'Alice Harikalar Diyarýnda'

21 Mart 2010 21:30 / 2581 kez okundu!

 


ALÝS ARTIK GERÇEKLER DÝYARINDA
Tim Burton artýk 19 yaþýna gelmiþ Alis’i yeniden Harikalar Diyarý’na sokuyor. Tek farkla bu kez Harikalar Diyarý yerini Yeraltý Dünyasý ile deðiþtirmiþ. Geçmiþinde yaptýðý seyahati hiç anýmsamayan artýk 19 yaþýndaki Alis, bir kez daha tavþan deliðinden geçerek yeraltýnda eski dostlarý ile buluþuyor.

***

YÖNETMEN: TIM BURTON
OYUNCULAR: MIA VASIKOWSKA, JOHNNY DEEP, HELENA BONHAM CARTER

Lewis Caroll’un yazdýðý Alis Harikalar Diyarýnda, son yüz elli yýl içersinde popüler kültür tarihin en fazla baþvurduðu referans eserlerin baþýnda gelir. Bir çocuk masalýndan yola çýkýlarak gerçekliðin, aklýn, halüsinasyonun, deliliðin sýnýrlarýný zorlayan bir öte dünyanýn anlatýmý sayýsýz eserin alt metnini oluþturdu. Hatta uyuþturucu ile kendinden geçilen bir dünyanýn, bilinçdýþý betimlemesi olarak da yorumlandýðý oldu. Tim Burton artýk 19 yaþýna gelmiþ Alis’i yeniden Harikalar Diyarý’na sokuyor. Tek farkla bu kez Harikalar Diyarý yerini Yeraltý Dünyasý ile deðiþtirmiþ. Geçmiþinde yaptýðý seyahati hiç anýmsamayan artýk 19 yaþýndaki Alis bir kez daha tavþan deliðinden geçerek yeraltýnda eski dostlarý ile buluþuyor. Senarist Linda Woolverton ‘yarý çocuk yarý kadýn’ bir Alis yaratarak öyküyü yetiþkinler dünyasýna açýyor.

Dönem eski kafalý, þekilci insanlarýn kol gezdiði Viktorya dönemidir. Çok sevdiði babasýnýn ölümünden sonra annesi ile katýldýðý bir bahçe partisinde kendini beðenmiþ, itici görünümlü aristokrat Hamish kendisine evlilik teklif eder. Hayalleri ve gerçek dünya arasýnda bir köprü kurmayý baþaramamýþ olan Alis o an gördüðü beyaz yelekli ve cep saatli beyaz bir tavþanýn peþinden koþturarak onun girdiði delikten yuvarlanarak yer altý dünyasýna gider. Küçük bir kýzken girdiði bu dünyada artýk hatýrlamadýðý eski dostlarý Týrtýl Absolem, Çýlgýn Þapkacý, ikizler Tweedledee ve Tweedledum, Cheshire Kedisi kendisini karþýlar. Önce kendini tuhaf ve yabancý hissetse de zamanla alýþýr. Yer altý dünyasýnýn zalim Kýrmýzý Kraliçesi Iracebeth halkýný korkuyla yönetmektedir, en iyi bildiði yönetim þekli kafa uçurmaktýr. Kýz kardeþi Beyaz kraliçe Mirana Alis’i korumasý altýna alýr. Onun da ilk bakýþta anlaþýlamayan karanlýk bir yönü vardýr.

Tim Burton’ýn karanlýk atmosfer tutkunu bir yönetmen olduðunu biliyoruz. Batman veya Charlie’nin Çikolata Fabrikasý onun için fark etmiyor, o sevdiði gotik mekanlarý ve ucube karakterleri bir þekilde öyküsüne monte etmeyi baþarýyor. Bu kez Alis’in orijinal öyküsünden biraz farklý davranarak karakterlere daha fazla bir içerik kazandýrmýþ. Eserdeki bir çok karakteri elemiþ, kelime oyunlu konuþmalara yer vermemiþ.

Öyküye önemli katkýsý olmayan bir çok karakterin, resmi geçidi olacak bir sirk atmosferinden uzak duruyor. Bu durum eserin sadýk hayranlarýný oldukça kýzdýrdý. Onlar Burton’ýn öykünün ruhunu boþalttýðýný, sadece bilgisayar görselliðinde bir film kotardýðýný iddia ediyorlar. Çok da haksýz deðiller. Bilgisayar efektleri Burton standartlarýnýn üstünde. Her þeye raðmen karþýmýzda bir Burton filmi var. Sadece Johnny Deep’in Çýlgýn Þapkacý karakterine verdiði ruh için bile izlenmeye deðer. Görsellik 3D nin de yardýmýyla çok etkileyici. Artýk büyüyen Alis babasýnýn iþlerini üstlenerek gerçekler dünyasýna da adým atmýþ oluyor. Modern zamanlarda rüyalar karýn doyurmuyor.


Emin Yeðinboy
21.03.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.