Alacakaranlýk Efsanesi: Yeni Ay

30 Kasým 2009 22:25 / 1562 kez okundu!

 


Alacakaranlýk, film endüstrisinin pazarlama stratejisinin en son ürünü olarak hýzlý bir çýkýþ yakaladý. Oyuncu, roman ve film üçgeni üzerinden yürüyen pazarlama yeni bir Harry Potter efsanesi yaratma yolunda hýzla ilerliyor.

VAMPÝR, KURT ADAM VE GENÇ KIZ

YÖNETMEN: CHRIS WEITZ
OYUNCULAR: KRISTEN STEWART, ROBERT PATTINSON, TAYLOR LAUTNER, ASHLEY GREENE

Hedef kitle olarak seçilen on beþ yaþ ortalamasý bu seriye olan sadakatini uzunca bir süre sürdürecek gibi gözüküyor. Yakýþýklý gençler, çekici kýzlar, ilk aþk acýsý, karanlýk atmosfer kýsaca gençleri – bilhassa genç kýzlarý- etkileyecek çok þey mevcut filmde.

Merak eden yetiþkinleri ise büyük ölçüde bir hayal kýrýklýðý bekliyor. Onlar için ilginç olabilecek tek þey çocukluklarýndan bu yana onlarý sinemada korkutan vampirlerin ve kurt adamlarýn aþk peþinde koþan jönlere dönüþmüþ olmalarý.

Yeni Ay’da öykü yakýþýklý vampir sevgilisi Edward Cullen’den ayrýlmak zorunda kalan Bella Swan’ýn aþk acýsý üzerinden ilerliyor. Cullen sevgilisini korumak, onun vampire dönüþmesini önlemek adýna yaþadýklarý muhitten uzaklaþmaya karar verir. Ýtalya’ya giden Cullen’in ardýndan acýsýný içine gömen Bella dýþ dünya ile iliþkisini keser, günlerini boþluða bakar bir þekilde geçirmeye baþlar. Çocukluk arkadaþý Kýzýlderili kökenli Jacob Black ile karþýlaþmasý zamanla bir yakýnlaþmaya dönüþür. Jacob’un da kolay kolay açýklayamayacaðý bir sýrrý vardýr.

Filmde her iki bölümde de bir tempo sorunu öne çýkýyor. Ýlk bölüm Bella-Edward-Jacob arasýndaki duygusal –fakat içi boþ- diyaloglar ile geçiyor. Arka planý boyayan karanlýk atmosfer etkileyici bir þekilde öne çýkamýyor.

Ýkinci bölümde baþlayan kovalamacalar ve iyi kullanýlan efektler baþarýlý bir finale dönüþüyor. Esas oðlan –genç kýzlarýn hayran olduðu- vampir Edward’ýn uzun bir süre hayal olarak bir belirip bir kaybolmasý sonucu kamera öyküyü aðýrlýklý olarak Bella’ýn acýlý bakýþlarýna odaklýyor. Kristen Stewart bu baðlamda baþarýlý bir performans ortaya koyuyor. Aþký için fedakarlýk yapmaya hazýr, ‘harbi’ kýz karakterine ruhu vermeyi baþarýyor. Beyaz yüzü, kýrmýzý dudaklý makyajý ile Robert Pattinson öykünün en karizmatik karakteri. Karizma ve cool bir vampir. Normal yaþamadaki sakin konuþmasý ve yavaþ hareketleri gerektiðinde gözle izlenemeyecek bir sürate dönüþüyor. Atletik vücutlu kurt çocuk Taylor Lautner ise yedek sevgili olarak üzerine düþeni baþarýlý bir þekilde yerine getiriyor.

Alacakaranlýk efsanesi önümüzdeki yýllarda da sürecek. Herkesin neler olup bitiyor diye bir kez seyretmesinde yarar var.


Emin Yeðinboy
24.11.2009





 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.