EJDERHA DÖVMELÝ KIZ - THE GIRL WITH DRAGON TATOU

26 Eylül 2010 13:10 / 2091 kez okundu!

 


GERÝLÝM TÜRÜNE YENÝ BÝR SOLUK
Çok satan romanlarýn sinema uyarlamasý çoðunlukla hayal kýrýklýðý yaratýr. Okuyucu filmin yarattýðý dünyayý hayallerine bir müdahale olarak algýlar ve beðenmez. Stieg Larsson’un yazdýðý Milennium üçlemesinin ilki olan ‘Ejderha Dövmeli Kýz’ ise uyarlama konusunda baþarýlý bir örnek.


EJDERHA DÖVMELÝ KIZ - THE GIRL WITH DRAGON TATOU

YÖNETMEN: NIELS ARDEN OPLEV
OYUNCULAR: MIKAEL BLOMKVIST, NOOMI RAPACE

Polisiye ve gerilim türünün baþarýsýný etkileyen, olay örgüsünün gizemi, karakterler ve atmosfer “Ejderha Dövmeli Kýz”da fazlasýyla mevcut olduðu gibi öyküyü zenginleþtiren birçok yan öðe ekleniyor. Bir ‘katil kim?’ öyküsünü günümüz toplumunda yaþanan birçok sorunla harmanlýyor. Büyük þirket yolsuzluðu, erkek toplumun cinsel istismarý, ensest iliþki, ‘hacker’lýk, devlet içindeki örgütlenmeler, ýrkçýlýk gibi günümüz toplumunda güncel olumsuzluklarý ana öykünün gizemine baþarý ile emdiriyor. Öykü, kentin karanlýk sokaklarýndan uzaktaki karlý bir adanýn feodal yansýmlar taþýyan þatosuna kadar uzanýyor. Hedeby adasýnýn doðasý öykünün atmosferine ayrý bir gizem katýyor. Karlý tepelerin, donmuþ bir nehrin soðukluðu perdeden süzülerek izleyicinin içine iþliyor. Soðuk ve kar, karakterlerin sýrlarýný örten bir örtüye dönüþüyor. Sinema uyarlamasýnýn ayný coðrafyadan gelen bir yönetmen tarafýndan yapýlmasý, karakter ve çevre uyumunu mükemmel bir düzeye taþýmýþ. Danimarka doðumlu yönetmen Niels Arden Oplev’in karakterler ile örtüþen mükemmel oyuncu seçimi, yanýnda öykünün temposunu düþürmeyen anlatýmý dikkat çekiyor. Öykünün iki kahramaný Michael Nyqvist ve Lisbeth Salander birbirlerinden gece gündüz kadar farklý iki karakter. Haksýzlýklarý, yolsuzluklarý sonuna kadar araþtýran Nyqvist bulduðu tüm kanýtlarý baþyazarý olduðu Milennium dergisinde yayýnlayýp, toplum ile paylaþan bir gazetecidir. Salander ise fotografik belleðe sahip bir ‘hacker’dýr. Çalýþtýðý güvenlik firmasý için araþtýrmalar yapan, araþtýrdýðý her þeyin en ince detayýna inen fakat bulduklarýný Michael gibi medya ile paylaþmayan, agresif tavýrlý, travmatik geçmiþi olan karanlýk bir kadýndýr.

Her þey Michael Nyqvist’in ortaya çýkarmak için uðraþtýðý bir þirket yolsuzluðunda istediði kanýtlara ulaþamamasý ile baþlar. Karþý tarafýn baþlattýðý hukuki mücadeleyi de kaybedince hüküm giyer ve Milennium dergisindeki çalýþmasýna bir süre ara verme kararý alýr. Michael’in hayatý gelen bir telefon ile bir kez daha deðiþir. Köklü Vagner ailesinin en yaþlý üyesi kendisini bir araþtýrma için Hedeby adasýna davet eder. Konu yýllar önce aniden ortadan kaybolan bir kýz ile ilgilidir. Öyküye adýný veren Ejder Dövmeli Kýz Lisbeth Salander ise Nyqvist’in baþýna gelenler ile uzaktan ilgilenmektedir. Bu ilginin tek nedeni içinde kötülere karþý birikmiþ isyan dürtüsüdür. Bilgisayar yolu ile ona yardýmcý olacak bilgiler gönderir.

Yönetmen Arden Oplev’in oyuncu seçimi, akýcýlýk konusunda alkýþlanacak bir yönetim sunuyor. Baþrollerde oynayan Mikael Blomkvist ve Noomi Rapace’ýn müthiþ performanslarý öykünün inandýrýcýlýðýný arttýrýyor. Blomkvist ne kadar suskun, mesafeli durup olaylara akýlcý yaklaþmayý hedefliyorsa, Rapace o kadar atak, agresif, kendi çözümlerini korkusuzca üreten karþýt bir karakter. Öykünün coðrafyasýna uyum saðlayan diðer yan karakterler ile gerilimi destekleyen mükemmel bir atmosfer ortaya çýkýyor. Eric Kress ve Jens Fischer’in görüntü yönetimi karanlýk sokaklar ve soðuk doða arasýnda kesintisiz bir anlatým bütünlüðü saðlýyor.

Öykünün etkileyiciliði Hollywood’un romana el atmasýndan belli oluyor. David Fincher filmin Amerikan versiyonu için kollarý sývamýþ durumda. Onun karanlýk sinema dilinin hikaye ile iyi bir uyum saðlayacaðýna þüphe yok. Öykünün ikinci ve üçüncü bölümleri getireceði açýlýmlar ile seyirciyi çok þaþýrtacak. Ýkincisi “Ateþle Oynayan Kýz”da öykü Lisbeth’in geçmiþine dönüyor. Sorunlar devlet içi komplolara kadar uzanýyor.

Son yýllarýn en ilginç romanlarýndan olan “Ejder Dövmeli Kýz” yine baþarýlý bir film olarak karþýmýzda.


Emin Yeðinboy

26.09.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.