Körleþme ve Sonbahar

07 Aralýk 2009 02:58 / 1542 kez okundu!

 


Sevgili Emin Yeðinboy Ev Sinemasý'nda iki film birden anlatýyor: KÖRLEÞME (BLINDNESS) ve SONBAHAR.
Ýyi seyirler...

*****

KÖRLEÞEN ÝNSANLARIN DÜNYASI

KÖRLÜK – BLINDNESS


YÖNETMEN: FERNANDO MEIRELLES
OYUNCULAR: JULIANNE MOORE, MARK RUFFALO, DANNY GLOVER, GAEL GARCIA BERNAL

Yaþayan en önemli yazarlardan 1998 Nobel Ödülü sahibi Portekizli Jose Saramago ‘insanlar bakýyor fakat görmüyorlar, bence hep kördüler’ diyor. Onun en önemli romanlarýndan olan Körlük insanlarýn bilinmeyen bir epidemi sonrasý körleþmesini anlatýr. Körlüðe neden olan herhangi bir patolojik bulgu saptanmadan tüm dünya yavaþ yavaþ görmemeye baþlar. Bir nevi insanlýðýn sonu gibidir her þey. Kaos, kargaþa, þiddet, açlýk tüm dünyanýn yeni hakimi olur.

Sadece bir göz doktorunun eþi salgýndan etkilenmez, görmeye devam eder ve bir grup insanýn lideri olur. Ýnsanlar eski bir týmarhanenin koðuþlarýnda karantinaya alýnýr. Karantinaya insanlar aktýkça zamanla bir hapishaneye dönüþür. Silahlý nöbetçiler emirlere uymayanlarý vurmaya baþlar. Ýnsanlar göremez fakat ruhlarýnýn adlandýrýlmamýþ parçalarý yaþamlarýný etkilemeyi sürdürür.

Kötüler kötülüklerini sistemin bir parçasýna dönüþtürür. Ýçerde kurulan çeteler yiyecek trafiðini ele geçirerek insanlara her istediðini yaptýrmaya baþlar. Önce para ve mücevherat, onlar tükenince de kadýnlar karþýlýðýnda yiyecek vermeye baþlarlar. Ýnsanoðlunun sýnýrda yaþam koþullarýnda ortaya çýkan vahþi kimliði kötülük ile örtüþmeye baþlar. Önce piramidin tepesindeki deðerler kaybedilmeye baþlanýr, sýrasýyla tabana doðru hýzlý bir düþüþ baþlar. Ahlak, dürüstlük, tolerans kaybolmaya baþlar.

‘Tanrý Kent’te sinema ve gerçek arasýnda kurduðu çarpýcý iliþki ile takdir toplayan Brezilya asýllý yönetmen Fernando Meirelles daha sonra ‘Arka Bahçe’ ile hafiften Hollywood dümen suyuna meyletmiþti. Bu kez distopik, klostrofobik bir dünyayý görselleþtirmiþ. Ýnsanlarýn siyah deðil beyaz gördükleri körlükte Meirelles, insanoðlu için finalde ufak da olsa bir umut vaat ediyor. Yine de körleþerek yeryüzündeki pisliði görmemek daha iyi mi acaba sorusunun yanýtýný da açýk býrakýyor.

Karanlýk atmosfer ve yabancýlaþma duygusunu baþarý ile yaratýyor. Körleþen insanlarýn adlarý yok. ‘Birinci Kör Adam’, ‘Göz Doktoru’, ‘Göz Doktorunun Karýsý’ þeklinde sýralanan karakterler öykünün yer bildirmeyen evrenselliðini destekliyor. Grup içinde çeþitli etnik kökenlerden insanlarýn olmasý öyküyü daha çok Amerika merkezli bir coðrafyaya çekiyor.

Julienne Moore ve Garcia Bernal baþarýlý oyunculuklarý ile öne çýkýyor.

DVD’de kamera arkasý ve çekim sürecini detaylý olarak gösteren ekstra mevcut.

Ýlginç mesajý ile görülmesi gereken bir film.


*****

SONBAHAR

YÖNETMEN: ÖZCAN ALPER
OYUNCULAR: ONUR SAYLAK, SERKAN KESKÝN, MEGÝ KOBOLADZE.

Sonbahar’ýn son yýllarda çevrilmiþ olan en iyi Türk filmlerinden birisi olduðu tartýþýlmaz. Yalnýzlýðý, sessizliði Doðu Karadeniz’in sonbahar doðasýnýn gri, yeþil tonlarýyla birleþtiren pastoral bir film.

Genç yönetmen Özcan Alper iyi bildiði bir doðayý öyküsüne adeta bir karakter gibi yerleþtiriyor. Yusuf on yýllýk hapishane yaþamýndan sonra aile evine döner. Doðu Karadeniz’in dað köyündeki evde kendisini bir tek annesi beklemektedir. Hapishanede katýldýðý ölüm orucu, bozuk olan saðlýðýný daha fazla zedelemiþtir, akciðerleri iflasýn eþiðindedir. Bu yüzden erken tahliye edilir. Koptuðu bir çevreye geri dönmek onun için bir mutluluk ifade etmez, içinde olduðu boþluðu daha bir büyütür. Zaten geçmiþin kabuslarý onu gece gündüz rahat býrakmamaktadýr.

Çocukluk arkadaþý Mikail iliþki kurabildiði tek kiþi olur. O da çýkamadýðý köyde baþka bir hapislik yaþam sürmektedir. Onunla gittiði meyhanede konsomatrislik yaparak hayatýný kazanmaya çalýþan Gürcü kýzý Eka ile tanýþýr. Onunla bir þeyler paylaþmaya çalýþýr. Yaþamýn boþluðunda dönen iki insanýn birlikteliði umutsuzluðu yenemez.

Genç oyuncu Onur Saylak olaðanüstü bir yalnýzlýk portresi çiziyor. Abartýsýz ve minimal oyunculuðu etkileyici. Lazca konuþan anne ve Serkan Keskin Mikail rollerinde mükemmeller.

DVD’de Antalya Altýn Portakal Festival’inde oyuncu ve yönetmen ile yapýlan söyleþi yer alýyor.


Emin Yeðinboy
04.12.2009


--------

KÖRLEÞME ile ilgili önceki yazýlar:

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/galeri/resim.php?resim_no=1272



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.