VAVÝEN

29 Aralýk 2009 16:41 / 3030 kez okundu!

 


KASABA YAÞANTISINDAN ÝNSAN MANZARALARI
Birçok filozof sanatýn doðanýn taklit edilmesi sonucu doðduðunu iddia eder. Öykünmek bu durumda sanatýn vazgeçilmez bir parçasýdýr demek yanlýþ bir tanýmlama olmuyor. Ufak ayrýntýlar yerli yerine oturduðu zaman öykünülen her eser yepyeni bir karaktere bürünebilir.


YÖNETMEN: YAÐMUR VE DURUL TAYLAN
SENARYO: ENGÝN GÜNAYDIN
OYUNCULAR: ENGÝN GÜNAYDIN, BÝNNUR KAYA, SETTAR TANRIÖÐEN, SERRA YILMAZ.

Taylan Kardeþler kendileri gibi kardeþ olan Coen’lerden öykündükleri bir küçük kasaba hikayesinde, ayrýntýlarý ustaca iþleyerek baþarýlý bir filme imza atmýþ. Sýradan insanlarýn yaþamýndan çýkarýlan bir dilim sade, sessiz fakat nereye gideceði merak edilir bir dille anlatýlýyor.

Sinemamýzda kara komedilere sýk rastlanmaz, hele incelikle çevrilmiþ olaný yoktur bile denilebilir. Taylan kardeþler bu türün en büyük özelliði olan komedi ve gerilim arasýndaki çizgiyi mükemmel çiziyor. Her karakterin bir yanýný gölgede býrakýp sonraki adýmý merak edilir hale dönüþtürmeyi baþarýyor. Öykünün çok sert iniþ çýkýþ içermemesi bu yüzden akýþýn tekrarlara sýðýnmasý bile oyuncularýn dört dörtlük performanslarý ile göz ardý edilebilir bir hale dönüþüyor.

Avrupa Yakasý’nýn Burhan Altýntop’u Engin Günaydýn bu kez yaþamýndan daha doðrusu evliliðinden mutlu olmayan bir adamý kendine özgü üslubunda mükemmel canlandýrýyor. Ciddiyet ve gülünç olma sýnýrýnda trajikomik bir karakteri onun stilinde oynamak her oyuncunun baþarabileceði bir iþ deðil. Canlandýrdýðý Celal karakteri esasýnda seyircinin nefret edebileceði kötülüðün karanlýk tarafýna geçmiþ bir karakter. Coen’lerin ünlü Fargo (1996) filminde karýsýný kayýnpederinden fidye koparabilmek için kaçýrtan þaþkýn damat Jerry bir Lundegaard (William H.Macy) karakterine yakýn duran kötü bir koca. Tek handikapý seyircinin onu görünce otomatikman gülmeye hazýr olmasý. Diðer taraftan bu durum oynadýðý karakterin antipatik olma yüzdesini düþürüyor.

Senaryosunu Engin Günaydýn’ýn yazdýðý Vavien’de diðer dikkat çeken performans Binnur Kaya’nýn oynadýðý Sevilay karakteri oluyor. Kocasýnýn aðzýnýn içine bakan, onun yaptýklarýný yüzüne söyleyemeyen, içini yakýn arkadaþlarýna döken küçük Anadolu kasabasýnýn ezik kadýný. Babasýnýn Almanya’dan gönderdiði paralarý kocasýndan gizli biriktirmesi en büyük sýrrý. Celal’in tüm aþaðýlamalarýný aile gelenek ve görenekleri çerçevesine sokarak, göðüs geriyor. Kadýn seyircilerin hemen sempatisini kazanan bir karakter oluyor Sevilay. Gerçekte bu kadar az karakter ile bir filmi götürmek ancak oyuncularýn mükemmel performanslarý ile olabilirmiþ. Ve bu da oluyor.

