GERÇEK NEREDE? YA YOKSA?

06 Aðustos 2010 11:56 / 1543 kez okundu!

 


BAÞLANGIÇ-INCEPTION
Christopher Nolan son yýllarda Batman serisine yaptýðý iki katký ile kendisinden çok bahsettirmiþti ama bu kez teknisyen deðil yaratýcý bir yönetmen olduðunu bir kez daha kanýtlýyor.

--------------------------------------------------------------

BAÞLANGIÇ-INCEPTION

YÖNETMEN: CHRISTOPHER NOLAN
OYUNCULAR: LEONARDO DICAPRIO, MARILLON COTILLARD, KEN WATANABE, JOSEPH GORDON-LEWITT

Christopher Nolan seyircinin kafasýný karýþtýrmayý seven bir yönetmen. Veya insan beyninin labirentlerini merak eden bir adam. 2000'de yaptýðý ‘Memento-Akýl Defteri’nde kýsa zaman hafýzasý olmayan bir adamýn öyküsünü, sondan baþa doðru anlatarak hafif tertip bir kafa karýþýklýðýna yol açmýþtý. Nolan bu kez ‘Inception-Baþlangýç’ ile rüyalar dünyasýna giriyor. Rüyalarýn birinci, ikinci ve üçüncü katlarýna iniyor sonra bir anda yüzeye, gerçek dünyaya dönüyor. Gerçek ve rüya arasýndaki sýnýr belirsizleþiyor; en dikkatli seyircinin bile ayýrt etmede ikileme düþmemesi, tüm sorulara yanýt bulmasý zorlaþýyor. Sürekli dalýþ ve çýkýþlar vurgun etkisi yaratýyor. On yýl gibi uzun süren yazýlým aþamasýnda, birçok þeyi ekleyip, çýkarmýþ olmasý senaryonun muhtemelen çok katmanlý yapýsýnda etkili olmuþ. Rüya gibi gizemli, kiþisel, dokunulmaz bir konuya Nolan’ýn perspektivinden bakmak oldukça ilginç bir deneyim oluyor. Öðrenilmiþ her bilginin bilinçaltýna depolandýðýna inanan Nolan, rüya durumunda buraya sýzýlarak bilginin çalýnabilir olduðuna inanýyor. Öykünün baþ kahramaný Dom Cobb’da (Leonardo DiCaprio) bunun eylemcisi. Özel bir alet yardýmýyla baþkalarýnýn rüyalarýna sýzarak yaptýðý bilgi hýrsýzlýðýný mesleðe dönüþtürmüþ, defalarca yakalandýðý için de ABD’ye giriþi yasaklanmýþtýr. Bu manipülasyon sýrasýnda rüyayý bilgi sahibi gerçek gibi yaþýyor. Günün birinde Saito (Ken Watanabe) adýnda zengin ve güçlü bir adam Cobb’a o güne kadar yaptýðýnýn tersini teklif eder; bir düþünceyi baþkasýnýn beynine yerleþtirecektir. Kurban da bunun kendi düþüncesi olduðuna inanacaktýr. Karþýlýðýnda Cobb tekrar ülkesine dönebilecek ve çocuklarýný görebilecektir. Buradan itibaren Görevimiz Tehlike veya Ocean 12 benzeri bir ekip devreye girer. Yýllardýr ortaðý olan Arthur(Joseph Gordon-Lewitt) kurbanlarýn tüm yaþamýný, alýþkanlýklarýný inceler, uzman bir rüya hýrsýzý Eames (Tom Hardy), kimyasallar konusunda uzman Yusuf (Dileep Rao) ve meraklý bir rüya tasarým öðrencisi Ariadne (Ellen Page) ekibi oluþturur.

Nolan’ýn müthiþ hayal gücü, birinci sýnýf aksiyon sahneleri ile besleniyor. Öykünün duygusallýðý ise en etkileyici yönü. Cobb’un karýsý Mal ve çocuklarý ile olan geçmiþi, dramatik olaylarý önleyememiþ olmasý seyirci ile kuvvetli bir bað oluþturuyor. Öykünün en insani, en gerçek yönünü yine bir aþk iliþkisi tamamlýyor. Baþlangýç’ýn çaðdaþ öncüleri sayýlabilecek ‘Matrix’, ‘Dark City*Karanlýk Þehir’, 13. Kat gibi filmlerin, Nolan’ýn düþ bahçesine birer pencere açtýklarý yadsýnamaz. Bu tür filmlerin ortak söylemi olan ‘Gerçek Yoktur’a kendi üslubu ve fantezi dünyasý ile baðlanýyor. Bu noktaya gelirken her þeyin nasýl olduðunu anlamak, mantýk baðlantýlarýný kurmak her an mümkün olmuyor. Tüm rüyalarýn ayný anda sürüyor olmasý oldukça zorlayýcý. Fazla zorlanmadan olaylarýn akýþýna teslim olmak bu modern baþyapýttan keyif almanýn en iyi yolu.

Artýk Titanik’in parlak çocuðu evresini geride býrakmýþ olan Leonardo DiCaprio 'Shutter Ýsland-Zindan Adasý’ndan sonra psikolojik gerilimi yüksek bir rolde, Cobb karakterinde müthiþ oynuyor. Marion Cotillard ise Cobb’un tek aþký Mal rolünde mükemmel bir ‘Femme Fatale’ olarak karþýmýza çýkýyor. Fransýz kadýnlara bu tür gizemli kadýn rolleri nedense çok yakýþýyor. Ken Watanabe kýsa rolüne raðmen dikkat çeken bir performans sunuyor.

Christopher Nolan son yýllarda Batman serisine yaptýðý iki katký ile kendisinden çok bahsettirmiþti ama bu kez teknisyen deðil yaratýcý bir yönetmen olduðunu bir kez daha kanýtlýyor.


Emin Yeðinboy

04.08.2010



Son Güncelleme Tarihi: 10 Aðustos 2010 23:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.