Titanlarýn Öfkesi

02 Nisan 2012 14:06 / 1669 kez okundu!

 


Titanlar, Tanrýlara baþkaldýrýyor

Bir önceki filmi “Los Angeles Savaþý” ile sýradan ve militarist bir aksiyon çeken yönetmen Jonathan Liebesman bu kez eli yüzü düzgün bir çalýþmayla serinin devamýna yol veriyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

TÝTANLARIN ÖFKESÝ

YÖNETMEN: JONATHAN LIBESMAN

OYUNCULAR: SAM WORTHINGTON, LIAM NESSON, RALPH FIENNES, ROSAMUND PIKE


3D’ nin hikaye ile uyum saðladýðý ender filmlerden birisi “Titanlarýn Öfkesi”. Olur olmaz her filmde kullanýldýðýnda 3D anlamsýz teknolojik bir oyuncaða dönüþüyor. Kronos’un alev alev yanan kalbine doðru kanatlý atýnýn sýrtýnda elindeki öldürücü mýzraðýyla Perseus’un uçuþu, mitolojik anlatýnýn hakkýný veren etkileyici bir görüntüye dönüþüyor. Ýnsan varoluþunu ve yaþamý Tanrýlar, insan ve doða iliþkisinde anlatan mitolojiyi psikanalizin kurucularýndan Carl Gustave Jung þöyle tanýmlýyor “ mitoloji bilimden daha bireyseldir ve yaþamý ondan daha kesin bir biçimde ifade eder”. Ýnsan ýrkýnýn karakter çeþitliliðini, cürümlerini anlattýðý için Klasik Mitoloji olarak anýlan Yunan Mitolojisi her zaman yaþýyor, nefes alýyor. Tragedya ve Mitoloji edebiyat baþta olmak üzere birçok farklý alana esin kaynaðý oldu. Shakespeare, Freud en fazla faydalananlarýn baþýnda geliyor.

Titanlarý yöneten Kronos (mitolojide zamaný simgeler) üç kardeþ olan Zeus, Hades ve Poseidon’un babalarýdýr. Tanrýlar tarafýndan Olympos’ta tahttan indirilen Titan Kronos, Tartaros’ta bir maðaranýn dibinde çürümeye terk edilmiþtir. Zeus’un kardeþi olan yeraltý ve ölüler Tanrýsý Hades ve oðlu Ares iþ birliði yaparak Kronos’u tekrar canlandýrarak, Tanrýlara inancý azalmýþ insanlýðý yok etmek istemektedirler. Ares, babasý Zeus kardeþi Perseus’u daha fazla sevdiði için kýskançlýðýndan Hades ile iþ birliðine girer. Her ikisi Zeus’u tuzaða düþürerek Tartaros’ta zincire vururlar. Yavaþ yavaþ tüm gücünü azaltmaya baþlarlar. Zeus Tanrýlýðý kabul etmeyen ve yaþamýný insan olarak sürdürmek isteyen oðlu Perseus’dan kendisini kurtarmasý için yardým ister. Balýkçýlýkla uðraþan, karýsýnýn ölümünden sonra oðlunu yetiþtirmeye çalýþan Perseus babasýnýn çaðrýsýna uyar, yanýna kuzeni Agemor’u ve Prenses Andromeda’yý alarak yola koyulur.

Görsellik, iyinin kötünün savaþýnda en büyük payý alýyor. Mitolojinin felsefesi ne kadar az yer alýyorsa, görsellik o kadar çok yeri kapsýyor. Tartaros maðarasýnýn cehennemi atmosferi, tek gözlü dev Sikloplar, labirent maðaralarýn içindeki koþuþturma, kötülüðün iki bedenli askerleri müthiþ görselliðin akýlda kalanlarý. Bazý karakterlerin mizahi duruþlarý öyküyü neþelendiriyor. Örneðin çirkinliði ve topallýðý yüzünden dýþlanmýþ Tanrý Hephaistos maðarasýnda kurduðu demir atölyesi, Tantaros’un merkezine ulaþan labirent sistemi ile bilgeliði ve zekanýn temsil eden sevimli bir karakter olmuþ. Ýngiliz Sinemasýnýn en iyi oyuncularýndan Bill Nighy kýsa role raðmen karaktere farklý bir ruh kazandýrýyor. Kuzen Agemor’da öyküye neþe katan karakterlerden.

Sam Perseus’ta Worthington ve Tanrýlarda Zeus Liam Neeson, Hades’te Ralph Fiennes, Poseidon’da Danny Houston ilk filmdeki kadroyu koruyor. Kadroya yeni eklenenler Andromeda’da Rosemund Pike, Ares’de Edgar Ramirez, Agemor’da Toby Kebbell dikkat çekiyor.

Bir önceki filmi “Los Angeles Savaþý” ile sýradan ve militarist bir aksiyon çeken yönetmen Jonathan Liebesman bu kez eli yüzü düzgün bir çalýþmayla serinin devamýna yol veriyor.


Emin YEÐÝNBOY

01.04.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.