Kasaba yaþantýsýnýn sýkýþmýþlýðýný, tek düzeliðini yansýtmayý baþarýyor Vavien. Herkesin herkesi izlediði, sosyal yaþantýnýn piknik ile sýnýrlandýðý sýkýcý bir yaþam. Mekan olarak seçilen Tokat’ýn Erbaa (Tokat Günaydýn’ýn memleketi) ilçesi mükemmel bir seçim olmuþ.

Filme baþtan sona hakim kara mizahýn daha sert, daha sürpriz bir final yapmasý beklentimdi. Sanki öyle bir finale cesaret edilememiþ, standart katarsis duygusu tercih edilmiþ gibi duruyor. Sade öyküleri anlatmak zor bir iþtir ve Vavien ekibi bunun üstesinden gelmeyi baþarýyor.

Seyircinin ilgisini fazlasýyla hak eden bir film Vavien.


Emin Yeðinboy
25.12.2009


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
13 Ocak 2010 12:50

hurkus

'Vavien' 11 ödülün 11'ine de aday

13/01/2010 08:26 - ntvmsnbc.com

Taylan biraderlerin yönettiði 'Vavien', 11 dalda verilen SÝYAD Ödülleri'nin tamamýna aday gösterildi. Reha Erdem'in 'Hayat Var'ýna sekiz adaylýk çýkarken olumlu eleþtiriler alan 'Neþeli Hayat' ve 'Nefes' sadece ikiþer adaylýk elde edebildi

ÝSTANBUL - Sinema yazarlarý ‘Vavien’i tek geçti. Taylan biraderlerin yönettiði film, 11 kategoride verilen SÝYAD Ödülleri’nin tümüne aday gösterilerek ‘Salkým Hanýmýn Taneleri’nden 10 yýl sonra bu baþarýya ulaþan ilk film oldu.
42. SÝYAD Türk Sinemasý Ödülleri’nin adaylarý dün akþam Club Connect’te (eski Dirty) düzenlenen basýn toplantýsýnda geçen yýl SÝYAD’da en iyi kadýn ve erkek oyuncu ödüllerini kazanan Hatice Aslan ile Onur Saylak tarafýndan açýklandý. En iyi film kategorisinde ‘Vavien’in yaný sýra ‘Hayat Var’, ‘Ýki Dil Bir Bavul’, ‘Pandora’nýn Kutusu’, ‘Süt’ yer alýrken Reha Erdem (Hayat Var), Semih Kaplanoðlu (Süt), Yaðmur-Durul Taylan kardeþler (Vavien), Yeþim Ustaoðlu (Pandora’nýn Kutusu) ve Derviþ Zaim (Nokta) yönetmen dalýnda ödüle aday gösterildi.

Kadýn oyuncu adaylarý Nesrin Cavadzade (Dilber’in Sekiz Günü), Tsilla Chelton (Pandora’nýn Kutusu), Elit Ýþcan (Hayat Var), Binnur Kaya (Vavien) ve Nergis Öztürk (Kýskanmak) olurken ‘Karanlýktakiler’le Erdem Akakçe, ‘Bornova Bornova’yla Öner Erkan, ‘Baþka Dilde Aþk’la Mert Fýrat, ‘Vavien’le Engin Günaydýn ve ‘Uzak Ýhtimal’le Nadir Sarýbacak erkek oyuncu adaylarý olarak sýralandý.

Tüm kategorilerde aday gösterilen ‘Vavien’i sekiz adaylýkla ‘Hayat Var’ takip ederken, ‘Pandora’nýn Kutusu’ da altý dalda yedi adaylýk kazandý. Geçen yýlýn en çok izlenen ve beðenilen filmleri arasýnda yer alan Levent Semerci’nin yönettiði ‘Nefes: Vatan Saðolsun’ ile Yýlmaz Erdoðan’ýn yönettiði ‘Neþeli Hayat’a ise sadece iki adaylýk çýktý. Altýn Portakal’da en iyi film seçilen ‘Bornova Bornova’ da dört adaylýk kazanabildi. SÝYAD’ýn aday listesine 2009’da gösterime giren 69 yerli filmden 20’si girebildi.

