TÝTANLARIN SAVAÞI - CLASH OF TITANS

06 Nisan 2010 14:47 / 1953 kez okundu!

 


Sinemada 3D furyasý devam ediyor. Avatar’ýn göz kamaþtýran baþarýsý sonrasý yapýmcýlarýn 3D teknolojisini zorlamasý kaçýnýlmazdý. Titanlarýn Savaþý bu tekniðin son örneði olarak giþe mücadelesine atýlýyor. Yunan mitolojisi her zaman aksiyon filmlerinin ve konsol oyunlarýnýn favori temasý oldu.

PERSEUS TANRILARA ÝSYAN EDÝYOR

YÖNETMEN: LOUIS LETERRIER
OYUNCULAR: SAM WORTHINGTON, LIAM NEESON, RALPH FIENNES, GEMMA ARTERTON


Öykü Zeus’un (Liam Neeson) Girit Kraliçesi Danae’yi kocasý Kral Acrius þekline dönüþerek, onu elde edip hamile býrakmasýyla baþlýyor. Acrius durumu fark edince hamile karýsýný bir tabuta koyar ve denize atar. Tabutu bulan bir balýkçý ve karýsý doðan çocuðu kurtarýr ve onu yanlarýna alýp çocuklarý gibi büyütür.

Perseus adýný verdikleri çocuk büyüdükten sonra Argos kentine gider ve Zeus’un kentin gazabýna uðradýðýný öðrenir. Zeus hamile karýsýný bir tabuta koyan Kral Acrius’u Calibos adý verilen bir yaratýða dönüþtürerek cezalandýrmýþ, halký ise sefalet içinde yaþamaya mahkum etmiþtir. Halk Tanrýlara isyan etmiþtir. Yeraltý dünyasýnýn Tanrýsý Hedes (Ralph Fiennes) ise Prenses Andromeda’nýn denizaltý yaratýðý Kranken’e kurban edilmesini istemektedir. Aksi halde þehri yerle bir edecektir.

Perseus liderleri Drako olan þehrin savaþçýlarýna katýlarak Kraken’i öldürüp Andromeda’yý kurtarmaya gider. Hedes tüm ucube yaratýklarýný savaþçýlarýn üzerine gönderir.

Fransýz Yönetmen Louis Leterrier aksiyon yeteneðini kanýtladýðý ‘Taþýyýcý 2-Transporter 2’, ‘Ýnanýlmaz Hulk-Incredible Hulk’ gibi filmlerden sonra kariyerinin en pahalý yapýmýnda sadece bilgisayar efektlerine yaslanmamýþ, makyaj trüklerini, protezleri ve animatronikleri de önemli oranda devreye sokmuþ.

1981 yýlýnda yapýlmýþ ilk Titanlarýn Savaþý’ný çocuk yaþlarda seyredip hayran kalmýþ olan Leterrier, orijinal senaryodan bir çok deðiþiklik yapmýþ. Örneðin Perseus’u yarý Tanrý yarý insan bir kahraman olmaktan hoþnut olmayan ve sýradan bir insan olarak kalmayý tercih eden bir karaktere dönüþtürmüþ.

Fransýz yönetmen oyuncu kadrosunun büyük bölümünü Avrupalý oyunculardan kurmuþ. Görkemli Hollywood yapýmýndan çok, pahalý bir Avrupa filmi havasý hakim. Hele 3D tekniði Avatar’ýn çok uzaðýnda kalýyor. Sam Worthington kahraman rollerine artýk iyice ýsýndý. Karakterlerine dürüst ve saðlam bir ruh vermeyi baþarýyor. Yaratýlan fantastik karakterler içinde en fazla aðaç kabuðundan zýrh taþýyan çöl insanlarý ve CGI yardýmýyla yaratýlan Medusa dikkat çekiyor.

Mitolojik öyküler tarihi bir kaynaktan geldikleri için midir bilinmez, seyirci için oldukça etkileyici oluyor. Meraklýlarýný çok tatmin etmese de vasatýn üzerinde bir mitolojik aksiyon.


Emin Yeðinboy
05.04.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.