Kelebeðin Rüyasý

24 Þubat 2013 23:17 / 1610 kez okundu!

 


KELEBEÐÝN KISACIK ÖMRÜ
Görselliði, dönemi yansýtmasý ve karakterlerinin yaþamýndan sinen melankolisiyle, ince ince örülmüþ bir film “Kelebeðin Rüyasý”. Zonguldaklý þairler Rüþtü Onur, Muzaffer Tayyip Uslu’nun yoksulluk ve “ince” hastalýkla mücadele halinde geçen kýsacýk yaþamlarýný, aþklarýný ve en önemlisi içlerinde sönmeyen þiir sevdasýný anlatýyor Yýlmaz Erdoðan.


***

Kelebeðin Rüyasý

Senaryo ve Yönetmen: Yýlmaz Erdoðan

Oyuncular: Kývanç Tatlýtuð, Mert Fýrat, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah, Yýlmaz Erdoðan

Görselliði, dönemi yansýtmasý ve karakterlerinin yaþamýndan sinen melankolisiyle, ince ince örülmüþ bir film “Kelebeðin Rüyasý”. Zonguldaklý þairler Rüþtü Onur, Muzaffer Tayyip Uslu’nun yoksulluk ve “ince” hastalýkla mücadele halinde geçen kýsacýk yaþamlarýný, aþklarýný ve en önemlisi içlerinde sönmeyen þiir sevdasýný anlatýyor Yýlmaz Erdoðan. Görüntüde Gökhan Tiryaki’nin dönem ve mekanlarý yansýtmakta kullandýðý griden kahverengiye uzanan pastel tonlarý, Bora Gökçingil’in öykünün aðýrlýðýna karþýn akýcýlýðýný yitirmeyen kurgusu ve Rahman Altýn’ýn her sahneyle örtüþen etkileyici müziði, teknik açýdan Türk sinemasýnda çýtayý yükselten bir film ortaya çýkarmýþ.

Eski çaðlardan itibaren sanatçýnýn ve melankolinin hastalýðý olarak kabul edilen verem Moliére, Kafka, Bronte, Keats gibi ünlü þair ve yazarlarýn yaþamlarýný aldý. “Ýnce” hastalýk kýrklý yýllarýn baþýnda Zonguldak’ta yaþayan iki genç þairi de yakalar. Her anlarýný kafalarýndaki dizeler ile yaþayan Rüþtü (Mert Fýrat) ve Muzaffer’in (Kývanç Tatlýtuð) en büyük hedefleri edebiyat dergisi Varlýk’ta birer þiirlerinin yayýnlanmasýdýr. Þiir dünyasýnda ancak ondan sonra önlerini görebileceklerdir. Kendilerine en büyük desteði kentte edebiyat öðretmeni olarak görev yapan Behçet Necatigil vermektedir. Belediye Baþkanýnýn kente gelen güzel kýzý Suzan (Belçim Bilgin) her iki gencin de baþýný döndürür. Ýlham perisine dönüþen Suzan’ýn kimin þiirini beðeneceði konusunda iddiaya tutuþurlar.

Mükellefiyet yasasý kapsamýnda köylülerin madenlerde çalýþmaya mecbur olduklarý, madencinin zor yaþam koþullarýnýn arka plan olarak kullanýldýðý Zonguldak bölümleri görsellik, kostüm ve mekan seçimi olarak tek kelimeyle kusursuz. Renk skalasýnýn deðiþtiði Heybeliada Sanatoryum ve Ýstanbul Þair Leyla Sokaðý bölümleri ise farklý atmosfere bürünüyor.

Oyunculuk açýsýndan övgüyü hak eden çok isim var. Kývanç Tatlýtuð kýrýlgan, çekingen Muzaffer’i, çocuksu coþkusuyla Mert Fýrat Rüþtü’yü ve eþi Mediha Haným’ýn engel tanýmazlýðýný Farah Zeynep Abdullah yaþayan, soluk alan karakterlere dönüþtürmüþ. Behçet Necatigil’i Yýlmaz Erdoðan tüm projedeki liderliðine uyan bir “baba” figürü olarak canlandýrýyor. Otuzlu yaþlardaki Belçim Bilgin’e liseli bir genç kýzý oynatmak iyi bir seçim olmamýþ, sýrýtýyor.

Ýçlerindeki hüznü, parasýzlýðý, karþýlýksýz aþklarý, arþýnladýklarý sokaðý þiirlerine yansýtmýþ, yirmili yaþlarda yaþamlarýný kaybetmiþ iki þairi tanýtan/hatýrlatan Yýlmaz Erdoðan’a teþekkürler. Sevda ve þiirle ördüðü filmi içinse tebrikler…


Emin YEÐÝNBOY


24.02.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.