldüren Cem Yýlmaz'ý arýyor. Bulamayýnca da, bu mu yani diye söylenerek çýkýyor salondan. Cem Yýlmaz'ýn sinemasýný anlatabilmek için Hokkabaz ayarýnda birkaç film daha yapmasý gerekiyor.

Tüm bunlarýn yanýnda yaratýcýlýk açýsýndan da büyük sorunlar yok. Her þeyin iki Osmanlý'nýn Amerika'ya gitmesi ile baþlamasý iyi bir fikir. Osmanlý padiþahýnýn iki memuru gizli polis Aziz Vefa (Cem Yýlmaz) ve maliye memuru Lemi Galip (Ozan Güven) çok kýymetli bir elmasý Amerikan Baþkanýna ulaþtýrma göreviyle gönderilir. Yolda uðradýklarý bir haydut saldýrýsýnda elmas çalýnýr. Görev sadakati içinde elmasý kovalayarak Cannonball (Tophane) kasabasýna gelen ikiliyi burada baþka sürprizler beklemektedir. Kasabanýn üçkaðýtçý þerifi William Lloyd (Zafer Algöz) önlerindeki en önemli engel olmaya adaydýr.

Osmanlýlarýn Cola'yý bulmasý veya Þerif' Lloyd'un Vahi Öz þivesi þablonlarý dýþýnda Cem Yýlmaz'ýn önceki filmlerinde dikkat çekmeyen küfürlü espriler bu kez artmýþ. Her þeye karþýn skeç havasýndan çok bütünlüðü olan bir film olmasý Yahþi Batý'nýn en büyük artýsý. Ýlk yarýnýn ortalarýnda sarkan tempo ikinci yarý toparlanýyor ve iyi bir final geliyor. Bir Cem Yýlmaz senaryosunda olmazsa olmaz ilginç tiplemeler arasýnda Buck Berry (Uður Polat), Betty (Dilek Çelebi), þiir okuyan kýzýlderili kýz öne çýkanlar.

Ben yine de bilimkurgudan veya westernden yola çýkýlarak yapýlan yerelleþtirilmiþ komedilerden ziyade Cem Yýlmaz'dan özgünlük taþýyan Hokkabaz veya Her Þey Daha Güzel Olacak türünde senaryolar bekliyorum.



Emin Yeðinboy
03.01.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.