Savaþtan Sonra

09 Mart 2018 13:21 / 1182 kez okundu!

 

 

Irkçýlýk denilen insanlýk vahþeti

Yönetmen: Dee Rees

Oyuncular: Garrett Hedlund, Carey Mulligan, Jason Mitchell

Irkçýlýk üzerine izlediðim en etkileyici filmlerden “Savaþtan Sonra”.

Þablon þiddetten kaçýnan, hikayesini adým adým karakterlerin penceresinden iþleyen yapýsý etkisini yükseltiyor. 6 karakterin gözünden, zihninden izliyoruz olay akýþýný. Genç yönetmen Dee Rees böylesine incelik isteyen bir çalýþmayý net ve kusursuz bir kurguyla sunuyor. 2. Dünya Savaþý’nýn biteceðine yakýn günlerden tanýk oluyoruz olaylara. Avrupa’da zaferler kazanan Amerikan askerlerinin o topraklarda beyazý siyahý eþittir. Hitler zulmünden kurtulan Avrupalýlar için Amerikan askerlerinin her biri kahramandýr. Oysa bir de Amerika kýtasýna dönüþ vardýr. Siyahlar daha üzerlerinden üniformalarýný çýkarmadan ýrkçý tacizlere muhatap olurlar. Beyazlar ise daha travmalarýný atlatamadan sýradanlýk ölçüleri içine sýðdýrýlýrlar.

Genç siyahi kadýn yönetmen Dee Rees filmin ilk bir saatlik bölümünde Missisipi’de yaþayan bir beyaz ve bir siyahi aile üzerinden karakterlerini tanýtýyor. Ailelerin topraklara yerleþme süreçleri acelesiz bir sinema diliyle anlatýlýyor. Hepsinin iç sesleriyle ve pencerelerinden… Hiç birisini fazlaca öne çýkarmadan. Sonrasýnda savaþtan dönen Jamie ve Ronsel’e odaklanýyor akýþ. Her ikisinin de savaþ sonrasý yaþadýklarý hayal kýrýklýklarý ön plana çýkýyor. Yerel halkýn tutuculuðu ve ýrkçýlýðý her ikisinin de ortak sorununa dönüþüyor. 

Oscar yarýþýnda 4 adaylýk ile yerini alan filmin bu yýl siyahi film kontenjanýný doldurduðu düþünülebilir. Bence bu düþünce filmin kalitesine karþý haksýzlýk olur. Yavaþ akýþýna karþýn bilhassa ikinci yarýsýyla seyircinin yakasýna yapýþan ve býrakmayan bir film. Hele görüntüde Oscar adaylýðý alan ilk kadýn yönetmen onuruna ulaþan Rachel Morrison’un kareleri mükemmel. Doðal þartlarýn zorluðunu, çamurunu, pisliðini perdenin dýþýna taþýyor.

Oyunculuklarda kusursuz bir takým oyunu var. Çýkýþ yapan gençlerden Garrett Hedlund hafiften James Dean’e göz kýrpan tiplemesiyle öne çýkýyor. Keza duygularýný içine gömen fedakar Laura’da Carey Mulligan çok iyi. Siyah oyuncu Jason Mitchell müthiþ oynamýþ. Yýllarýn oyuncusu Jonathan Banks nefret edilesi ýrkçý bir karakterde klasýný gösteriyor.

Görüntünün olasý içeriði: 2 kiþi, þapka ve açýk hava

Emin YEÐÝNBOY

05.03.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2018 13:36

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.