Beyaz Tanrý - Feher Ýsten

15 Ocak 2015 14:32 / 1493 kez okundu!

 

 

Sokak köpekleri baþkaldýrýyor..

Beyaz Tanrý - Feher Ýsten

Yönetmen: Kornel Mundruczo
Oyuncular: Zsofia Psotta, Sander Zsoter

Sokak köpekleri örgütlü bir orduya dönüþtüklerinde nasýl bir terör yaratabilirler? 

Macar yönetmen Kornel Mundruczo kendisine Cannes, belirli bir bakýþ bölümünde, en iyi film ödülünü getiren “Beyaz Tanrý”da tuhaf bir atmosfer yaratýyor. Sokak köpeklerinin huzursuz dünyasýný, ailenin korunaklý dünyasýyla koþut iþliyor. Macaristan’da çýkarýlan garip bir kanunla melez köpeklerin evlerde beslenmesi yasaklanmýþtýr. Besleyenler aðýr para cezasý ödemek zorundadýr. Sevgili köpeði Hagen’i hem babasýnýn, hem de kanun nedeniyle sokaða býrakmak zorunda kalan 13 yaþýndaki Lili, çok mutsuz olur, onu sokak sokak aramaya baþlar. Ýyi köpek Hagen ise sokaklarýn acýmasýzlýðý karþýsýnda farklý bir dünyaya adým atar.

Öyküdeki ýrkçýlýk, sýnýf farký gibi alt okumalar, köpeklere yapýlanlarla iliþkilendirilebilir. Mesaj, açýlýþta yer alan Alman þair Rainer Maria Rilke’nin “kötülük, sevgiyi aradýðý için vardýr” sözüne baðlanýyor. Köpeklerin agresif deðiþimleri ve insanoðluna açtýklarý savaþ aksiyon temposunda kurgulanmýþ. Çok sayýda eðitimli köpeðin kullanýldýðý sekanslar çok etkileyici. Finaldeki son sahne ise tek kelimeyle muhteþem. Köpeklerin bir animasyonda rastlanabilecek doðruluktaki mimikleri ve hareketleri olaðanüstü. Filmin bir bölümünü köpek Hagen’in gözünden, duygularýyla izlemek seyirci için farklý bir deneyim oluyor .

Gerçekçi yapý ikinci yarýdaki köpeklerin isyaný, iþlerin sýkýyönetim ilan edilmesine kadar varmasýyla fantastik bir öyküye dönüþüyor. Açýlýþta bomboþ sokaklar ve bisiklet süren Lili, kýyamet sonrasý filmlerin dünyasýyla benzeþiyor. 13 yaþýndaki Lili’yi oynayan Zsofia Psotta içten performansýyla ilk kez üstlendiði bir baþ rolde mükemmel. Hagen’i canlandýran iki farklý köpek ise resmen hayranlýk uyandýrýyor.

Macar sinemasýnýn yaratýcý kimliðine yeni bir halka ekliyor “Beyaz Tanrý”.

 

Emin YEÐÝNBOY

10.01.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.