NEW YORK’TA BEÞ MÝNARE
07 Kasým 2010 15:11 / 2944 kez okundu!
Evet, Mahsun Kýrmýzýgül çýtayý yükseltmeyi baþardý. ‘New York’ta Beþ Minare’ çekim sürecinde çýkan gazete haberleri, dikkat çekici oyuncu kadrosu ile merakla beklenen bir filme dönüþtü. Bu kadar gürültünün ardýndan yaratacaðý hayal kýrýklýðý da o denli büyük olacaktý. Neyse ki verilen emeklerin boþa çýkmadýðý baþarýlý sayýlabilecek bir film var karþýmýzda.
Yönetmen/Senaryo: Mahsun Kýrmýzýgül
Oyuncular: Mahsun Kýrmýzýgül, Haluk Bilginer, Mustafa Sandal, Gina Gershon, Danny Glover, Robert Patrick, Engin Altan Düzyatan
Her þeyden önce sinematografik her türlü öðenin hakkýný vermeye çalýþan, sinema filmi olmaya çabalayan bir yapým olduðu tartýþýlmaz. Senarist ve yönetmen Kýrýmýzýgül toplumumuz için nazik bir konuyu farklý yönlerinden yansýtýrken, tempoyu düþürmeden, etkileyici görselliði ile birinci sýnýf bir yapým ortaya çýkarýyor. Din gibi tabulaþmýþ bir konu üzerinde dolaþýrken uhrevi ve þiddet yönünü söz olarak ve bilhassa görsellik olarak mükemmel iþlemiþ. Ýslamiyetin þiddet ile iliþkisi olamayacaðýný, islami terörün sadece hasta ruhlarýn bir eylemi olduðunu gösteriyor. Ýslami terörün derin iliþkilerine girmeden cemaatler içinde uzantýlarý olduðunun da altýný çiziyor. Zikir alemlerine, ülkücülerin yemin törenlerine cesaretle kamerasýný yöneltiyor. Dýþ dünyanýn Ýslamiyet karþýsýndaki korkusunun ne kadar baðnaz ve ön yargýlý olduðunu, her Müslümana potansiyel terörist gözüyle bakýldýðýný FBI detektiflerinin sözlerinden yansýtýyor. Buna karþýn ise gerçek Ýslamýn hoþgörü dini olduðunu Gümüþ Hoca’nýn sözlerinden veriyor.
Ýlk yarým saati bir Ridley Scoot veya Michael Mann filmini aratmayacak aksiyon sahneleri ile geçiyor. Yapýlan bir baskýnla Ýslami teröre hizmet veren bir hücre evi çökertilir. Adýna Kýrmýzý bülten çýkartýlan Deccal kod adlý bir cemaat lideri bu operasyonlar ile baðlantýlý olarak Amerika’da yakalanýr, Gümüþ Hoca (Haluk Bilginer) olarak tanýnan kiþi cemaati olan, Hýristiyan bir kadýnla evli, evlenme çaðýnda kýzý olan, market sahibi Amerikan tarzý yaþam süren bir dini liderdir. Terörle mücadele masasýndan iki polis Fýrat (Mahsun Kýrmýzýgül) ve Acar (Mustafa Sandal) New York’a giderek suçluyu teslim almakla görevlendirilir. Görev umduklarýndan zor çýkar. Önce FBI memurlarýnýn her müslümaný terörist görme ön yargýsýna takýlýrlar, arkasýndan Gümüþ Hoca hava alanýna taþýnmasý sýrasýnda kaçýrýlýr.
Ýlk bölümü aksiyon filmi temposunda aktýktan sonra ikinci bölüm duygusal bir iklime bürünüyor. Bitlis’e köklere yapýlan yolculuk, geçmiþle yüzleþme seyircinin sevdiði ve filmle daha içten özdeþleþtiði bölümler oluyor. Kýrmýzýgül önceki filmlerinde olduðu gibi mesaj vermeyi bu kez Ýslamiyet, Ýslamofobi, terör, kan davasý üzerinden sürdürüyor. Ýslam korkusunun karþýsýna hoþ görüsünü çýkararak ön yargýlarý yýkmaya çabalýyor. Bazý mantýðý zorlayan yönleri olan senaryonun en zayýf halkasýný didaktik konuþmalar oluþturuyor. Acar polisin FBI dedektiflerine yaptýðý ‘Sizler Irak’a petrol için gittiniz ne demokrasisinden bahsediyorsunuz’ þeklindeki had bildirme veya dinin hoþ görüsü üzerine yapýlan alýntýlar hepimizin malumu olan artýk dinlemekten býktýðýmýz sözler. Birkaç aksiyon sahnesi ile bir filmin Hollywoodvari olarak etiketlenmesi gerçekten rahatsýzlýk verici. Bir kere herkesin Hollywood kalýplarýnda film çekmesi dünyayý tek tip bir þekle sokmaz mý? Farklýlýklar nerede kalacak, Hollywood ayrý bir kültür, her yere taþýnmasý gerekmiyor. Örneðin filmin en etkileyici sahneleri Bitlis bölümleri oluyor. Seyirci kendi kültürünü burada buluyor.
Oyunculuklar iyi bir uyum içinde akýyor. Bilginer, Hoca karakterinde etkileyici, karýsýný canlandýran ise Gershon inandýrýcý. Danny Glover Ýslami lider, Robert Patrick (Terminatör 2‘nin sývý metal adamý olarak tanýyoruz kendisini) FBI detektifi rollerinde iyi gözüküyorlar.
Her filmin eleþtirilecek yönleri vardýr, önemli olan bütüne bakmak dersek, seyredilmesi gereken bir film olarak þekilleniyor ‘New York’ta Beþ Minare’.
Emin Yeðinboy
07.11.2010
Son Güncelleme Tarihi: 10 Kasým 2010 09:43