GERÇEÐÝN PARÇALARI - WINTER’S BONE

07 Mart 2011 13:38 / 1502 kez okundu!

 


AMERÝKAN KIRSALINDAN ÝNSAN MANZARALARI

Baðýmsýzlarýn festivali Sundance’da büyük jüri ödülü kazanan “Gerçeðin Parçalarý” bu yýlýn en farklý filmlerinden.

----------------------------------------------------------------------------

GERÇEÐÝN PARÇALARI - WINTER’S BONE

YÖNETMEN: DEBRA GRANIK
SENARYO: DEBRA GRANIK, ANNE ROSSELINI
OYUNCULAR: JENNIFER LAWRENCE, JOHN HAWKES, GARRET DILLAHUNT


Uçsuz bucaksýz çýplak aðaçlar arasýnda köhne, dýþ cepheleri isli kulübe evler, tüm eski öte berinin doldurulduðu bakýmsýz bahçeler, duvarlarda asýlý geyik kafalarý, derisi soyulmuþ av hayvanlarýnýn asýlý olduðu verandalar tüm görüntüsüyle yoksul bir kýrsal. Burasý Missouri’nin Ozark daðlýk bölgesidir, zenginliðin fýþkýrdýðý Amerika’ya hatta yirmi birinci yüz yýla ait bir yer olduðuna inanmak zor. Adeta zamanýn ve medeniyetin donduðu bir yer. Ýnsanlarý da içe kapanýk, vahþi bakýþlýdýr. Coðrafyanýn tekinsiz yapýsýna uyum saðlamýþ kaba saba, avcý bir toplumdur. Böylesine karanlýk coðrafyanýn yarattýðý atmosfer içinde, bir genç kýz olan Ree’nin kýsa süre önce kaybolmuþ babasýný arayýþýný anlatýyor “Gerçeðin Parçalarý”.

Konuþmayan, hareket etmeyen, depresyon pençesindeki annesi ve iki küçük kardeþi ile yaþayan Ree Dolls’un (Jennifer Lawrence), þerifin getirdiði bir mahkeme celbi ile hayatý deðiþir. Eðer bir hafta içinde kayýp babalarý Jessup Dolls mahkemeye gelip ifade vermezse sahip olduklarý tek þey olan, evlerini kaybedeceklerdir. Baba bir þekilde kayýplara karýþmýþ, hayatta olup, olmadýðý bile þüphelidir. Ailenin en yaþlý bireyi olarak 17 yaþýndaki Ree kýsa sürede babasýný bulmak için yollara düþer. Önce amca evine giden Ree, burada hiç beklemediði sert bir tepki ile karþýlaþýr ve amcasýndan net bir þekilde bu iþe burnunu sokmamasý öðüdünü alýr. Varoluþ mücadelesinden vazgeçmeye niyeti yoktur Ree’nin, buradan daha uzaklardaki akrabalarýna doðru yola çýkar. Herhangi bir taþýt aracý yoktur ve mesafeleri dað, tepe demeden yayan kat eder. Her ulaþtýðý akrabadan topladýðý bilgiler ile bölgenin yoðun olarak uyuþturucu iþine bulaþtýðýný anlar. Babasý da bu iþin içindedir, hatta gizlice üretimini yapmýþtýr. Ýlginç olan akrabalýk iliþkileri ile uyuþturucu trafiði bir aþiret geleneði içinde yürütülmektedir.

Öyküyü sarmalayan gotik atmosfer, acýmasýz bir toplum yapýsýnýn parçasý olarak iþlenirken, parlayan umut dolu tek canlý 17 yaþýndaki Ree olur. Konuþmayan, yürümeyen biri anne babasýný aramasýnda ona nasýl yardým edecektir ? En yakýný olarak düþünüp yardým istediði keþ amca Teardrop (John Hawkes) ise tehditkar bir þekilde onu bu düþüncesinden vazgeçirmeye çalýþýr. Tüm bu olanlar bir an olsun genç kýzý davasýna devam etme konusunda korkutmaz. Yönetmen Debra Granik öykünün sevdiði bu kararlýlýk ve cesaret yönünü mükemmel yansýtýyor. Ree rolünde ve bu yýl Oscar ödüllerinde en iyi kadýn oyuncu adayý olan genç oyuncu Jennifer Lawrence ona bu konuda en büyük desteði veriyor. Yaþýndan beklenmeyecek olgunlukta bir performans sunuyor Lawrence. Yaþadýðý kötü olaylarýn etkisiyle içine sinen soðukluðu, insanlara olan güvensizliði bakýþlarý ve tüm vücut diliyle muhteþem yansýtýyor. Bu yýlýn Oscar’larýnda en iyi yardýmcý erkek oyuncu adaylarý arasýnda olan John Hawkes, iyi/kötü sýnýrýnda muðlak bir bir yerde duran Teardrop amca karakterinde de çok baþarýlý.

Yönetmen Granik ikinci uzun metrajlý filminde, iki milyon dolar gibi kýsýtlý bir bütçe ile mükemmele yakýn iþler baþarmýþ. Çekim yaptýðý coðrafyayý tüm ruhu ile hissettirirken, ayný çevreden seçtiði insanlar ile gerçekçi resmi, tarafsýz bir gözlemle tamamlýyor. Ýnsanlarýn kötü olmasýný olduðu gibi, ana akým sinemanýn abartýlarýna meyletmeden veriyor. Öyküyü zengin ve daha çarpýcý bir þekile dönüþtürmek yerine esas ilgilendiði kýzýn cesareti ve coðrafyayý kusursuz bir þekilde iþliyor Granik.

Baðýmsýzlarýn festivali Sundance’da büyük jüri ödülü kazanan “Gerçeðin Parçalarý” bu yýlýn en farklý filmlerinden.


Emin Yeðinboy

05.03.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.