Devlet ilk kez Madımak’ta

03 Temmuz 2010 21:48  

 

Devlet ilk kez Madımak’ta

Sivas Katliamı’nın 17. yıldönümünde ilk kez devlet yetkilileri anmaya katıldı Devlet Bakanı Çelik, Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüyerek karanfil bıraktı

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 1993 yılında 37 kişinin yanarak can verdiği katliamın 17. yıldönümünde bir ilk gerçekleşti. Önceki yıllarda hiçbir devlet yetkilisi anma etkinliklerinde yer almazken bu yıl ilk kez Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sivas Valisi Ali Kolat ve kentin BBP’li Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Madımak Oteli önünde düzenlenen anma etkinliklerine katıldı. Bakan Çelik’e Sivas milletvekilleri Selami Uzun, Hamza Yerlikaya, Osman Kılıç, Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy ile İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı da eşlik etti. Alevi Çalıştayı adı altında düzenlenen toplantıları da koordine eden Bakan Çelik, geçtiğimiz aylarda Madımak Oteli’nin kamulaştırıldığını açıklamıştı.

Otel önünde saygı duruşu
Sivas’taki anma etkinlikleri Bakan’ın Çelik’in gelişiyle başladı. Bakan Çelik, daha sonra beraberinde Vali Kolat, Belediye Başkanı Ürgüp ve aralarında Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ali Rıza Kaçan’ın da bulunduğu kentteki çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte yürüyerek Madımak Oteli’nin önüne geldi. Otel önünde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ethem Bey Parkı önünde toplanan çok sayıda sivil toplum örgütü ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri, kortej halinde yürüyerek sloganlarla olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne geldi. Saygı duruşunun ardından otel önüne karanfil bırakıldı ve olayda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak “burada” diye karşılık verildi. Daha sonra olayda yaşamını yitirenlerin aileleri, Madımak Oteli’ne girdi. Bu sırada otel önünde kısa süreli karmaşa yaşandı. Otel içinde olayda hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşlarına hâkim olamadı.

Madımak Oteli’nin sonu
Kamulaştırılması kararlaştırılan Madımak, bu yılki anma etkinliklerinde son kez otel adıyla yer aldı. Kamulaştırma işlemi ile birlikte otelin tabelası kaldırılacak. Kentteki sivil toplum örgütlerinin büyük bir bölümünün talebi doğrultusunda otel kütüphaneye dönüştürülecek ve olaylarda yaşamını yitirenler için giriş katında özel bir anma köşesi oluşturulacak.

Otel önünde düzenlenen programda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Madımak Oteli’nin müze olacağını söyleyerek, “Bu devlet iki yüzlülükten kurtulmalıdır. Bizden özür dilemelidir. Sivaslılardan özür dilemelidir. Özür dileyen devlet küçülen devlet değildir. Aksine büyüyen devlettir” diye konuştu.

Beş katlı bina nasıl müze olur
Bu yılki anma etkinliklerinde Madımak’ın müze olması yönündeki talepler bir kez daha dile getirildi. Alevi dernekleri ve birçok sivil toplum örgütüyle birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Madımak Oteli’nin müze olması talebini tekrarladı. Ancak törendeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, “Beş katlı bir bina nasıl müze yapılabilir? Bilmeden konuşuyorlar” dedi.

Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasına karar verilmesinin ardından otel sahiplerinin 16.5 milyon lira isteğine karşılık 4.5 milyon lira teklif edilmişti. Uzlaşma sağlanamaması nedeni ile açılan dava Sivas 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 12 Ekim 2010 tarihinde karara bağlanacak. Bu tarihten itibaren otel resmen kamulaştırılmış olacak.

Yangın 17 yıl sonra söndü
Törende konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, 17 yıl önce bazı karanlık odakların yüzlerce yıllık kardeşliği kan ve gözyaşıyla sınadığını belirterek, “Biz o günü unutmadık, hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız. Madımak Oteli’nde yaşanan acı hepimizin acısıdır. Tüm Türkiye’nin acısıdır. Bu olayın tarafı olamaz, bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir” dedi.

Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için gerekli adımların atıldığını belirten Çelik, “Her şeyden önemlisi ön yargıları kırmak, zihinlerdeki Berlin duvarlarını ortadan kaldırmak olmalıdır” diye konuştu.

Alevi Çalıştayı
Alevi çalıştayıyla ilgili sonuçların 10 gün içinde açıklanacağını söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı “Alevi Bektaşi kardeşlerimizin sorunlarını, taleplerini ele aldığımız çalıştaylarda tüm katılımcılar sorunlarını dile getirdi. Bunun üzerine yakın geçmişimizdeki karanlık kalan tüm noktaların araştırılması için TBMM’ye bir araştırma önergesi verildi.

Aydınlattığımız oranda geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır. Karanlık noktaların geleceğimizi de karartmasına müsaade etmemeliyiz. O günün hukuk ve demokrasi ortamında konuşmayanların bugün daha cesur olacağına inanıyorum. Artık Türkiye kronik sorunlarıyla yüzleşecek demokratik olgunluğa ve sorunlarını istismar eden odakların yakasına yapışacak hukuki ve siyasi kararlılığa sahiptir.’’


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0