Sinema Yazarlarý Derneði (SÝYAD) üyelerinin oylarýyla belirlenen 42. SÝYAD Ödülleri, 31 Ocak Pazar akþamý Beþiktaþ Kültür Merkezi’nde yapýlacak törende sahiplerini bulacak. Yýlýn umut veren sanatçýsýna verilen ödül bu yýldan baþlayarak, geçen kasýmda ölen Ahmet Uluçay’ýn adýný taþýyacak. Onur ve Emek Ödülleri’nin sahipleri törenden önce duyurulacak. (Kültür Sanat)

42. SÝYAD adaylarý

En iyi film: Hayat Var, Ýki Dil Bir Bavul, Pandora’nýn Kutusu, Süt, Vavien

En iyi yönetim: Reha Erdem (Hayat Var), Semih Kaplanoðlu (Süt), Yaðmur-Durul Taylan (Vavien), Yeþim Ustaoðlu (Pandora’nýn Kutusu), Derviþ Zaim (Nokta)

Senaryo: Reha Erdem (Hayat Var), Yýlmaz Erdoðan (Neþeli Hayat), Engin Günaydýn (Vavien), Ýnan Temelkuran (Bornova Bornova), Yeþim Ustaoðlu, Sema Kaygusuz (Pandora’nýn Kutusu)

Kadýn oyuncu: Nesrin Cavadzade (Dilber’in Sekiz Günü), Tsilla Chelton (Pandora’nýn Kutusu), Elit Ýþcan (Hayat Var), Binnur Kaya (Vavien), Nergis Öztürk (Kýskanmak)

Erkek oyuncu: Erdem Akakçe (Karanlýktakiler), Öner Erkan (Bornova Bornova), Mert Fýrat (Baþka Dilde Aþk), Engin Günaydýn (Vavien), Nadir Sarýbacak (Uzak Ýhtimal)

Yardýmcý kadýn: Derya Alabora (Pandora’nýn Kutusu), Övül Avkýran (Pandora’nýn Kutusu), Büþra Pekin (Neþeli Hayat), Damla Sönmez (Bornova Bornova), Serra Yýlmaz (Vavien)

Yardýmcý erkek: Erdal Beþikçioðlu (Hayat Var), Kadir Çermik (Bornova Bornova), Settar Tanrýöðen (Vavien), Mustafa Uzunyýlmaz (Mommo: Kýz Kardeþim), Onur Ünsal (Pandora’nýn Kutusu)

Görüntü yönetimi: Özgür Eken (Süt), Florent Herry (Hayat Var), Levent Semerci, Vedat Özdemir (Nefes), Gökhan Tiryaki (Vavien), Ercan Yýlmaz (Nokta)

Müzik: Mazlum Çimen (Nokta), Fairuz Derin Bulut (Acý Aþk), Reþit Gözdamla (Hayatýn Tuzu), Erkan Oður (Mommo: Kýz Kardeþim), Attila Özdemiroðlu (Vavien)

Kurgu: Reha Erdem (Hayat Var), Orhan Eskiköy, Thomas Balkenhol (Ýki Dil Bir Bavul), Bora Gökþingöl (Vavien), Çiçek Kahraman (Gölgesizler), Levent Semerci, Erkan Erdem (Nefes)

Sanat yönetimi: Eren Akay (7 Kocalý Hürmüz), Ömer Atay (Hayat Var), Nilüfer Çamur Giritlioðlu (Kýskanmak), Naz Erayda (11’e 10 Kala), Elif Taþçýoðlu (Vavien)

En iyi belgesel: 5 No’lu Cezaevi, Ölüm Elbisesi: Kumalýk, Þairin Ölümü, 100 Bin Kiþiydiler, Ziyaretçiler

En iyi kýsa film: Cennette de Ölüm Var, 2932, Köy, Üçte Bir, Yazlýk


Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.