Altýn Küre'de ince ayar

23 Ocak 2013 12:02 / 1458 kez okundu!

 


Hollywood Yabancý Basýn Birliðinin 70. Kez daðýttýðý Altýn Küre ödüllerinde sürpriz kazananlar Oscar beklentilerine “ince bir ayar” çekti. Oscar’dan sonra en fazla izlenen ödül töreni olan Altýn Küre’de drama dalýnda ”Argo”, komedi ve müzikal de ise “Sefiller-Les Misérables” geceye damgalarýný vurdu.

Oscar adaylarý arasýnda adý geçmeyen Ben Affleck en iyi yönetmen ödülünü alýrken, “Sefiller” ise kategorisinde en iyi film, yardýmcý kadýn ve erkek oyuncu ödüllerine layýk görüldü. Bu kategorinin büyük favorisi “Umut Iþýðým” ise sadece Jennifer Lawrence’in kazandýðý en iyi kadýn oyuncu ödülüyle yetindi.

Oscar habercisi olarak tanýmlanan Altýn Küre ödülleri, 2004’den bu yana farklý seçimleriyle dikkat çekiyor. O yýldan bu yana sadece iki film, “Slumdog Millionaire” (2008) ve “The Artist” (2012), her iki ödülü de kazandýlar. Altýn Küre tercihlerinde klasik Amerikan Sinemasýna yakýn duran filmlerin daha þanslý olduklarý gözleniyor. Örneðin 2007’de “Kefaret-Atonement” Altýn Küre alýrken, baðýmsýz sinemaya yakýn duran “Ýhtiyarlara Yer Yok” Oscar’a uzanýyordu. 2005’de ise parçalý kurgusuyla Oscar kazanan “Çarpýþma-Crash” Altýn Küre adaylarý arasýnda bile yer alamadý.

Oscar ödülleri için oy veren 5800 Akademi üyesinin Altýn Küre’deki 84 eleþtirmenden daha yenilikçi tercihler yaptýklarý son yýllarda belirginleþti. En son “Avatar” ve “Ölümcül Tuzak-Hurt Locker” çekiþmesinde de Oscar’da artýk favorinin kazanan olamayacaðý görüldü. Oscar ödülleri için yapýlan promosyon ve lobi çalýþmalarýnýn da kararlarda etkili olduðu bilinen bir gerçek. Miramax þirketinin sahipleri Weinstein Kardeþler bu konunun en yetenekli isimleri. Baðýmsýz filmlerin þirketi olarak iþe baþlayan Miramax zaman içinde iþleri büyütüp, kendilerinden daha güçlü þirketleri solladýlar. Oscar törenine kýsa süre kala yaptýklarý hamlelerle çok ödüller kazandýlar. Miramax favorisi “Umut Iþýðým”ýn Altýn Küre’de yaþadýðý hayal kýrýklýðý sonrasý mutlaka yeni stratejiler deneyecektir. Diðer Miramax filmi “Zincirsiz-Django Unchained” ise Altýn Küre’nin diðer sürprizlerine imza attý. Quentin Tarantino özgün senaryo, Christophe Waltz ise en iyi yardýmcý oyuncu ödüllerini aldý. Sergio Leone’nin spagetti western estetiðini, Tarantino öðeleriyle süsleyen “Zincirsiz” Oscar gecesinde her türlü sürprizi yapabilir.

Kesin olan tek þey “Amour-Aþk”ýn mutlaka Oscar’a uzanacaðý.



Emin YEÐÝNBOY

22.01.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.